2013-02-05

Cukraholiko išpažintis

Scroll down for recipe in English
----------------------------------

Prisipažįstu - esu saldumynų mėgėja, užkietėjusi sladajieshka, galinti pusryčiauti torto gabalėliu. Jeigu egzistuotų anoniminiai cukraholikų klubai, tikriausiai tapčiau vieno jų nare. Jau reikėjo.
Kalbu apie cukrų plačiąją prasme: cukrus, medus, fruktozė vaisiuose ir visa šitai užslėpta padažuose, pieno produktuose ir gėrimuose. Cukrus valdė mano apetitą, troškimas ko nors saldaus kontroliavo mane, o bet kuris lengvesnis stresas baigdavosi saldumynu.
Prieš gerą mėnesį nusprendžiau, kad visam šitam bardakui tui ateiti galas, ir nusipirkau Sarah Wilson knygą ''I quit sugar''. Knyga man atvėrė akis ir privertė susiskaičiuoti, kiek šaukštelių cukraus kasdien patenka į mano kūną. Labai per daug. Taigi, nors aklai nesilaikau Sarah Wilson siūlomo 8 savaičių išsivalymo kurso, bet po trijų savaičių jau jaučiu rezultatus. Jei anksčiau, retai kas pasirodydavo per saldu, tai dabar beveik viskas atrodo per saldu.  Nėra taip, kad aš nė gramo cukraus nesuvartoju per dieną. Laktozė pieno produktuose irgi yra cukrus plačiąja prasme, bet ji nekenkia, tad toliau laimingai geriu pieną ir valgau jogurtus. Svabiausia, kad jie būtų natūralaus riebumo, nes į liesus produktus prideda cukraus, kad būtų kompensuojamas riebalų trūkumas.
Blogiausia iš visų cukrų yra fruktozė, ir viso šio eksperimento metu man sunkiausia buvo atsisakyti vaisų, kurių šviežumas ir gardumas Australijoje ypatingai vilioja. Buvo, kad visai užsimiršusi ir nė nesusimąsčiusi suvalgiau riekę arbūzo. Negraužiu savęs už tai, kol tai tik riekė, o ne pusė sultingo ir saldaus arbūzo, keli nektarinai ir mangas.
Užtat dabar mano spintelėse mirga marga kokosas visomis formomis. Ir visų įmanomų rūšių riešutai bei sėklos. Dar gerokai pagausinau cinamono atsargas, įsigijau gryno vainlės ekstrakto, chia sėklų (ispaninis šalavijas). Mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius bei daržoves valgau kaip valgiusi. Ir parduotuvėje skaitau visas etiketes. Griežtai laikausi Sarah Wilson nurodymo pirkti tik produktus, kuriuose cukrus neviršija 3-6 g šimte gramų produkto. Taisyklė negalioja pieno produktams, kuriuose natūraliai laktozė sudaro 4,7 g cukraus šimte gramų produkto, o viskas virš 4,7 g yra pridėtinis cukrus. Jei cukraus daugiau nei 4,7 g, produkto paprasčiausiai neperku.
Vis dar ieškau, kur nusipirkti kokosų miltų, kad galėčiau keptis blynus ir keksiukus.

 



Nesaldinta kokosinė granola be avižų

800 ml kokosų drožlių (įvairaus stambumo)
sauja lazdynų riešutų
sauja pekanų riešutų
sauja migdolų
sauja anakardžių
sauja saulėgrąžų arba moliūgų sėklų
2 valg. š.  aguonų
1 valg. š. cinamono
100 g kokosų aliejaus arba sviesto


Riešutus šiek tiek pasmulkinkite. Išlydikite kokosų aliejų.
Orkaitę įkaitinkite iki 120 C temperatūros. Visus produktus sumaišykite. Kepimo formą ištieskite kepimo popieriumi. Sudėkite granolą ir kepkite 15 minučių. Tada pamaišykite šaukštu ir kepkite dar 10 minučių. Iškepusiai granolai leiskite atvėsti. Valgykite su graikišku ar natūraliu jogurtu, grūdėta varške, rikota ar varške.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Unsweetened coconut granola without oats

