2011-01-30

Napoleon ate it / Napoleonas valgė

 

Recipe in English comes without introduction lower in the text.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Žiūrėjau žiūrėjau į blogo Saulėta virtuvė medaus tortą ir supratau, kad noriu Napoleono torto. To skanaus skanaus, iš tarybinių laikų. Nesu jo daug valgiusi ar gaminusi, todėl galbūt jį idealizuoju, bet va ėmiau ir labai užsinorėjau.

Tuo pačiu prisiminiau du nutikimus, susijusius su šiuo tortu. Pirmas prisiminimas iš laikų, kai man buvo tik devyneri. Tetos vestuvių rytą pamačiau namie stovinčius du didelius tortus. Tai buvo ''Napoleonai''. Oj kaip jie mane viliojo, norėjau jų čia ir dabar. Suaugusiųjų, stovėjusių prie torto, paaiškinimas buvo, jog gausiu jo vakare. Visas vestuves ''Napoleonu'' gyvenau. Oj kaip laukiau VAKARO. O jis kažkoks vėlyvas patapo, link nakties jau artėjo ir maža mergaitė užmigo. Ryte torto nebebuvo. Toks vaikiškas didžiulis begalinis nusivylimas iki šiol manyje gyvena.

Antrasis prisiminimas iš laikų, kai buvau jau šiek tiek didesnė, visų keturiolikos metų. Per darbų pamokas kepėm ''Napoleono'' tortą, besimokydamos apie kapotą tešlą. Jokio ryškesnio prisiminimo iš pačios pamokos, bet po kiek laiko bandžiau namuose kepti. Va šitą momentą irgi labai gerai prisimenu ir netgi labai ryškiai. O prisiminimas ir vėl su liūdna gaidele, nes torto taip ir neišsikepiau prasikankinusi daugiau nei pusę dienos ir nesuprasdama, kodėl gi man neiškepa torto lakštai. O atsitiko taip, kad eilinį sykį, man likus vienai namie ir prisilietus prie buitinės technikos, nedarant nieko kitaip nei daro mama, ji mistiškai būtent tuo metu sugęsdavo. Taip nutiko, kai mama man paliko įjungti skalbimo mašiną. Ir net du kartus. Gedimai, kaip vėliau paaiškėjo neturėjo nieko bendra su manimi ir spaudžiamais mygtukais bei pasuktomis rankenėlėmis. Užtat labai gerai įsirėžė į atmintį. Todėl ir prisimenu tą nelemtą ''Napoleono'' torto kepimą, kaip kad vakar viskas būtų nutikę. Taigi aš kepiau kepiau, bet niekas neiškepdavo, bet per gerą pusvalandį neblogai sudžiūdavo. Orkaitė per pusę dienos taip niekada ir neįkaito normaliai, nes šiluma dėl gedimo pro kažkur lauk išgaruodavo. Likau be torto.

Esu įsitikinusi, kad turėčiau būti valgiusi ''Napoleono'' pirktinio namuose, kavinėje ar kur nors svečiuose, bet neturiu nė vieno prisiminimo apie tai. Tad galiu būti ir nevalgiusi. Užtat siaubingai jo norėjau. Šįkart ir vėl prisiminsiu ilgai ir liūdnai, nes savaitė, kai jį kepiau, buvo liūdna, labai liūdna ir skausminga.

Nepatikėsit, bet kepiau pagal užrašus iš mokyklinio darbų pamokų sąsiuvinio. Skurdūs tie užrašai, su gramatinėm klaidom, bet man tas nemaišė. Manasis ''Napoleonas'' buvo labai skanus. Tikrai kepsiu dar ir tikiuosi, kad kitas napoleoniškas prisiminimas bus linksmas ir džiaugsmingas.

O kokie jūsų prisiminimai su Napoleonu priešakyje?

