2011-04-30

Languotos prijuostės nusirišimas: Maistas ir šiukšlių dėžė

Aš negyvenu, kad valgyčiau, bet aš myliu maistą. Tad kiekviena priemonė ar pastanga užkertanti tinkamo valgyti maisto kelią į šiukšlių dėžę yra verta didelės pagarbos.

Dar ne taip seniai gyvenau Švedijoje, o dabar jau Australijoje. Abejose šalyse vyksta įvairios socialinės kompanijos maisto vartojimo klausimu. Švedijoje vartotojai skatinami nesivadovauti vien galiojimo data ir neišmetinėti maisto produktų po jos pasibaigimo. Drąsinama pasitikėti savo rega ir skonio receptoriais – neskubėti išmesti, o apžiūrėti ir paragauti prieš nusprendžiant, ar maisto produktas nebetinkamas vartojimui. Maisto žurnaluose ir laikraščių savaitgaliniuose intarpuose su receptais pasirodė ne vienas receptas maisto likučių sunaudojimui bei galybė patarimų, kaip laikyti ir saugoti maistą. Australijoje vyksta gana panašios socialinės kompanijos. Papildomai vartotojai šviečiami, kad best before (geriausia iki) ir use-by (sunaudoti iki) yra du visiškai skirtingi dalykai. Produktų nerekomenduojama vartoti po use-by datos pasibaigimo, o produktai, kurie žymimi best before yra tinkami vartoti dar ne vieną dieną po datos pasibaigimo, jei yra laikomi teisingai. Dar Australijoje man patinka, kad yra ne viena paramos organizacija surenkanti iš parduotuvių, turgų, duonos kepyklų, restoranų besibaigiančio galiojimo maistą ir tą pačią ar kitą dieną paskirsto jį žmonėms, kurie neturi pajamų nusipirkti maisto.

Viena iš efektyvių maisto suvartojimo priemonių mano šeimoje yra meniu planavimas savaitei į priekį. Kai žinome, ką valgysime, tai žinome konkrečiai ko ir kiek reikia nusipirkti. Viena diena savaitėje paliekama nesuplanuota ir tada dažniausiai valgome likučius arba kažką pagamintą iš likučių. Užtenka šiek tiek paieškoti idėjų internete, parduotuvėje nusipirkti vieną kitą trūkstamą produktą ir galima kelti puotą.

Likučiai yra neišvengiami, tad keletas patarimų iš mano virtuvės:
» Jei butelyje liko nedaug vyno, kurio niekas nebenori išgerti, supilkite jį į ledukų šaldymo formelę ar maišelį ir užšaldykite. Visada po ranka turėsite vyno kubelių ir nereikės specialiai atidarinėti naujo vyno butelio troškiniui, daugiaryžiui ar padažui.
» Tą patį galite daryti ir su grietinėlės likučiais. Visada pravers padažams ir sriuboms.
» Sūris dažniausiai išsilaiko net ir po geriausia iki datos. Sutarkuokite sūrio likutį ir laikykite šaldymo kameroje. Sunaudosite, kai kepsite picą, užkepėlę ar gaminsite sūrio padažą.
» Imbiero šaknis išsilaikys ilgai šviežia, jei ją nulupsite ir laikysite šaldymo kameroje. Šaldyta šaknis labai lengvai tarkuojasi, ko nepasakysi apie suvytusią imbiero šaknį, kurį laiką pagulėjusią kambario temperatūroje ar šaldytuve.
» Vaikų pusryčių manų, avižų ar ryžių košės likučius visada galite suvartoti kepdami blynus. Ryžius galite suberti į sriubą.
» Actas yra tinkamas naudoti dar ilgai po galiojimo datos pasibaigimo, kol jis yra skaidrus, be drumzlių ir kvapas acto, o ne vyno.

