2013-04-30

Languota prijuostė: makaronai

Prieš gerą mėnesį skaitytame straipsnyje žinomiausia britų namų šeimininkė Nigella Lawson citavo savo kulinarinio guru italės Anna del Conte žodžius, jog vanduo, kuriame vedami makaronai, turi būti sūrus kaip Viduržemio jūra. Man labai įstrigo šis toks teisingas, bet kartu labai lyriškas pasakymas. O po keletos dienų Dovilė iš Bajalių šeimynėlės kampelio paskelbė balandžio mėnesio temą Languotos prijuostės projekte - Makaronai!

Makaronai mano šeimoje populiarūs, tad nebuvo sunku imti ir pagaminti kokį nors patiekalą su makaronais. Sunkiau buvo laiko surasti parašyti. Žiū, jau ir paskutinė balandžio diena išaušo...

Ne paslaptis, kad man teko dirbti restorano virtuvėje ir netgi kurti to restorano meniu. Nieko prašmatnaus, tik pietų meniu aplinkinių ofisų darbuotojams. Meniu kūrimas truko atmetamuoju principu kelis mėnesius. Trečiadienius paskelbiau Asta Pasta Wednesdays ir atėjusieji pietauti galėjo rinktis iš 10 skirtingų variantų, ko jie norėtų kartu su spagečiais, tagliatelle arba penne. Populiariausieji trys variantai buvo palikti pietų meniu ir įtraukti į penktadienių vakarienės meniu. Net dabar, kai restorane nebedirbu jau 3 mėnesius, klientai vis dar teiraujasi vieno iš manųjų makaronų patiekalų. Džiugu, kad mano mėgstamas krevečių ir chorizo dešros tapas, kurį perkėliau į makaronus, patiko ir kitiems.

Bedirbdama restorane pastebėjau vieną keistą dalyką, kad pietaujantys žmonės užsisako beveik vien penne, o vakarieniaujantys tagliatelle. Spagečiai buvo pati nepopuliariausia makaronų forma. Ir netgi tokį klasikinį patiekalą kaip spaghetti carbonara dauguma prašydavo gaminti su tagliatelle ar net penne. Iš pradžių pakeldavau antakį, bet po to susigalvojau teoriją, kad ofisų darbuotojai siaubingai bijo apsitaškyti savo kostiumus, marškinius ir bliuzeles, tad nebekreipiau dėmesio. Kokia jūsų teorija šiuo klausimu? :)

Makaronų patiekalo gamyba restorane ir namuose šiek tiek skiriasi, bet į detales nesileisiu. Man asmeniškai, restorane visada skaniau išeidavo. Nežinau, kas tai įtakoja: keptuvė, viryklė ar vienu metu gaminamas didelis kiekis, nes produktus naudoju visiškai tuos pačius. Restorane visada vienoje keptuvėje ruošdavau tik vieną porciją, net jei vienu metu būdavo keli užsakymai - žongliruodavau tarp dviejų ar daugiau keptuvių. Namie tokiais cirkais neužsiimu ir penkių asmenų porciją gaminu vienoje didelėje ir gilioje keptuvėje.




Penne su chorizo ir krevetėmis
1 asmeniui

apie 2 saujas al dente penne, virtų sūriame vandenyje
2-3 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 chorizo dešra
aitriųjų paprikų dribsnių pagal skonį
1 smulkinta česnako skiltelė
10 didelių šviežių krevečių
saujelė saldžiųjų žirnelių ankščių
žiupsnis smulkintų petražolių
šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį
1-2 valg. š. tarkuoto parmezano sūrio


Užvirinkite sūdytą vandenį ir pagal pakelio nurodymus virkite makaronus.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Šiek tiek sumažinkite ugnį. Dešrą supjaustykite pusės centimetro storio gabalėliais ir sudėkite į keptuvę. Kol dešra pamažu kepa ir iš jos į aliejų išsiskiria prieskoniai, susmulkinkite česnaką ir petražolių lapelius, juostelėmis supjaustykite žirnelių ankštis. Kai dešros gabaliukus apversite, suberkite česnaką ir aitriųjų paprikų dribsnius. Kai česnakas šiek tiek apskrus, o dešra bus apkepusi, sudėkite krevetes ir maišydami kepkite dar minutėlę. Tada tiesiai iš verdančio vandens į keptuvę dėkite makaronus. Pamaišykite, kad makaronai pasidengtų aliejumi. Suberkite žirnelių ankštis ir petražoles. Išmaišykite ir jei krevetės, jau pakeitusios spalvą ir susisukusios, išjunkite ugnį ir kuo skubiau makaronus perkelkite į lėkštę. Perkaitintos krevetės - nieko skanaus, o karšti makaronai ir aliejus, net ir išjungus ugnį, krevetes vis dar kaitina. Makaronus apibarstykite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir parmezano sūriu. Valgykite iš karto ir nekreipkite dėmesio į mano padaužas, kurie prie stalo nenusėdi ir dažniausiai pietauja kieme ant žolės, po kiekvieno šaukšto į burną kelis sykius apibėgdami kiemą :)



2 comments:

  1. Mielai valgyčiaus šiuos makaronus kiekvieną dieną pietums :))

    ReplyDelete
  2. Kaip malonu tai girdėti, Ieva Marija!

    ReplyDelete