800 ml coconut (mix of desiccated, shredded and flakes)
handfull of hazelnuts
handfull of pecans
handfull of almonds
handful of cashews
handfull of sunflower seeds or pepitas (pumpkin seeds)
2 tbs poppy seeds
1 tbs cinammon
100 g coconut oil or butter


Chop nuts roughly. Melt coconut oil/butter.
Preheat oven up to 120 C temperature. Mix all the ingredients together. Line a baking tray with wax paper. Spread the mixture evenly on the tray. Bake for 15 minutes. Mix the mixture with a spoon and bake further for 10 minutes. Allow to cool. Eat with Greek or natural yoghurt, cottage cheese, ricotta or quark.


13 comments:

  1. Labai suprantu pomėgį cukrui. Aš kartu eičiau į Sugar Lovers Anonymous susitikimus :) Aš ir kurį laiką svarsčiau įsigyti Sarah Wilson knygą, ypač kai sausį prasidėjo masinė psichozė 21 day sugar detox tarp sveikos gyvensenos blogger'ių. Ar verta knyga pinigų, ar naujų dalykų, naujos informacijos ten radai? Man šiek tiek neramu buvo dėl to, kad jos tinklalapyje pateikiamuose receptuose naudojami dirbtiniai saldikliai, tokie kaip stevia (čia kaip kam, bet man ji chemija ir labai bjauraus skonio), tai susiturėjau. Bet galbūt čia tik tinklalapyje, o knygoje kitaip. Na, žodžiu, lauksiu daugiau įspūdžių ir atsiliepimų, ar verta knygą pasiskaityti :)
    O kokoso miltų tai aš irgi nerandu pirkti (na, bet Lietuvoje sunku su tokiais produktais), todėl perku desiccated coconut ir jį susimalu kavos malūnėliu (ar blenderiu) iki miltukų.

    ReplyDelete
  2. Atsisakyt pyragų, keksų, sausainių ir saldainių?! Come on... :D Ir dar visokių šviežių vaisių... oh my... Nu, negalėčiau niekaip turbūt.

    Ir klausimas - o kokosas prie ko? Jis čia kaip pakaitalas kažkoks cukraus eina?

    ReplyDelete
  3. Kokosas natūraliai yra saldus, Jurga.
    Aš nusipirkau liquarice arbatos, jei jau cukraus trūkumas pradėtų imti viršų ir sienom lipti norėtųsi, bet ji natūraliai tokia saldi, kad iš pakelio mažiausiai puslitrį arbatos reik pasidaryti. Kai pasidariau tik puodelį, tai net žiaugčioti norėjos nuo saldumo.
    O man su cukrum buvo jau labai negerai, ir sveikatos problemų šiokių tokių atsirado, tad aš jau turėjau imtis kažkokios kovos su cukrumi.
    Šiaip po 8 savaičių detokso nuo cukraus, vėl galima valgyti vaisius, bet ne tokiais kiekiais, kaip aš Australijoj valgau :) Aš kartais vien jais ir būdavau gyva :)
    Pyragų irgi nereikia atsisakyti, tik cukrų reik keisti stevia arba ryžių sirupu, arba gliukoze. Taigis bus pyragų, sausainių ir saldainių mano bloge ir toliau :)

    Vita, apie 21 day sugar detox psichozę nebuvau girdėjusi. Reiks pasidomėti.
    Knygoje daug informacijos apie visas cukraus rūšis, kas vykste kūne, kai cukrus į jį patenka, daug santraukų iš mokslinių tyrimų ir darbų, kuriuos Sarah analizavo, informacija apie visus saldiklius, kokių produktų reiktų visada turėti spintelėse ir pan.
    Stevia, beje, nėra chemija, nes išgaunama iš augalo. Aš jos nusipirkau, bet kol kas niekur nepanaudojau dar. Knygoje gan nemažai receptų su stevia, bet nemažai ir su ryžių sirupu.
    Man tai kokosų vanduo neskanu, tad aš arbatas
    natūraliai saldžias geriu.