Didžiausias maisto likučių naikinimas mano virtuvėje vyko prieš išsikraustant į Australiją. Maistas buvo nepasibaigusio galiojimo, bet paprasčiausiai į Australiją negalima įsivežti daugumos maisto produktų. Turimus maisto produktus, kurių neišdalinau geriems žmonėms, suvartojau nepriekaištingai ir tuo užsiėmiau kokį mėnesį. Dalimi naikinimo proceso jau anksčiau pasidalinau ir su savo skaitytojais:

Migdolų miltus, cukraus pudrą, matchą, Nutellą ir lemon curd paverčiau macarons bei marcipaniniais krepšeliais ’’mazarin’’. Šaldytą tarkuotą parmezano sūrį ir pinijas sudėjau į svogūnų tortini. Šaldytos lašišos ir špinatų atsargos kuo puikiausiai tiko lašišai ryžių apvalkale (tuo pačiu ir vakarykščių ryžių likučius sunaudojau).  Rudojo cukraus likučiai kuo puikiausiai tiko pyragėliams iš šaldytos tešlos atsargų. Tereikėjo šiek tiek šviežių vaisių ir kreminio sūrio likučio. Šaldyti žalieji žirneliai virto žirnių sriuba. Paskutinis turimas sutirštinto pieno indelis ir šokoladinio kremo likučiai kuo puikiausiai tiko keksiukams.

Languotas prijuostes šioje temoje taip pat užsirišo ir maisto likučių ir neišmetimo atvejais pasidalino Shiny, Indrė iš Gėrimų ir patiekalų magijos, Kitada ir Insolente iš Gyvenimas yra smulkmenos.

Shiny rašė: Likučiai - stengiamės, kad tokių nebūtų. Nekenčiu išmetinėti maisto! Pietų maistą gaminamės visai savaitei į priekį sekmadieniais, pasiskaičiuojam kiek ko reik, kad gautųsi reikalingas kiekis porcijų, dažniausiai pataikom, nebent garnyro tenka dar pasidaryti. Vakarienė gaminam kiekvieną vakarą, va ten ir sueina visokie "likučiai", geriausiai tai į makaronus viskas tinka (: arba į sriubą... Sorry receptų nebus konkrečių ką su likučiais daryt, nes kiekvieną kartą improvizacija iš to kas yra. "Šiukšlių dėžės" nėra (mes tik dviese, tai abu ir naikinam). Viską valgom, kol galiojimas pasibaigia, o po to pauostom, pačiupyjam ir valgom toliau, jei nieko įtartino nerandam... tik su mėsa taip nežaidžiam (: Datų nerašom ant į kamerą dedamo maisto. Prieskonių "spintelė" pas mus švediško stiliaus - atviros lentynėlės virš viryklės, tai ten visada tvarka. Į kamerą dažnai pasidedam duonos kai per daug prisiperkam per akcijas, labai gražiai po to atitirpsta. O šiaip labai džiaugiuos kai pavyksta iš likučių kažką skanaus pasigamint ir neišmest, kiekvieną kartą lyg mini-pergalė.

Kitada pasidalino šaunia velykinių kiaušinių dažymo technika su nepatikusia malta kava, o Indrė šaldytuvo likučiais įdarė empanadas, o Insolente likučių troškinį į tortilijas susuko.

Nusirišu prijuostę ir perduodu ją ZivkuliuiSaldi diena.

Labai daug prirašiau, tad tik nesumąstykit atsispausdinti ir po to išmesti į šiukšlių dėžę :)

3 comments:

  1. Aš irgi ne visad atsižvelgiu į datą. Nes kai kurių produktų ji absurdiška. Geriau paragauju ir įsitikinu. Visokios supakuotos ricotos ir mascarponės jei yra nepradarytos tikrai geros būna net ir pora savaičių po datos. Padažai ir pagardai taip pat (jei sudėtyje nėra pieno). Taigi tikrai ta data ne viską apsprendžia :)

    ReplyDelete
  2. Puiki mintis šaldyti vyno ir grietinėlės likučius. Ačiū, būtinai pasinaudosiu :)

    ReplyDelete
  3. Aš ir retai vadovaujuos galiojimo datomis, nors kai gyvenau su tėvais nevalgydavau nė sūrelio, viena diena po 'galiojimo pabaigos'. Bet gyvenimas moko ir susimąstai, kokia vertė yra maisto ir kaip turėtum vertinti tai. Įraše labai patiko vyno šaldymo idėja (pradedu šaldyti bene viską pastaruoju metu :D) na ir šiaip požiūris:)

    ReplyDelete