2012-09-29

Tortas, tortas ir dar vienas tortas



Prisipažįstu, jog retai berašau ir pati dėl to jaučiuosi keistai. Bet taip jau nutiko, kad iš namų virtuvės išsikrausčiau į komercinę ir dabar namie mažai ką begaminu naujo. Tik laiko patikrinti ir greitai padaromi patiekalai. Ir kai vyras paklausė, ką organizuosiu savo gimtadieniui šeštadienį, tai atsakymas buvo labai trumpas ir paprastas - ką TU suorganizuosi, tas ir bus (per patį savo gimtadienį aš gaminau maistą Baltijos šalių kaukių pokylio Sidnėjaus lietuvių klube svečiams. 80 porcijų. Nei daug, nei mažai. Kaip pažiūrėsi :) Pasiruošimas ir pokylio aptarnavimas truko 28 valandas 2 dienų bėgyje, tad patikėkite apie tortą ar kitokias vaišes savo gimtadieniui ir švenčių organizavimą neturėjau laiko nė pamąstyti).
Nesitikėjau, kad vyras puls organizuoti kažką ypatingo ir pompastiško. Ne jo stilius. Bet žmogus (šiaip virtuvėje nelabai besisukiojantis) internete susirado torto receptą ir iškepė jį mano gimimo dienos pusryčiams. Va taip va. Ir kaip tokio nemylėti? :)
Tortas buvo šiek tiek šleivas, šiek tiek kreivas, bet MANO tortas. Ir tarpe tarp dviejų ilgų darbo dienų, aš jį valgiau šeštadienio pusryčiams apsilaižydama. Visi kartu suvalgėme pusę torto. Išlėkiau į darbą, o kai grįžau nusikalusi kaip ciuckis, tai atsisėdau viena antrą nakties ir suvalgiau dar kelis gabalus. Ir gėda pėlėda, bet kitą dieną dar juo ir papusryčiavau. Taip dingo antra torto pusė. Oi...
Sekmadienį buvau pasikvietusi keletą lietuvių australišku stiliumi pasėdėti galiniame namo kieme, pasikepti mėsos ant kepsninės ir pagerti alaus. Man beveik niekuo nereikėjo rūpintis, tik nulėkti iki parduotuvės alaus suaugusiems ir keletos dešrelių vaikams. Svečiai ativežė ir kepsninę, ir mėsos. Užtat susirūpino mano vyras, kad šaldytuve nebėra torto. Oi :) Sakiau nesirūpinti, nes visi žino, kad aš pervargusi ir nieko neruošiu. Nenurimo žmogus. Ėmė ir iškepė antrą tortą. Man tereikėjo patarti, ką daryti kitaip, kad tortas ne toks kreivas šleivas būtų. Va taip va. Du vyro kepti tortai per dvi dienas. Sumušti visi rekordai. Manau, kad ilgai nebus tas rekordas pagerintas :) Tortas buvo nepastebėtai greitai suvalgytas. Aš mačiau, kad pritrūksim, tad šitiek pirmojo torto privalgiusi, jau tylėjau ir nė neplanavau dar vieną skanutėlį gabaliuką gauti.
Ir kaip gi nepasigirsi visam svietui apie toooookį įvykį. Pasigyriau, pagyras perskaičiusiems prireikė recepto, pažadėjau, kad bus. Tad tesiu pažadą.





Princesės tortas.
Kas čia per skanus stebuklas? Ogi tai vienas populiariausių tortų Švedijoje. Jo receptas buvo išspausdintas Princesių kulinarinėje knygoje 1930 m., kur jis vadinosi Žaliasis tortas. Sakoma, kad princesėms Martai, Margaretai ir Astridai jis laaaabai jau patiko (matyt, ir jos po pusė torto suvalgydavo :)) ir labiausiai patiko aptrauktas žaliai padažytu marcipanu. Tortas buvo pervadintas Princesės tortu. Dabar tortą galima pamatyti ir rožinį bei geltoną. Skirtinguose variantu yra (nėra) tepama uogienė, vanilinis kremas ir plakta grietinėlė. Priklausomai nuo to tortas yra vadinamas Operos tortas (uogienė tarp apatinių biskvito sluoksnių, rožinis marcipanas) arba Carl-Gustav tortas (geltonas marcipanas). Karlas Gustavas yra dabartinis Švedijos karalius. Bet kokiu atveju visos šitos torto atmainos bendriniu vardu yra vadinamos princesės tortais ir kepa juos švedai visomis įmanomomis progomis (vaikų ir suaugusiųjų gimtadieniai, vestuvės, mokyklos pabaigimas, krikštynos, romantiška vakarienė, draugų pasisedėjimas, Velykos, vidurvasario šventė; tik per Kalėdas šis tortas užleidžia vietą kitiems kepiniams).

