2011-05-03

Celebration of taste and smell / Skonio ir kvapo puota

I am celebrating. My camera lens has been fixed, and I can take photos again. I celebrate with wonderful tasting and smelling confit tomatoes! They are just that something extra in salads, pasta, fresh ricotta chees, roasted chicken or grilled meat. Slow and low roasting intensifies sweetness of tomatoes. Home smells fantastic while roasting and long after it. Every dish simply tastes better with confit tomatoes!   
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mano namuose šventė. Mano fotoaparato objektyvas sutaisytas, ir aš vėl galiu fotografuoti. Šitai būtina atšvęsti su nuostabaus skonio ir kvapo ilgai orkaitėje keptais pomidorais! Jie nuostabiai tinka salotoms, makaronų patiekalams, su šviežiu rikotos sūriu, prie keptos vištienos ar kepsninėje keptos mėsos. Ilgas kepimas žemoje temperatūroje suintensyvina pomidorų saldumą. Puikus būdas beskonius parduotuvinius pomidorus paversti intensyvaus skonio užkandžiu ar garnyru. Kol kepsite ir dar ilgai po to namai nuostabiai kvepės, o bet kuris patiekalas paprasčiausiai taps kur kas skanesnis su šiuo būdu paruoštais pomidorais!





 

Сonfit grape tomatoes / Ilgai orkaitėje kepti slyviniai pomidorai

400 g grape tomatoes / 400 g slyvinių pomidoriukų
2 garlic cloves / 2 skiltelės česnako
thyme / čiobreliai
sea salt / jūros druska
fresh ground black pepper / šviežiai malti juodieji pipirai
200 ml olive oil / 200 ml alyvuogių aliejus
balsamic vinegar (optional)/ balzaminis actas (pasirinktinai)


   
Preheat oven to 120 C temperature. Thinly slice garlic cloves. Put tomatoes in a baking pan large enough to hold them in a single layer. Pour olive oil over tomatoes, add thyme and garlic, and season generously with salt and pepper. Add some drops of balsamic vinegar. Roast, uncovered, until tomatoes collapse slightly and their skins are wrinkled. That will take about 3 hours. Remove tomatoes from oven, allow to cool. Spoon tomatoes into a sterilized jar. Pour over the pan juices. For the best flavor, cover and refrigerate overnight, bringing the confit back to room temperature when you are ready to serve. Confit tomatoes can be stored in fridge up to 1 week.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orkaitę įkaitinkite iki 120 C temperatūros. Česnako skilteles supjaustykite labai plonai. Pomidorus sudėkite į kepimo indą vienu sluoksniu. Užpilkite aliejų, apibarstykite čiobreliais, česnaku ir nepagailėkite druskos bei pipirų. Užlašinkite keletą lašelių balzaminio acto. Kepkite neuždengtus, kol pomidorai šiek tiek sukris, o jų odelė susiraukšlės. Užtruks apie 3 valandas. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Sudėkite pomidorus į sterilų stiklainį. Užpilkite kepimo inde likusiu skysčiu. Pomidorų skonis dar labiau pagerėja po nakties šaldytuve. Prieš valgydami atšildykite iki kambario temperatūros. Šaldytuve galima laikyti iki 1 savaitės.

4 comments:

  1. Puiki idėja. Ypač žavu tai, kad prieš planuojama valgymą galima pasiruošti iš anksto :)

    ReplyDelete
  2. Taip taip taip, kepam, žinom :) Skanumas!
    Čiobrelius tik keičiu baziliku, bet pats būdas identiškas. Labai mėgstu kaip pastos 'padažą' naudot :)

    Džiaugiuos, kad grįžai su nuotraukom :)

    ReplyDelete
  3. Aš dar kartais cukrum lengvai apibarstau arba vietoj čiobrelių dedu rozmariną, arba abu iš karto :) Reikės ir su bazilikais pabandyti. O kartais Kalamata alyvuogių įdedu arba apipilu nuo marinuotų alyvuogių likusiu aliejumi. Visaip skanu!

    ReplyDelete
  4. Labai skanu, šiandien išbandžiau. Kitą kartą reiks pabandyti su rozmarinu. O su baziliku, tai man kažkaip labiau šviežias pomidoras patinka.

    ReplyDelete