2011-04-21

Swedish bakewells / Švediški marcipaniniai krepšeliai




Notwithstanding the fact that I am in Australia, I shall continue introducing Swedish kitchen. And right now when my camera suffered a fall from a table and is left for a technician I even have no other option as to turn back to my photo archive from days in Sweden and share recipes which were on a waiting list for long time.

Mazarin or Swedish bakewell is a very popular pastry in Sweden. I usually was buying them in a food stores and did not care to bake them myself. The last food store mazarin I ate was a special Swedish royal wedding edition blueberry mazarin last year. Why did I stopped buying them? The answer is very simple -  I have found a great recipe and started eating only homemade mazarins.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nepaisant to, kad šiuo metu gyvenu Australijoje, ir toliau pažindinsiu skaitytojus su švediška virtuve. O šiuo metu netgi neturiu kito pasirinkimo, nes mano fotoaparatui teko patirti žemės traukos jėgą. Kol fotoaparatas technikų rankose, sklaidysiu savo foto archyvus iš Švedijos ir dalinsiuos receptais, kurie jau senokai laukė savo eilės.

Mazarin arba švediškas marcipaninis krepšelis (macarinas) – labai populiarus saldumynas Švedijoje. Visada juos pirkdavau maisto prekių parduotuvėje ir nė nemąsčiau kepti pati. Tiesą pasakius, net nežinau kodėl. Paskutinis mano valgytas pirktinis macarinas su mėlynėmis buvo specialiai sukurtas praėjusių metų karališkosioms vestuvėms Švedijoje. Kodėl nustojau pirkusi šiuos skanėstus? Atsakymas pats paprasčiausias – radau nuostabų receptą, pabandžiau išsikepti pati ir nuo to laiko valgau tik naminius macarinus.




Swedish bakewell with black currants / Švediški marcipaniniai krepšeliai su juodaisiais serbentais

Dough / Tešla
100 g butter, room temperature / 100 g kambario temperatūros sviesto
1 large egg yolk / 1 didelio kiaušinio trynys
1 tbs icing sugar / 1 valg. š. cukraus pudros
125 g flour / 125 g  miltų
Filling / Įdaras
10 tsp black currant jam / 10 arb. š. juodųjų serbentų uogienės
100 g almond flour or ground almonds / 100 g migdolų miltų arba smulkintų migdolų
250 ml icing sugar / 250 ml cukraus pudros
85 g butter / 85 g sviesto
2 large eggs / 2 dideli kiaušiniai
Frosting / Glazūra
125 ml icing sugar / 125 ml cukraus pudros
1 tbs water / 1 valg. š. vandens
Fresh black currants for garnishing / šviežūs juodieji serbentai papuošimui


Black currants and jam can be changed to other berries (strawberries, raspberries, red currants, blackberries,  blueberries, lingonberries, cranberries etc.). Black currant jam can also be changed to citrus marmalade or jam, using zest for garnishing. Endless taste opportunities!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Juoduosius serbentus ir jų uogienę galima pakeisti kitomis uogomis (braškėmis, avietėmis, raudonaisiais serbentais, gervuogėmis, mėlynėmis, bruknėmis, spanguolėmis ir kt.). Juodųjų serbentų uogienę taip pat galima pakeisti ir citrusinių vaisių marmeladu ar uogiene, o macarinus papuošti citruso žievele. Kiekvieną kartą galima mėgautis vis kitu skoniu!




With help of wooden spoon, mix butter and icing sugar. Add egg yolk and flour and beat until smooth. Put in refrigerator for 30 minutes. For filling, mix butter and sugar until smooth. Add almond flour or finely grounded almonds. Add eggs and blend for a few minutes. Preheat oven to 200°C temperature. For baking, use small aluminium foil pie forms, if available. Press the dough into forms and form wells with your fingers. Spread a thin layer (around half teaspoon) of jam in the bottom. Pour in the almond filling. Bake for about 20 minutes. Remove from oven and leave to cool. Make frosting only when mazarins are completely cool. Top each mazarin with some frosting. Garnish with berries and leave to stiffen in refrigerator.