    ReplyDelete
  4. Aš sausį irgi savotišką detoksikaciją nuo cukraus dariau, tai vaisių taipogi stengiausi vengti, nes pvz., galiu per kartą suvalgyti mandarinų kilogramą. Nesuprantu, kur jie telpa, bet kai saldu, tai net sotumo nesijaučia.
    Kokiu pavidalu stevia pirkai? Pas mane miltukai, esu ragavusi ir tabletėm, ir skystą, bet visi jie turi tokį liekamąjį poskonį... primena kažkiek likoricą, o jos aš tiesiog pakęsti negaliu. Kaip kam, bet man toks skonis labai ne prie širdies. Na, o stevia šiaip jeigu tiesiai iš lapelių išgaunama (t. y. stevia lapelius mirkant pačiam asmeniui), tai aišku, ne chemija, bet jeigu jinai apdirbama, verdama, garinama ir malama, tai man jau chemija (kaip kokia senyva bobutė pareiškiau :D). Nes, na, juk ir cukrus iš augalo - cukranendrės išgaunamas, o maltodekstrinas iš kviečių, bet tam prireikia krūvos apdirbimo procesų. Bet sakau, čia kaip kam :)
    Iš tikrųjų, būtų smagu paskaityti tą knygutę, jau vien dėl to, kad suprasčiau, kuo sacharozė blogesnė už gliukozę ir pan. :)

    ReplyDelete
  5. O man įdomu pasidarė, kodėl fruktozė tokia bloga ? :)

    ReplyDelete
  6. Jeigu savijauta geresne be cukraus - tai tada gal ir verta prasideti su detoksikacija; bet kokiu atveju, cukraus atisisakymas turbut simtakart geriau, negu kokie vaistai; as kol kas ir su cukrum neblogai jauciuosi; nors tikriausiai viena diena vistiek prieisiu liepto gala; nes juk tai "baltoji mirtis" kaip ne kaip;

    ReplyDelete
  7. Sandra, nesu mokslininkė ir nenagrinėjau labai plačiai literatūros, tik prisitaikiau Sarah Wilson patarimus savo situacijai, tad nedrįstu apsimesti žinove ir pamokslauti apie fruktozės ir cukraus blogumus. Jei įdomu, tai pasiieškok internete medžiagos apie ''fructose metabolism'' ir pamatysi, kokie sveikatos sutrikimai gresia, kai yra vartojama daug fruktozės. Kadangi eilinis cukrus susidaro iš 50 proc. gliukozės ir 50 proc. fruktozės, meduje irgi daug fruktozės, tad juos bei vaisius ir išėmiau iš savo mitybos.

    Aš tikrai niekam neperšu imti ir atsisakyti cukraus savo gyvenime, jei tai jums netrukdo gyventi :)

    ReplyDelete
  8. na jei del sveikatos tai suprantu.. as tai be vaisiu ir saldumynu nezinau kaip isgyvenciau :) mano narotikas nr1 :D taip sakant, kol galiu tai valgau.

    ReplyDelete
  9. žodyne yra žodis "saikas", tai ar cukraus, ar druskos, ar dar bala žino ko (kad ir cinamono, kurio didesnis kiekis neigiamai veikia sveikatą) žmogus padauginsi - sau nepadėsi. Mylėdamas ir gerbdamas savo kūną (juk vieną jį turi) tiesiog atsižvelgi į jo poreikius. Nuo vieno kraštutinumo prie kito irgi ne išeitis. O dar jei sąmoningai kovojama ir draudžiama psichinė sveika gali pašlyt. Ir liguistas naršymas, kur kiek gramų ko. Kiekvienas sau atsirenka, ko kam reikia, o žvėriškas cukraus alkis rodo tik, kad trūksta tam tikrų medžiagų. Pati buvau nereali - po tortą ar kilą sausainių ant karto suvalganti - "sladkaješka", bet kai ėmiau mėgautis vaisiais (natūraliu cukrum), daugiau valgyt ne saldumynų, o baltymų, daržovių, grūdinių produktų, net saldainių dėžė prieš nosį tik palengvindavo pasirinkimą - nesinorėjo ir tiek. Dabar geriausias desertas tai norimas desertas - jei norisi, valgau ir mėgaujuos. Poreikis patenkintas, aš laiminga, o kitądien jau ir nekyla noras :) Manau, kaip pats žmogus jaučia, taip ir reikia daryt, aišku, gairės padeda, jų daug, reikia mokėt pasirink, į kurias kreipt dėmesį ir ar jomis vadovautis, tai čia kiekvienam savas kelias :) Svarbu, kad padėtų ;)