 

 

Napoleon Cake / Tortas ''Napoleonas''

For 5 pastry layers in a 24-26 cm diameter spring form you'll need (usually cake is made of 10 or 15 layers): / 5 lakštams 24-26 cm diametro tortinėje formoje reikės (o jau nuo jūsų norų priklausys, ar tortas bus 10 ar 15 lakštų):
 250 g buter / 250 g sviesto arba margarino
200 ml sour cream (can be substituted by a mixture of a half of egg, 50 ml water
and 1 tbsp vinegar) / 200 ml grietinės (galima pakeisti 0,5 kiaušinio, 50 ml vandens
ir 1 valg. š. acto mišiniu)
400 ml flour / 400 ml miltų
Cream for 5 layers / Kremas 5 lakštų pertepimui
100 g butter  / 100 g sviesto
0,5 egg / 0,5 kiaušinio
100 ml sugar / 100 ml cukraus
100 ml milk / 100 ml pieno

For pastry use cold butter, for cream butter must be room temperature. With a help of knife chop butter and flour together until flour distributes well. Add sour cream and knead. Let pastry chill in refrigerator. Preheat oven up to 175 C temperature. Devide pastry into 5 pieces and roll out thin crust (bigger than the spring form you are going to use for the cake). Put crust on waxed paper and bake for 5-6 min. Crust should not get golden brown, so don't overbake. Remove crust from waxed paper only when it has chilled.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tešlai reikalingas šaltas sviestas, o kremui kambario temperatūros. Šaltą sviestą sukapokite su miltais. Supilkite grietinę ir gerai išminkykite. Tešlą atšaldykite. Orkaitę įkaitinkite iki 175 C temperatūros. Tešlą padalinkite į penkias dalis ir iškočiokite plonus lakštus, didesnius už jūsų turimą tortinę formą. Lakštus dėkite ant kepimo popieriaus. Kepkite 5-6 min. Lakštai neturi paruduoti. Iškeptą lakštą nuimkite nuo kepimo popieriaus tik kai bus visiškai atvėsęs.


Now make the cream. Mix egg with half of the sugar. Boil up milk with rest of the sugar. Pour hot milk over the egg stiring all the time. Heat the mixture on low heat, stiring all the time, until it thickens a bit. Chill this mixture stiring all the time in a dish with cold water. Stir butter fluffy. Add chilled mixture spoon by spoon, stiring all the time. If you wish, you can add a few drops vanilla, lemon, rum or almond essence.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kremui ištrinkite kiaušinį su puse cukraus. Kitą pusę cukraus užvirinkite su pienu ir nuolatos maišydami užplykikite kiaušinį. Kaitinkite kol mišinys lengvai sutirštės. Visą laiką maišykite. Sutirštėjusį kremą atvėsinkite taip pat maišydami. Procesą pagreitinsite įstatę puodą į indą su šaltu vandeniu. Sviestą išsukite iki purumo. Nenustodami sukti dėkite po šaukštą atvėsintos pieno ir kiaušinio masės. Jei norite į kremą galima įlašinti keletą lašų vanilės, citrinų, romo ar migdolų esencijos.


Using the bottom of the spring form, cut out crust circles. Spare crust leftovers for later. Put first crust on spring form bottom. Spread a thin layer of cream. Put a crust on top and push lightly. Spread a thin layer of cream. Repeat with all crusts. Spread cream on the top of the last crust. Crumble crust leftovers with fingers and sprinkle on the cake top. Put spring form's supporting sides in place. Refrigerate for a few hours.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lakštus apipjaustykite, kad tilptų į tortinę formą. Likučius išsaugokite. Dėkite pirmąjį lakštą ant tortinės formos apašios (nuimamos dalies kol kas nenaudokite). Aptepkite plonu sluoksniu kremo. Dėkite antrąjį lakštą ir lengvai paspauskite. Aptepkite plonu sluoksniu kremo. Kartokite, kol baigsis lakštai. Torto viršų aptepkite kremu. Lakštų likučius sutrupinkite rankomis ir trupiniais apibarstykite torto viršų. Pritvirtinktie nuimamą formos dalį. Palikite kelioms valandoms šaldytuve.


Cake in photoes is a 6-layer cake. / Tortas nuotraukose yra iš 6 lakštų. 

30 comments:

  1. Neatsisakyčiau, ojojoj :)

    Mano pirmas prisiminimas - taip pat iš mokyklos laikų. Pamenu, kepėm lakštus ir pertepinėjom paprastu kremu iš virto kondensuoto pieno su razinom :) Skanuuu buvo, iki šiol tuos receptų sąsiuvinius mokyklinius saugau :))
    Fantastišką Napoleoną kepė mano a.a.bobutė, kiekvieną didesnę šventę ant stalo nešdavo..