Why not try mazarins for this Easter, decorated with some small chocolate or sugar eggs?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mediniu šaukštu išsukite sviestą ir cukraus pudrą iki purios masės. Įdėkite kiaušinio trynį ir suberkite miltus. Viską gerai išmaišykite. Palaikykite šaldytuve 30 min. Tuo metu pagaminkite įdarą. Išsukite sviestą su cukrumi iki purios masės. Suberkite migdolų miltus arba stipriai smulkintus migdolus. Įmuškite kiaušinius ir viską plakite kelias minutes. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C temperatūros. Kepimui geriausiai tinka mažos aliumininės formelės. Galima naudoti ir metalinę ar silikoninę keksiukų formą (iš metalinės gali būti sunkoka išimti). Formelėse pirštais išspauskite iš tešlos krepšelius. Dugne užtepkite plonytį sluoksnį uogienės (pusė arbatinio šaukštelio). Pripildykite krepšelį migdoliniu įdaru. Kepkite apie 20 minučių. Palikite atvėsti. Glazūrą gaminkite tik kai krepšeliai bus visiškai atvėsę. Kiekvieno krepšelio viršų patepkite glazūra. Papuoškite uogomis ir palikite sustingti šaldytuve. 

Kodėl gi šioms Velykoms nepabandžius macarinų? Papuoškite juos mažais šokoladiniais arba cukriniais kiaušinukais.

10 comments:

  1. Mėgstu viską kas marcipaniška:) labai viliojančiai skamba šis receptukas:)

    ReplyDelete
  2. Pirmą kartą tokį pavadinimą išgirdau, o aš juos kepu kaip Congress tart, skirtumas tik vienas - manieji be glajaus

    ReplyDelete
  3. Kaip tik dabar pavalgius ko nors skanaus sukirsciau.. :) Atrodo pasakiskai! Prie arbatos... mmm

    ReplyDelete
  4. Atrodo puikiai :) tik man nepatinka, kai atlieka baltymas arba trynys. Dažniausiai juos tenka išmesti...

    ReplyDelete
  5. Šitie švediški skanumai yra nerealūs. Valgiau ir pirktinius, ir namuos gaminau - ooo, indulgencija, ne kitaip

    Indre, trynį gali išsikept, o iš baltymo kokosinius sausainius sumeistraut.
    Arba išsikept :))

    ReplyDelete
  6. Forelle, jau atradau, kad ir Australijoj yra kažkas panašaus. Ir su glazūra ir be glazūros.

    Indre, tikrai jokių problemų sunaudoti baltymus ar trynius likusius. Aš visada darau du kepinius iš karto tokiu atveju :) Vieną kuriam reik trynių, kitą kuriam reik tik baltymų :)

    Jurgita, smagu, kad patvirtini skanumą. Man jie labai labai skanūs.
    Tad Reda ir Toks visoks nieko nelaukite ir išsikepkite ;)

    ReplyDelete
  7. Žinau, žinau, bet ne visad laiko būna ;) arba produktų. Arba noru - žodžiu turiu krūvą pasiteisinimų ;D

    p.s. į ką siųsti prijuostės temai skirtą įrašėlį?

    ReplyDelete
  8. Siųsti į el. paštą, kurį rasi FB informacijoj apie Villa Alps arba mane :)

    ReplyDelete
  9. O koki fotoaparata naudoji? Tokios puikios nuotraukos :) Gal pasidalinsi info :)

    ReplyDelete
  10. Ačiū už įvertinimą! Jokios paslapties - jau gerokai pasenęs ir ne kartą ant grindų kritęs Nikon D50 ir taip pat mėtytas vėtytas objektyvas Tamron 17-50 mm f/2.8 Visa kita turėta fototechnika kritimų neatlaikė :(

    ReplyDelete