Trečiąjį princesės tortą per vieną savaitę dabar jau kepu aš. Receptas šiek tiek skiriasi nuo to, kurį internete susirado vyras. Jam nevisai pavyko biskvitas, tad tortas buvo tik iš dviejų vietoj trijų biskvito sluoksnių.
Seniai jau nebekepu biskvitų kaip nurodyta pyragų ir tortų receptuose. Man ir dažnai neiškildavo. Dabar naudoju vieną vienintelį Švedijoje išmoktą trijų stiklinių metodą, kuriuo jau pasidalinau žurnale Debesys, ruduo 2012, 66-69 psl.
Vyras vietoj tradiciškai tepamos aviečių uogienės naudojo gervuogių uogienę, tad ir aš iš to pačio stiklainiuko uogienės tortui pakabinau. Ir dar labai paingėjau važiuoti į parduotuvę daugiau grietinėlės nusipirkti, tad viršutinį biskvitą ne plakta grietinėle, o kremo likučiais vos vos patepiau, kad marcipaninė tešla priliptų geriau.




Princesės tortas
 
Biskvitui:
4 kiaušiniai
cukrus
miltai
1 arb. š. kepimo miltelių

Vaniliniam kremui:
150 ml pieno
150 ml riebios grietinėlės
1 valg. š. cukraus
1 valg. š. kukurūzų arba bulvių krakmolo
2 kiaušinio tryniai
4 lapeliai želatinos
10 g vanilinio cukraus
200 ml riebios grietinėlės
Torto pertepimui ir dekorui:
gervuogių uogienė
marcipaninė tešla
keli lašai rožinių maistinių dažų
cukraus pudra


Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
Sustatykite tris vienodas stiklines vieną šalia kitos. Į vieną stiklinę įmuškite kiaušinius. Į antrą stiklinę pilkite cukraus iki kiaušinių lygio pirmoje stiklinėje. Į trečią stiklinę pilkite miltus iki kiaušinių ir cukraus lygio.
Cukrų ir kiaušinius supilkite į dubenį ir plakite, kol kiaušinio masė ims balti ir bus tiršta. Įpilkite trečios stiklinės turinį ir kepimo miltelius. Gerai išmaišykite.
Tešlą supilkite į aliejumi pateptą kepimo formą (22 cm)  nuimamais kraštais. Kepkite apie 35 minutes. Patikrinkite, ar biskvitas iškepė, išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti 10 minučių. Išimkite iš formos ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
Kol biskvitas vėsta, išsivirkite vanilinį kremą. Puode sumaišykite pieną, grietinėlę, cukrų, krakmolą, kiaušinių trynius. Kaitinkite ant mažos ugnies. Nuolatos maišykite. Kai kremas sutirštės ir pasimatys pirmieji virimo burbuliukai, nukelkite puodą nuo ugnies.
Užmerkite želatinos lapelius į šaltą vandenį ir palikite 5 minutes. Nugręžkite vandens perteklių iš suminkštėjusių želatinos lapelių ir sudėkite juos į kremą. Maišykite, kol želatina ištirps ir vientisai pasiskirstys po kremą. Puodą su kremu įdėkite į šalto vandens vonelę ir palikite atvėsti. Karts nuo karto pamaišykite.
Suplakite likusią grietinėlę ir vanilinį cukrų iki purių putų. Įmaišykite į atvėsusį kremą.




Marcipaninę tešlą (marzipan icing) vyras pirko parduotuvėje, tad aš tik sunaudojau jos likučius. Švedijoje visiškai nereikia sukti galvos, nes kiekvienoje didesnėje maisto  parduotuvėje galima nusipirkti jau žaliai ar rožiniai nudažytos marcipaninės tešlos. Geltona spalva, matyt, ne tokia populiari, tad norintiems geltono torto tenka pirkti nedažytą marcipaninę tešlą, įsilašinti kelis lašus maistinių dažų ir paplušėti minkant. Australijoje dažytų tešlų nėra, tad rožinę tešlą išsiminkėm patys. Nežinau, ar Lietuvoje jau atsirado marcipaninės tešlos, bet internete tikrai nemažai receptų, kaip ją pasidaryti. O čia siūlomas variantas tikrai iš to, ko yra pirkti Lietuvoje.
Atvėsusį biskvitą perpjaukite į 3 vienodas dalis. Ant apatinio sluoksnio tepkite uogienę ir kremą, ant antrojo sluoksnio tik kremą. Kremu plonai aptepkite ir kraštus.
Oj tik fotografuodama, prapjovusi tortą, pamačiau, kad kažkuriuo memontu apverčiau perteptą tortą ir uogienė atsidūrė viršuje. Aišku, skoniui tas reikšmės neturi :)

Jei visgi dar turite grietinėlės ir norite aukštesnio torto, tai standžiai išplakite 300 ml grietinėlės ir ant viršutinio biskvito suformuokite kalniuką bei aptepkite šonus.