    Būtiniausiai išsikepsiu, nes jau kas kas, bet Napoleonas man - praktiškai tortų tortas :)

    ReplyDelete
  2. nuostabi įžanga, tikrai.
    dažnai jas maisto bloguose praleidžiu, nes per saldu, netikra, sentimentalu, baroko stiliumi viskas.
    o čia - koks jausmo skaidrumas!
    kalbėt per daug ir nesinori, kad to ramybės debesies nenupūsčiau kur.

    ReplyDelete
  3. Asta B.
    Mano prisiminimai apie Napoleono torta irgi ne kokie iskyrus,kad tortas tikrai labai skanus.
    Ejau pamerge i vestuves pirma karta ir kaip taisykle reikejo su savimi atsinesti torta.Tai as nuejus i kulinarijos skyriu issirinkau pati skaniausia Napoleono torta ir tuo labai dziaugiausi iki kol atvaziavom i pacias vestuves.Namu seimininke pasake taip pamacius mano dovana-Kokia cia banda atsineset?
    Vargsas tortas buvo beveik nepapuostas ir atrode tikra banda...

    ReplyDelete
  4. Grazus nerealiai tas tavo tortas.. Man gal net skaniau atrodo uz tą senų laikų valgytą 'Napoleoną' :) Aš nedrįsčiau daryt, nes nemoku kept plonų lakštų :))

    ReplyDelete
  5. Man "Napoleonas" asocijuojasi su žodžiu "riebus" ir su žodžiu "vestuvės" :) Kažkaip mūsų šeimoje jis nebuvo labai mėgiamas, galbūt dėl tos "didelio riebumo" priežasties... Taviškis atrodo puikiai, taip puriai, ir visai jo dabar neatsisakyčiau :)

    ReplyDelete
  6. Esu valgius tik pirktinį tortą, o pačiai gamintis kažko baisu...:)
    Beje, skiriu tau “Stylish Blogger Award” ;)

    ReplyDelete
  7. Gaila, kad tik dabar sužinojau Napoleono torto istoriją. Pažadu, kai ateisiu tavęs aplankyti, atnešiu tau Napoleoną. Beje, tortas SĖKLYČIA labai panašus į Napoleoną. Tačiau jo dabar niekur nebematyti. Jis ir liesesnis.

    ReplyDelete
  8. Ir aš valgiau tik pirktinį "Napoleoną", kuris man priminė sviesto gabalą :) Manau, keptas namie milijonus kartų skanesnis, todėl išsisaugau receptą :)

    ReplyDelete
  9. PAbandziau,bet deje... teslai teko deti daug daugiau miltu ?Lakstai neiskilo ? Sutrupo pernesant nuo popieriaus...asta b.

    ReplyDelete
  10. Ačiū, pasidalinusiems prisiminimais.

    A., įžangu paprastai nerašau, bet šįkart netrumpa tokia susirašė, kai audros širdį ir jausmuos siautė.

    Ineta, ačiū už apdovanojimą.

    Teta Rasa, na nevaikščiojau kasdien aš su skauduliu širdį dėl to suvalgyto torto :)

    Viktorija, kad tortas nebūtų sviesto gabalas, reikia tepti kremą labai labai plonai. Lakštai nuo stengimosi kuo ploniau pertepti trupės, bet taip ir turi būti. Aš kai pamačiau, kiek mažai kremo pagal receptą išėjo, tai galvojau, kad kažko būsiu mokykloj neužsirašiusi iki galo. Jau kirbėjo mintis dar tiek pat kremo padaryti, bet užteko pilnai ir to mažo kiekio.

