2011-02-02

Crash Hot Parsley Potatoes Salad/ Traiškytos karštos bulvės su petražolėmis salotų kalne

I love potatoes. I have written it several times before and I can write many times in the future. Strange enough, I have discovered crash hot potatoes only last week.



Crash hot potatoes were first published in 2007 by Australian food writer Jill Dupleix, but became world famous when food blog The Pioneer Women has published the recipe in 2008. The secret of crash hot potatoes is that it is so simple to make them and you get a perfectly roasted potatoes.
First I made the original version of crash hot potatoes, excluding fennel seeds. It was a success. Our guest from Israel made crashed hot potatoes himself as soon as he got home. Second time I was more innovative and decided to make my own version with two ingredients I wanted to use up. Parsley and olive oil with white truffle. Truffle gives intensive taste, so I had to think of how to use only a few drops, but to have enough fat to grease the potatoes. Butter!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Man patinka bulvės. Rašiau jau tai ne vieną sykį. Galiu dar daug kartų parašyti ir ateityje. Tad gana keista, jog tik praėjusią savaitę atradau traiškytas karštas bulves.
Šias bulves 2007 m. pirmoji aprašė australų maisto žurnalistė ir knygų autorė Jill Dupleix, o receptas išpopuliarėjo po to, kai jį 2008 m. vasarą paviešino maisto blogas The Pioneer Woman. Traiškytų karštų bulvių paslaptis - labai lengvai pagaminamos idealiai apskrudusios bulvės. 
Pirmiausia pagaminau pagal Jill receptą, tik nenaudojau pankolio sėklų. Tikras pasisekimas! Mūsų svečias iš Izraelio išsikepė traiškytų karštų bulvių pats, kai tik grįžo namo į Izraelį. Antrąjį sykį nusprendžiau būti novatoriška ir bulves pagaminti su dviem produktais, kuriuos norėjau sunaudoti. Petražolės ir alyvuogių aliejus su baltuoju triufeliu. Kadangi aliejus su triufeliais intensyvaus skonio, tad į pagalbą, kad turėčiau užtektinai riebalų bulvėms aptepti, pasitelkiau sviestą.




Crash Hot Parsley Potatoes Salad / Traiškytos karštos bulvės su petražolėmis salotų kalne

Count 2-3 small potatoes per person / Imkite 2-3 mažas bulves asmeniui

6 small potatoes / 6 mažos bulvės
25 g butter / 25 g sviesto
pinch of sea salt / žiupsnis rupios jūros druskos
handful of fresh parsley / saujelė šviežių petražolių
5 or more drops olive oil with white truffle / 5 ar daugiau lašelių alyvuogių aliejaus su baltuoju triufeliu
fresh ground black pepper / šviežiai grūsti juodieji pipirai
fresh salad mix / įvairių šviežių salotų lapų mišinys




Do not worry if you do not have olive oil infused with white truffle. I am sure that olive oil infused with lemon or garlic or chili tastes marvelous with these crash hot parsley potatoes. As well you can increase the amount of infused oil in the butter. I was afraid that kids shall not eat if I put too much truffle oil. For my sake it could have been 1 tbsp of it.
Take out butter from the fridge and leave it in a room temperature to soften. Boil unpeeled potatoes in salted water for around 15-18 minutes (put potatoes in boiling water). They should become soft, but not perfectly boiled. Preheat your oven to 200 C temperature. Line an oven tray with waxed paper and put potatoes on it. You will save oil and calories using waxed paper. With a help of potato masher or your palm crash the top of potatoes lightly. They should be half broken up, not all the way through. Chop parsley and add it to the butter. Add salt, pepper and truffle oil. Mix well. Divide the butter over the potatoes. Roast them for 20 min.




Wash and drain salad leaves. Put as much salad as you like on the plate and top with 2-3 chrash hot parsley potatoes. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nepergyvenkite, jei neturite aliejaus su baltuoju triufeliu. Esu įsitikinusi, kad šių bulvių nesugadins aliejus su citrina, česnaku ar čili pipirais. Taip pat galite didinti aliejaus kiekį svieste. Aš pabijojau lašinti daugiau aliejaus su triufeliai dėl vaikų, o man būtų buvę skaniau su visu šaukštu triufelių aliejaus. 
Išimkite sviestą iš šaldytuvo ir palikite suminkštėti iki kambario temperatūros. Sūdytame vandenyje apie 15-18 minučių virkite neskustas bulves (bulves sudėkite į verdantį vandenį). Jos turėtų būti minkštokos, bet dar ne visiškai išvirę. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros. Orkaitės skardą ar kitą didelį kepimo indą ištieskite kepimo popieriumi ir sudėkite ant jo nusausintas bulves. Taip sutaupysite aliejų ir kalorijas. Bulvių košės grūstuve ar savo delnu lengvai sutraiškykite bulvių paviršių. Bulvės turi būti sutraiškytos ne pilnai, o tik iki pusės storio. Susmulkinkite petražoles ir suberkite į sviestą. Įberkite druską, pipirus, įlašinkite aliejų. Viską gerai išmaišykite ir paskirstykite sviestą ant bulvių. Kepkite apie 20 min kol gražiai apskrus. Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapus. Dėkite kiek norisi salotų į lėkštę ir ant viršaus sudėkite 2-3 traiškytas karštas bulves su petražolėmis. Pirštelius apsilaižysit!


10 comments:

  1. Nuostabu! Man traiškytos bulvės irgi atradimas. Nors, pamenu, kažkada mačiau, kaip Džeimis O. gamindamas kažkokį patiekalą (lyg vištieną) irgi taip bulves traiškė :)

    ReplyDelete
  2. Laura, maisto fotografai ''nevalgomą maistą'' daugiausia fotografuoja ;) O man dar mokytis ir mokytis su šviesa žaisti.

    Citrina, Džeimis O. daug ką taško ir traiško. Čia jo vizitinė kortelė :D

    ReplyDelete
  3. mėgstu ir tas mažules. skaniausiai gaunasi iš šviežių, mažų bulvikių... o jei dar juostelė kokio vytinto kumpio vietoj salotų... niam, niam.. apsiryjimas...

    ReplyDelete
  4. Egidija, Švedijoj ne problema gauti mažų plonaskūrių bulvyčių ištisus metus, tai dabar kepsiu ir kepsiu. Ir su kumpiu, ir be kumpio :)

    Neringa, būtinai paragauk, nes skonis puikesnis nei vaizdas!

    ReplyDelete
  5. Tikrai idomus dalyukas ,neteko dar ragaut traiskytu bulviu :)

    ReplyDelete
  6. Kepėm su draugėm vasario 16-osios pietų proga, valgėm su keptom ančiukų kulšelėm ir salotom. Skanumėlis. Šiandien vėl jų eilė. Ačiū už puikią idėją.

    ReplyDelete
  7. Labai skaniai atšventėte, Erika! Ir labai džiugu girdėti, kad vasario 16-a švenčiama!

    ReplyDelete
  8. Švenčiama, švenčiama:) Ir trispalvė želė desertui buvo:)Antras dublis taip pat puikiai pavyko.

    ReplyDelete