2011-06-01

Stuffed zucchini / Įdarytos cukinijos



Today is the first day of winter. Yes, winter. At least in Sydney. My family, relatives and friends in Europe probably are planning their summer holidays, while I am experiencing déjà vu of winter. Back in February when Sweden was covered with snow, I have promised my readers on Facebook to share a recipe of stuffed zucchinis. Moving to Australia took away all my time and thoughts and I forgot to share the recipe. Better later than never and at least in winter as promissed :)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šiandien pirma žiemos diena. Taip taip, žiema. Bent jau Sidnėjuje. Mano šeima, giminaičiai ir draugai planuoja vasaros atostogas, o aš patiriu žiemos . Dar vasario mėnesį, kai Švedija buvo po sniego patalais, savo skaitytojams ''veidaknygėje'' pažadėjau pasidalinti įdarytų cukinijų receptu. Kraustymasis į Australiją pagrobė visą mano laiką ir mintis, tad pamiršau pasidalinti receptu. Geriau vėliau nei niekada ir bent jau žiemą, kaip žadėta :)




Stuffed zucchinis / Įdarytos cukinijos
 
1 zucchini (around 15 cm long) / 1 cukinija (apie 15 cm ilgio)
some olive oil / šiek tiek alyvuogių aliejaus
salt& pepper / druska ir pipirai
quarter of an onion / ketvirtis svogūno
2 tbs cottage cheese / 2 valg. š. grūdėtos varškės
2 sundried tomatoes in oil / 2 saulėje džiovinti pomidorai aliejuje




Preheat oven to 200 C temperature. Cut off zucchini ends and cut it into approximately 2 cm thick slices. With a help of small spoon, scoop out some of the flesh and save it. Put zucchini slices scooped side down in a waxed paper lined baking tray and spray some olive oil on them. Roast in the top part of the oven for 8 minutes. Take out from the oven, turn the slices scooped side up and spray with more olive oil. Salt and pepper to taste. Roast for another 8 minutes. Chop the onion and scooped zucchini flesh. Fry them together in some olive oil until soft. Mix together fried onions and zucchini, cottage cheese and chopped sun dried tomatoes. Salt and pepper to taste. Fill roasted zucchini slices with this mixture and roast for 10-15 minutes depending on how soft you want the zucchini slices to be.
If you like stuffed zucchinis and decide to make them more often, so you can try other stuffing. You can add some bacon into the above mentioned stuffing or change tomatoes to grilled paprika in oil. Why not mixing cottage cheese with some pesto? Even my pumpkin dip suits. Also try to stuff zucchinis with minced meat. Sprinkle some cheese on top for variaty.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros. Nupjaukite cukinijos galus ir supjaustykite ją maždaug 2 cm pločio ritinėliais. Mažu šaukšteliu išskobkite dalį minkštimo, bet nepažeiskite dugno. Minkštimą išsaugokite. Cukinijos gabaliukus išskobta puse žemyn sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Apipurškite šiek tiek alyvuogių aliejumi. Kepkite 8 minutes viršutinėje orkaitės dalyje. Išimkite iš orkaitės, apverskite išskaptuota puse aukštyn, vėl papurkškite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais ir kepkite dar 8 minutes. Susmulkinkite svogūną ir išskobtą cukinijos minkštimą. Pakepinkite juos nedideliame kiekyje aliejaus, kol taps minkšti. Sumaišykite keptus svogūnus su cukinija, grūdėtą varškę ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus. Pagardinkite druska ir pipirais. Šiuo mišiniu užpildykite keptų cukinijos gabaliukų duobutes. Kepkite 10-15 minučių, priklausomai nuo to, kokio minkštumo cukinijos norite. 
Jei patiko šios įdarytos cukinijos ir norėsis jų pasigaminti dažniau, tai išbandykite kitokius įdarus. Viršuje aprašytą įdarą galite papildyti smulkinta šonine arba pakeisti pomidorus kepinta aliejuje marinuota paprika.  Kodėl gi nesumaišius grųdėtos varškės su pesto padažu? Netgi mano moliūginis padažas tinka. Taip pat pabandykite duobutes užpildyti malta mėsa arba įvairumo dėlei apibarstykite įdarytas cukinijas sūriu.

4 comments:

  1. Taip, su ta žiema čia labai ir įdomu, ir keista. Bet juk nešalta? Vis vien tai ne ta žiema, kur Lietuvoje ar Švedijoje, ar ne?

    ReplyDelete
  2. Daug lyja ir kaip iš dušo. Naktimis pliusas, sniego galima rasti tik pavažiavus link sostinės ir į kalnus, bet Sidnėjuje jo neturėtume sulaukti.

    ReplyDelete
  3. Įdomus gyvenimo potyris, ypač, jei laikinas :) Gal tikrai, pavyks ir dviejų vasarų sulaukti? Asta, sėkmės tau ir lauksim žieminių įrašų! :)

    ReplyDelete
  4. Pagal planą chuliganą atgal į Europą turėtume grįžti iš įpusėjusio rudens į įsibėgėjusį pavasarį :)

    ReplyDelete