    Asta B., labai gaila, kad nepavyko. Manieji lakštai irgi labai trapūs buvo. Miltų dėjau gal šaukštu su kaupu daugiau tik kad tešla nebelipni taptų. Tešlą, kaip visada, reik paminkyti kokias 5-8 min prieš nusprendžiant, ar reikia dar miltų. Orkaitėje lakštai pradeda sluoksniuotis, kyla burbulai. Aš kepiau ant 3D struktūros kepimo popieriaus. Iš skardos išiminėjau visą popierių ir dėjau atvėsti ant grotelių. Tik kai lakštas būdavo visiškai atvėsęs, ištraukdavau iš po apačios kepimo popierių. Pertepinėjau lakštus kitą dieną. Ragavau ir fotografavau tortą po keletos valandų.
    Nesu Napoleono torto ekspertas, tai daugiau negaliu nieko patarti. Mačiau, kad kituose receptuose į tešlą papildomai dedamas kiaušinis.
    Kitą savaitę iškepsiu dar kartą ir patikrinsiu, ar čia tik man pasisekė kažkokiu mistiniu būdu ar receptas reikalauja pataisymų.

    ReplyDelete
  11. Aciu uz patarimus.Pabandysiu dar karta ,gal ka netaip nudariau := Asta B.

    ReplyDelete
  12. Skiriu tau stilingiausio tinklaraščio apdovanojimią :) http://gpmagija.blogspot.com/2011/02/astrus-sukuciai.html

    O aš nesu naminio Napoleono valgius, taigi asociacija tik viena - sviestas ir cukrus. Bet kadanors pagaminsiu, kad sužinoti ar labiau patiktų :)

    ReplyDelete
  13. Dėl lakštų, tai manyčiau, čia tiesiog reikia praktikos, paskutiniai du lakštai man iškepė kuo puikiausiai, o šiaip nei vienas nesutrupėjo. Pirmą lakštą iškočiojau tarp sviestinio popieriaus, tai man tas lakštas kepdamas susitraukė dvigubai. Kitus kočiojau pabarsčius miltų, tai kuo daugiau miltų barstydavau tuo tie lakštai geriau man kepė.
    Dar man davė patarimą, kad reiktų prieš kepant subadyti šakute.
    O dėl kremo, tai kitą kartą dėčiau mažiau sviesto, o didesnę dalį daryčiau tos kremo dalies kur pienas su kiaušiniu. Šiaip pakako kremo, nors ir atrodė, kad bus labai mažai, tik man per daug sviestinis jis truputį.
    Labai dėkui už receptą. Tai pirmas keptas mano tortas, beje vaiko gimtadieniui, vaikai prašė pakartoti :)))), tai manau geriausias įvertinimas, kepsiu dar :)

    ReplyDelete
  14. Indre, ačiū už apdovanojimą.

    Laima, džiugu, kad pavyko. Ir ačiū, kad parašei, jog daug miltų barstei kočiodama. Aš irgi taip dariau, bet pamiršau šituo faktu pasidalinti.
    Pasiskaičiau kitokių Napoleono receptų, tai beveik visur rekomenduojama lakštus subadyti šakutep prieš kepant. Pasinaudosiu šituo patarimu kitą sykį. Kremų irgi įvairiausių radau. Reikės su skirtingais išbandyti. Ir pabandysiu savąjį patobulinti padvigubinusi pieno ir kiaušinių kremo dalį ir per pusę sumažinusi sviesto. Turėtų neblogai išeiti :)

    Paskaičius galima įsivaizduoti, kaip aš vos ne kasdien dabar Napoleonus kepsiu ir tobulinsiu :D

    ReplyDelete
  15. Kepusi Napoleoną n..kartų,dabar truputį praplaukusi "Napoleonų" banga mano namuose. Tešla tokia pati,tik subadau šakute prieš kišdama į orkaitę lakštus ir jokio kiaušinio nededu. Dėl kremo tai esu dariusi ir su sviestiniu ir su plikytu,kartais vieną sluoksnelį rugščiu džemu pertepdavau.
    Ačiū , kad priminei šį tortuką ,kaip tik proga bus iškepti neužilgo :)

    ReplyDelete
  16. Kaip ir pažadėjau, kepiau antrą sykį. Dalį lakštų badžiau šakute, dalį ne. Man visgi labiau patinka nesubadytieji. Tešlą kočiojau taip plonai, kad net 7 lakštus iškepiau, bet neapsimoka tiek vargti permatomai kočiojant :)
    Į tešlą dėjau labai liesą grietinę, bet kitą sykį visgi likčiau ties mažiausiai 10 proc. grietine, o dar geriau 15 proc. Miltų papildomai dėjau 3 šaukštus, kad tešla nebeliptų. Kremui naudojau tik 60 g sviesto ir dvigubai pieno, kiaušinių bei cukraus. Per saldu ir per skysta. Kitą sykį bandysiu dėti cukrų pagal receptą, pieno 1,5 porcijos, 1 kiaušinį ir 75 g sviesto.

