2010-12-13

Not traditional Saint Lucia buns (Lussebullar) / Netradicinės Šv. Liusijos bandelės (Lussebullar)

 Picture by illustrator / Paveiksliukas iliustratorės

It's St Lucia day today in Sweden. In old calendar which was valid until 1753, St Lucia was celebrated on the day with the longest night as Lucia is the carrier of light.
In USA each girl's dream is to become a beauty pageant queen, in Sweden girls compete to be Saint Lucia in their town and carry a light crown in the singing ceremony or so called Lucia train.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šiandien Šv. Liusijos diena Švedijoje. Senajame kalendoriuje, galiojusiame iki 1753 m.,  Šv. Liusija buvo švenčiama dieną, kai ilgiausia naktis, kurią nušviesti turėjo šviesos nešėja Šv. Liusija. 
JAV kiekvienos mergaitės svajonė - tapti grožio konkurso nugalėtoja, o Švedijoje mergaitės ir merginos varžosi, kuri taps miestelio Liusija ir neš šviesos karūną dainuojančioje ceremonijoje, kitaip vadinamoje Liusijos traukiniu.

Who will become St Lucia of the year? / Kas taps metų Liusija?

Lucia 2010 in town Linköping / 2010 m. Liusija Linköping'o mieste
Photo by Camilla Löfgren

Nowdays Lucia is celebrated in kindergartens, schools, associations and even in the working places. Swedish ambassies organize Lucia celebrations in foreign countries. For Swedes this is a very important day before Christmas.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šiais laikais Liusija švenčiama darželiuose, mokyklose, asociacijose, susibūrimuose ir net darbovietėse. Švedijos ambasados organizuoja šventimus užsienio valstybėse. Švedams tai labai svarbi diena artėjant Kalėdoms.

 Photo from Trebarnsmorsan

During Lucia celebration Swedes eat saffron buns called lussekatter. Saffron colours pastry sunny yellow and gives a special taste. Traditional lusskatter look like this:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Švęsdami Liusiją švedai valgo šafranine bandeles lussekatter. Šafranas tešlą nudažo saulėta geltona spalva ir suteikia specifinį skonį. Tradicinės lussekatter atrodo šitaip:


Difference between normal pastry and pastry with saffron / Skirtumas tarp normalios tešlos ir tešlos su šafranu

This year our family celebrates Lucia with not traditional lussekatter.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šiemet mūsų šeima valgo netradicines lussekatter.



Saffron buns with marzipan filling / Šafraninės bandelės su marcipano įdaru

The pastry is done as for my cinnamon rolls, just adding 1 g saffron. / Tešla kaip ir mano cinamoninių bandelių tik papildomai įdedamas 1 g šafrano.

Filling / Įdaras:
80 g butter, room temperature / 80 g sviesto, kambario temperatūros
100 g marzipan / 100 g migdolų masės
1 orange zest / 1 apelsino tarkuota žievelė

Glaze / Aptepimui:
1 egg / 1 kiaušinis

Decorating (optional) / Papuošimui (nebūtina):
almond flakes / migdolų plokštelės


Picture by illustrator / Paveiksliukas iliustratorės

5 comments:

  1. Atsiprašau, kažkur buvau praganiusi pusę lietuviško teksto. Dabar jau abiem kalbom viską galima skaityti.

    ReplyDelete
  2. Man negalima išvis interneto naudot :D blog'ai labai atitraukia nuo mokslų ir masina griebti knygas ir sudarinėt Kalėdų patiekalus. Bet be penktadienio tai daryti draudžiama :(

    ReplyDelete
  3. Gerai atsimenu tuos laikus, kai galėdavai bet ką padaryti, kad tik ne konspektus ir knygas skaityti :) Nieko, greit prabėga tos dienos ir tie metai.

    ReplyDelete
  4. Ačiū Asta! Pažadą ištesėjai - ne tik skanu bet ir labai balai gražu! Aš šeštadienį spenceryje varčiau šafrano indelį ir įtari ožka mamka pagalvojau "kažin kur aš jį dėsiu...", o vakar daužiau galvą į sieną kodėl jo nenusipirkau ir kaip taip žioplai galėjau pamiršt.... Tai pas mus buvo ne šafraninės, bet cinamoninės bandelės, nes kaip tyčia ir kardamonas paibaigęs... Bet užtat (kas svarbiausia) kad mūsų Liucija kapojo bulkeles vieną po kitos :D

    ReplyDelete
  5. Kokia gražiai geltona šafraninė spalva, negaliu atsigrožėti bandelėmis :) Tokios purios ir minkštutės atrodo... :)
    Man patinka, kai žmonės iš širdies švenčia tokias dienas - kaip kad tu pasakoji. Taip visuomeniška ir mielai šventiška :)

    ReplyDelete