    ReplyDelete
  10. Na,aš irgi turėčiau prisidėti prie tokios detoksikacijos. Priėjau liepto galą, tsakant. Viso torto vienu ypu nesuvalgyčiau, bet jau buvo susidariusi tokia situacija, kad pusryčiaudavau pastoviai saldžiai, o tai nėra gerai.Saldumas sotumo neduoda, o kalorijos kaupiasi ir kaupiasi didžiuliais kiekiais. Aš dvi savaites nevartojau cukraus (na, išskyrus kai kuriuos produktus, kaip tarkim sojos padažas, vaisius irgi valgiau), bet jau žyyyyymiai sumažėjo potraukis, galiu ištempti kelias dienas visiškai be saldaus skonio ir šiaip nebe taip traukia. Dabar galvoju apie vaisius... Na, taip cukraus tikrai nemažai juose, bet skysčiai ir šiaip naudingos medžiagos juose, man rodos, atsveria tą baisiąją fruktozę. Saikingai vartoti, manau, galima. :) Beje, būtų įdomu sužinoti ką nors daugiau ta tema, turiu omeny, iš serijos — kokosas natūraliai saldus. Čia tai bent atradimas!

    ReplyDelete
  11. kokosas natūraliai saldus, liquarice arbata natūraliai saldi, o jie ne nuo tos pačios fruktozės saldūs?

    ReplyDelete
  12. Nesupraskite manęs klaidingai. Aš atsisakau cukraus programa nėra visiškas ir absoliutus cukraus atsisakymas visam gyvenimui. Tai nėra dieta mesti svoriui. Kovoju su cukrumi sveikatos labui. Juk rašiau, kad galima vartoti produktus, kuriuose cukraus 3-6 g / 100 g. Programa trunka 8 savaites arba ilgiau, jei kūnas jaučia poreikį. Po to galima sugrįžti ir prie vaisių, bet rekomenduojama rinktis tuos, kuriuose mažiau fruktozės. Tad paprasčiausiai man tereiks vietoj mangų, arbūzų, obuolių, kriaušių, melionų ir kt. rinktis kivius, slyvas, abrikosus, pasifloras ir kai kurias uogas. Ir apsiriboti vos keliais vienetais per dieną.
    Aš galėsiu valgyti ir saldumynus, jei tik norėsiu ir gerai jausiuos juos suvalgiusi.

    Taip, kokoso saldumas iš cukraus, bet jo sudėtis yra 50 proc. gliukozės, 35 proc. cukrozės ir tik 15 proc. fruktozės. Neradau tikslios licorice root cukraus sudėties, bet fruktozės ten irgi labai mažai esama.
    Cituoju:
    Even in healthy people without fructose malabsorption, however, only about 20-25g of fructose can be properly absorbed at one sitting. Glucose assists in transport of fructose across the intestine, so in general foods with equal amounts of glucose and fructose will be better absorbed than foods with excess amounts of fructose (in relation to glucose).

    Aš neturėjau problemų su fruktozės pasisavinimu iki kol atsikrausčiau į Australiją, kur ištisus metus galiu maitintis šviežiais vaisiais, kurių valgiau tikrai ne vieną ir ne du per dieną.

    ReplyDelete
  13. Dėkui už paaiškinimus. Mane ta riekė arbūzo bus suklaidinus.
    Kadangi esu smaližė tai pradėjau vengti saldžių dalykų kol dar bėdos neprisidariau. Protingų knygų nepirkau. Jei ko norisi saldaus pirmiausia suvalgau kokį vaisių, o paskui jau, jei labai labai norisi, ir kokį sausainį, kartais. O čia paskaičiau kad arbūzas blogai ir sugriuvo visa mano "teorija". O Australijoj turbūt ir arbūzai saldesni nei Lietuvoj.

    ReplyDelete