    ReplyDelete
  17. Ačiū už pasidalintą receptą! Pirmą kartą kepiau tortą ir puikiai pavyko :) Labai ačiū.

    ReplyDelete
  18. Atrodo labai skaniai! Jau taip seniai nevalgiau Napoleono, bet kiek esu pirkusi, tai nelabai kokie jie... Bet šitas atrodo nuostabiai! Įsirašau į savo sąrašą!

    ReplyDelete
  19. Vakar vakare gaminau jį. Ir išėjo labai gerai viskas. Nors iš pradžių bijojau, nes nesu pati gaminusi sluoksniuotos tešlos, o ir orkaitė pas mane tokia truputį hm..... Bet viskas gavosi labai gerai, labai dziaugiausi gražiai iškepusiais lakštais :) Tik turiu vieną klausimą - o ar būtų galima sluoksniuotai tešlai naudoti mažiau sviesto arba truputį daugiau miltų? O ar ji turi būti būtent tokia (sviestinė)?

    ReplyDelete
  20. Keisti tešlos sudėties nesu bandžiusi, bet esu vietoj savos gamybos lakštų naudojusi pirktinius sluoksniuotos tešlos lakštus. Tiesą, pasakius, su manaisiais lakštais žymiai skanesniau :)

    ReplyDelete
  21. Tikrai taip, su pirktine tešla nėr ko ir lygint šios tešlos :)

    ReplyDelete
  22. Iškepiau tortą mamos dienai - pavyko puikiai! Kepiau 10 lakštų ir gana didelio diametro (25cm), tad lakštai gavosi plonutėliai. Tiesa, kepiau juos 180 laipsniu temperatūroj apie 8 minutes - bet čia jau kiekvienos orkaitės ypatumai.
    Recepto proporcijos - super, visko tiek kiek reikia:) Tik miltus persijojau ir dėjau riebią grietinę. Prancūzai pataria minkant šitą tešlą nepersistengti, kad tešla nesušiltų per daug. Tad ir neminkiau iki labai vienalytės masės. Tešla šiek tiek lipo prie rankų, bet miltų daugiau nedėjau. Kai atšalo, tešla nebelipo prie rankų. Lakštai gavosi sluoksniuoti ir purūs. Šakute nebadžiau, man patinka tie oro burbulai - papildomų sluoksnių atsiranda.
    Žinoma, tortas riebus, bet valgant tikrai nesijaučia to riebumo, Man geriau mažas gabalėlis riebaus skanaus torto nei du gabalai vidutinio:)
    Tiesa, dar ruošdama kremą į pieną idėjau perpjautą ir išgremžtą vanilės ankštį -nepatinka esencijos man. Ir du sluoksnius rūgščios juodųjų serbentų uogienės įtepiau.
    Super receptas - iš visai paprastų ingredientų gaunasi labai įspūdingas tortas. Ačiū!

    ReplyDelete
  23. Kiaune, džiugu, kad skanu buvo! Ir labai dėkoju už išsamų pasakojimą.
    Man nesubadyti lakštai irgi mielesni :)

    ReplyDelete
  24. Kiek man žinoma, šitame torte privalo būti vienas pertepimas rūgštus - raudonųjų ar juodųjų serbentų uogienės, tada atsveria tą saldumą ir riebumą.

    ReplyDelete
  25. Lakštai iškepti ,išėjo nuostabūs ,ačiū :) iškepiau 6 lakštus 24 cm ,bet kažkaip galvoju bus mažoka ,norėčiau aukštesnio torto ,kokio aukščio jūsiškis ?

    ReplyDelete
  26. Rita, mano tortas nebūna aukštas. Kai noriu aukštesnio, gaminu mažesnio skersmens arba dvigubą.
    Labai džiaugiuosi, kad patiko!

    ReplyDelete
  27. Tada man reikia dar vieną normą ,bus didelis ,bijau ,kad žemo bus mažai :) Ačiū už atsakymą ,gražių Jums švenčių :)

    ReplyDelete