2011-06-09

Fennel in season / Sezonas pankoliams



June, winter in Australia. We have fennels in season right now. I love its aniseed scent and taste. Great in salads and with fish, especially salmon (match made in heaven). Fennel stalks can be used to stuff roast chicken and leaves to decorate salads.
I never used or even saw fennels while living in Lithuania, but as soon as I moved to Sweden they became a regular guest in my kitchen. Fennel, baked with cream, thyme and cheese is a simple easy made side dish for roast meats, but in my family we eat it to lemonly fetuccine and thyme meatballs (is there anything else more Swedish than meatballs?).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Birželis, žiema Australijoje. Šiuo metu sezonas pankoliams. Man patinka anyžinis pankolio kvapas ir skonis. Jis puikiai tinka salotose ir su žuvimi, ypač su lašiša (tiesiog dangiški migdolai). Pankolio stiebus galima naudoti įdaryti keptą vištą, o lapeliais dekoruoti salotas.
Kol gyvenau Lietuvoje niekada nevartojau ir net nemačiau pankolių, bet kai tik persikėliau gyventi į Švediją, jie nuolatos užsuka į mano virtuvę. Pankolis, keptas su grietinėle, čiobreliais ir sūriu – paprastas ir lengvai pagaminamas garnyras prie keptos mėsos, tačiau mano šeimoje valgomas kartu su gaiviai citrininiais fetuccine makaronais ir mėsos kukuliais (ar yra kas nors labiau švediško nei mėsos kukuliai?) su čiobreliais.




Baked fennel with thyme and cheese / Keptas pankolis su čiobreliais ir sūriu

1 fennel bulb / 1 pankolio galva
handful of breadcrumbs / sauja duonos trupinių
handful of grated cheese (intensive taste) / sauja tarkuoto sūrio (stipraus charakteringo skonio)
fresh thyme / švieži čiobreliai
some butter / šiek tiek sviesto
100 ml low fat cream / 100 ml neriebios grietinėlės
salt&pepper / druska ir pipirai

Preheat oven to 180˚ C. Trim the fennel top and cut the bulb into 2-3 cm thick slices. Put them into a boiling water for around 12 minutes, until soft. Drain cooked fennel and put it into a baking dish, brushed with butter. Top fennel with breadcrumbs, cheese, some small butter cubes and thyme leaves. Drizzle with cream and season with salt and pepper. Bake for 15-20 minutes until golden brown.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orkaitę įkaitinkite iki 180˚ C temperatūros. Nupjaukite pankolio viršunę ir supjaustykite galvą 2-3 cm pločio riekėmis. Sudėkite riekes į verdantį vandenį ir virkite apie 12 min, kol suminkštės. Nusunkite vandenį ir sudėkitr pankolį į kepimo indą, išteptą sviestu. Apibarstykite duonos trupiniais, sūriu, mažais sviesto kubeliais ir čiobrelių lapais. Apšlakstykite grietinėle, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 15-20 min, kol gražiai apskrus.




Soon to come: Apple, pear and fennel salad
Older entries with fennel:
------------------------------------------------------------------------------
Greitu metu parašysiu apie obuolių, kriaušių ir pankolio salotas.
Ankstesni įrašai su pankoliu:

4 comments:

  1. Labai mėgstu pankolius. Praeitą rudenį ir Lietuvoje užaugintus valgiau. Man jie skanūs ir vieni, tik su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, pipiriukais, puikios salotos. Reikės išbandyti keptus.

    ReplyDelete
  2. gaila, kad retai kur matau jų pas mus pirkti... kepto irgi nesu valgius, būtų įdomu paragauti. labai jaučiasi anyžiaus skonis-kvapas iškepus?

    ReplyDelete
  3. Egidija, skonis sušvelnėja, bet nepranyksta

    ReplyDelete
  4. Už pankolius irgi daug ką atiduočiau. Kaip ir už tus Egidijos rabarbarus...

    Egidija, kad yar pirkt pas mus tų pankolių. bent jau Vilniuj net mažuose rimiukuose būna visuose.
    Man pankoliai itin gerai su citrusais visais dera. Apsivalgymas.

    ReplyDelete