2010-12-01

The Pickled Herring Christmas Countdown - 24 / Silkės silkutės Kalėdų belaukiant - 24

While introducing The Pickled Herring Christmas Countdown I forgot to mention that herrings must be marinated for at least 24 hours. Some of the recipes shall require 72 hours. I heard one of Swedish food expert say that pickled herring is tasting best in fourth-fifth day. So once again you can decrease Christmas stress by preparing food not the last day.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pristatinėdama Silkės silkutės Kalėdų belaukiant pamiršau paminėti, kad silkes reikės marinuoti bent jau 24 valandas. Kai kurias ir visas 72 valandas. Girdėjau vieną švedų maisto ekspertą sakant, kad marinuota silkė skaniausia ketvirtą-penktą parą. Tad ir vėl galite sumažinti kalėdinį stresą ruošdami maistą ne paskutinę dieną.



Orange pickled herring with rosé peppers / Apelsininė silkė su rožiniais pipirais

6 herring fillets (around 450 g) / 6 silkių filė (apie 450 g)
200 ml water / 200 ml vandens
125 ml sugar / 125 ml cukraus
60 ml vinegar (9-12%) / 60 ml acto (9-12%)
2 oranges / 2 apelsinai
1 white onion / 1 baltasis svogūnas
12 rosé peppers / 12 rožinių pipirų
2 bay leaves / 2 lauro lapai
1 tsp yeallow mustard seeds / 1 arb. š. geltonųjų garstyčių sėklų
50 ml shredded scallion or leek / 50 ml smulkintų svogūno laiškų arba poro


Cut herring into 1 cm wide pieces. Mix together water, vinegar and sugar until sugar dissolves. No boiling is needed in this 1-2-3 marinade! Cut one orange into halves. Press out juice from one half. Cut second orange into thin slices and then quarter them. Cut onion in slices. Add orange juice, rosé peppers, bay leaves and mustard seeds into marinade. In glas jar put herring, orange, onion and scallions/leeks in layers. Pour over marinade and keep in fridge for 24 hour before serving.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Supjaustykite silkes 1 cm pločio juostelėmis. Išmaišykite vandenį, actą ir cukrų, kad cukrus ištirptų. Šio 1-2-3 marinato nereikia virinti! Vieną apelsiną perpjaukite pusiau ir išspauskite sultis iš vienos puselės. Kitą apelsiną nupjaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais, padalinkite juos ketvirčiais. Supjaustykite svogūną griežinėliais. Į marinatą supilkite apelsinų sultis, suberkite rožinius pipirus, lauro lapus, ir garstyčių sėklas. Stiklainyje sluoksniais dėkite silkę, apelsinus, svogūną ir laiškus/porus. Užpilkite marinatą ir palikite šaldytuve 24 valandoms. 

6 comments:

  1. Asta, greitai tark koks skonis šitos silkutės. Saldoka ar nelabai? Cukraus tai nemažai..

    ReplyDelete
  2. saldumo yra, kaip ir daugelyje švediškų silkių, bet tas saldumas manęs neapgauna, kad valgau silkę, o ne desertą :) Visi prieskoniai ir apelsino rūgštelė subalansuoja saldumą. O rožiniai pipirai šioj silkėj padeda tašką. Jų papildomai galima paberti, kai jau silkė tiekiama ant stalo.

    ReplyDelete
  3. Supratau. Lauksiu dar kitų receptų, bet manau, kad šią taip pat bandysim.

    ReplyDelete
  4. Sveiki, vakar padariau ir šian ragavome :) Tikrai ant Kalėdų stalo ji bus :D Tik man asmeniškai reikėjo daugiau rūgštelės, bet apelsinas labai gerai derėjo su silke. Ačiū už receptą :)

    ReplyDelete
  5. Egle, Lietuvoje actas 9%, o Švedijoj 12%, tad gal dėl to rūgštelės trūksta

    ReplyDelete
  6. Išbandžiau....labai skanu. Tik cukraus dėjau mažiau, nes actą pyliau 6% ir dar papildomai citrinos sulčių rūgštelei sureguliuoti. Darysiu dar tikrai nekartą

    ReplyDelete