Plonai iškočiokite marcipaninę tešlą ir apdenkite ja tortą. Apipjaustykite nereikalingus marcipaninės tešlos likučius torto apačioje. 

Dažniausiai princesės tortai yra dekoruojami marcipaninėmis rožytėmis arba karūnomis. Kartais ir gyvomis rožėmis. Arba galite iš popieriaus išsikirpti karūną, uždėti ją ant torto ir apibarstyti cukraus pudra, o tada atsargiai pašalinti popierinį trafaretą. Gražiai atrodytų ir cukraus pudra apibarstyta maža apvali popierinė servetėlė su karpinių kraštais.
 

Gimtadienio pusryčiai

Anksčiau keptas princesės tortas


10 comments:

  1. jau zinau koki torta darysiu vaiko gimtadieniui :)

    ReplyDelete
  2. Puikus tortas ir puikus trijų stiklinių metodas! Bet norėjau pasiteirauti: sykį pilant biskvito tešlą į atsegamą formą, man ji ilgainiui ėmė prabėgti, tad ar toks 'efektas' priklauso nuo tešlos skystumo/tirštumo, ar mano forma tiesiog niekam tikusi? :(

    ReplyDelete
  3. Manau, kad jūsų forma paprasčiausiai išsikraipė. Tikriausiai spustelėjote ją dar karštą, kai metalas lankstus. Jei praleidžia nedaug, tai kepdami formos apačią apvyniokite folija ir tešla neišvarvės į orkaitės apačią. Jei varva stipriai, tai belieka pirkti naują formą.

    Eugenija, esu įsitikinusi, kad nenusivilsite šiuo tortu!

    Pamiršau įrašo pabaigoje parašyti, kad tortą reikia bent kelias valandas palaikyti šaldytuve, kad geriau pjaustytųsi.

    ReplyDelete
  4. be zodziu, brangioji! ir ta ruzava spalva, ir saukstelis su tortu, ir dar tos geles! fantastika! saldu darosi vien tik pasiziurejus; labai labai patiko;

    ReplyDelete
  5. ir geles, ir saukstelis - sekmadieniniu sveciu nuopelnas :-)

    ReplyDelete
  6. isbandziau siandien torta :)gavosi puikus, tik man noretusi siek tiek daugiau kremo :)
    ir kepant 180 laipsniu temepraturoje pradejo degti virsus, o vidus dar buvo neiskepes,teko det folija ant virsaus ir primazinti laipsnius :)
    ryt laukia antras kepimas, vaisinsim norvegus :)

    ReplyDelete
  7. Eugenija, tai kremą visą galima tarp lakštų sutepti, o viršų ir šonus aptepti standžiai išplakta grietinėle.
    Kepu dažniausiai apatinėje orkaitės dalyje, bet matyt, dar ir nuo orkaitės priklauso, kiek ji stipriai iš viršaus kaitina.
    Tikiuosi, kad antras bandymas bus sėkmingesnis!

    ReplyDelete
  8. na ka :)tortas is ties puikus :) norvegai irgi patiko :) tik turejau problema, antram tortui naudojau jau iskociota marcipana,reikejo tik uzdet ant torto, bet tas marcipanas patirpo. gal vis tik ji geriau det ant biskvito,kuris nera suteptas kremu? ar tada jis neprilips?

    ReplyDelete
  9. Eugenija, kai kurios marcipaninės tešlos ir man patirpsta... Matyt, nuo sudėties ir marcipano proporcijos tešloje priklauso. Nė karto nebandžiau tiesiai prie biskvito dėti, bet teoriškai, tai nelabai jie abu suliptų.

    ReplyDelete
  10. Koks geras receptas,dėkui,kad pasidalinote.Jau svajoju jį pasigaminti Naujųjų metų proga,tik įdomu būtų sužinoti ar biskvitų visai niekuom nesulaistote,ar jie nesausi ir kažin kokios būtų proporcijos dedant želatiną grūdeliais iš pokelio,gėda prisipažinti ,bet Lietuvoje nesu mačius pirkti želatinos lapeliais,o gal nežinau kur ieškoti.:)Dėkinga būsiu,jei atsakysite ir linksmų Jums ir Jūsų skaitytojoms artėjančių Švenčių:)

    ReplyDelete