2011-04-15

Languota prijuostė: Maistas ir šiukšlių dėžė

Perimu prijuostę iš Jolitos iš Surfing the world cuisine, tiesa, ne Švedijoje, o Australijoje, kur gyvenimas aukštyn kojomis apvirtęs. Velykos rudenį, Kalėdos vasarą, dabar kaip tik metas moliūgams ir kitų daržovių bei vaisių derliams.
Buvau sunerimusi, kaip čia bus su prijuostės perimimu, kai aš taip toli, laikini namai, įsikūrimo rūpesčiai, visas mūsų turtas jūromis vis dar beplaukiojantis, o dar ir interneto visą praėjusią savaitę neturėjom bei neaiškūs virusai mane užpuolė prieš kelias dienas. Na bet viskas lyg išsisprendė, kai vakar atgavau internetą ir sugalvojau temą.
Per tas kelias gyvenimo Sidnėjuje savaites šiek tiek susivokiau, kuo australai gyvena. Kaip ir visur kitur pasaulyje, taip ir Australijoje visokiais įmanomais būdais skatinamas ekonomiškas ir apgalvotas išteklių vartojimas. Kur lenkiu? Nelabai toli, nes maisto produktai irgi ištekliai. Tad skelbiu ateinančių dviejų savaičių temą - ''Maistas ir šiukšlių dėžė''. Labai lauksiu jūsų minčių apie maisto vartojimą po galiojimo datos pasibaigimo, apie maisto metimą į šiukšlių dėžę, kompostą ir apie tai kokius šedevrus pagaminate iš maisto likučių (nepamirškite pridėti receptų ir nuotraukų).  Kas iš namiškių dirba ''šiukšlių dėže'' ir suvalgo visus likučius? Ar gaminate daug vienu metu ir po to užšaldote? O gal visada valgote tik šviežiai pagamintą maistą? Ar užrašote datą ant į šaldymo kamerą dedamo produkto ar patiekalo? Kaip dažnai valote savo prieskonių spintelę? Rašykite viską apie savo maisto valgymo, saugojimo/laikymo ir metimo į šiukšlių dėžę įpročius.

Dėl ligos šiuo metu virtuvėje nesisukioju, bet dalinuosi senesniu įrašu apie populiarųjį švedišką likučių patiekalą Pyttipanna.

6 comments:

  1. Pyttipanna yra mmmm gėris (:
    Gera tema! Likučiai - stengiamės, kad tokių nebūtų. Nekenčiu išmetinėt maisto! Pietų maistą gaminamės visai savaitei į priekį sekmadieniais, pasiskaičiuojam kiek ko reik kad gautųsi reikalingas kiekis porcijų, dažniausiai pataikom, nebent garnyro tenka dasidaryt. Vakarienė gaminam kiekvieną vakarą, va ten ir sueina visokie "likučiai", geriausiai tai į makaronus viskas tinka (: arba į sriubą... Sorry receptų nebus konkrečių ką su likučiais daryt, nes kiekvieną kartą improvizacija iš to kas yra. "šiukšlių dėžės" nėra (mes tik dviese, tai abu ir naikinam). viską valgom kol galiojimas pasibaigia, o po to pauostom, pačiupyjam ir valgom toliau jei nieko įtartino nerandam... tik su mėsa taip nežaidžiam (: Datų nerašom ant į kamerą dedamo maisto. Prieskonių "spintelė" pas mus švediško stiliaus - atviros lentynėlės virš viryklės, tai ten visada tvarka. Į kamerą dažnai pasidedam duonos kai per daug prisiperkam per akcijas, labai gražiai po to atitirpsta. O šiaip labai džiaugiuos kai pavyksta iš likučių kažką skanaus pasigamint ir neišmest, kiekvieną kartą lyg mini-pergalė.

    ReplyDelete
  2. smagi tema :) įdomu ką iš tų "šiukšlyčių" gamina...

    ReplyDelete
  3. Mano įrašas http://gpmagija.blogspot.com/2011/04/empanados-vol-4-ir-languota-prijuoste.html

    ReplyDelete
  4. Mano įrašas http://geguzioziedai.blogspot.com/2011/04/ejo-atejo-ir-praejo-sv-velykos-maistas.html

    ReplyDelete
  5. O štai ir aš: http://ribaude.blogspot.com/2011/04/likuciu-utilizavimo-pamokos-ir.html

    Smagi tema. :)

    ReplyDelete