2010-11-28

Lingonberry cheesecake / Brukninis sūrio pyragas

A modern Christmas treat with traditional Swedish tastes of lingonberry and pepparkakor
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Modernus tradicinių švediškų skonių Kalėdų skanėstas su bruknėmis ir pepparkakor.


Lingonberry cheesecake / Brukninis sūrio pyragas

Bottom: / Apačia:
90 g butter / 90 g sviesto
200 g pepparkakor / 200 g pepparkakor

Lingonberry filling: / Brukninis sluoksnis:
500 ml whip cream / 500 ml riebios grietinėlės
75 ml sugar / 75 ml cukraus
400 g cream cheese / 400 g kreminio sūrio
200 ml frozen lingonberries / 200 ml šaldytų bruknių
7 gelatine leaves  or 5 tsp granulated gelatin / 7 želatinos plokštelės arba 5 arb. š. želatinos granulių


Cut butter into smaller pieces and put into kitchen machine. Crumb pepparkakor over butter and mix well. Spread this mixture into a spring form and press with fingers.
Put gelatin into water. Whip together sugar and cream. Save some for melting gelatin. Add cream cheese and stir well. Add lingonberries and stir again.
Melt gelatin in cream and sugar mix, which was left. Pour into creamy mixture and stir fast. Pour this mixture over the crumb bottom and refregerate at leat for 2 hours. Decorate with lingonberries.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Ant sviesto stambiai sutrupinkite sausainius. Gerai išsukite. Trupinių masę išberkite į kepimo formą nuimamais kraštais. Pirštais suspauskite trupinius.
Želatiną užpilkite šiek tiek vandens. Išplakite grietinėlę su cukrumi. Palikite šiek tiek želatinos tirpinimui. Sudėkite kreminį sūrį ir gerai išmaišykite. Suberkite bruknes ir vėl išmaišykite.
Ištirpinkite želatiną paliktoje grietinėlėje su cukrumi. Pilkite į kreminę masę ir greitai išmaišykite. Masę sukrėskite ant trupininio sluoksnio. Laikykite šaldytuve bent 2 valandas. Papuoškite bruknėmis.

14 comments:

  1. Pakeisčiau bruknes mėlynėm ir sprogčiau iš laimės, gabalą tokio pyrago (dar geriau - visą tokį pyragą) gavus... :)

    ReplyDelete
  2. Turėtų būti skanu ir su mėlynėmis, bet tada nekvepėtų Kalėdomis :)

    ReplyDelete
  3. Tavo tiesa :) Ką gi, išsisaugau receptą ateičiai ir su paredagavimais gausis fantastiškais skanus, bet ne Kalėdų cheesecake'as :)

    ReplyDelete
  4. Eikit sau mergos, aš jau nebežinu kokį receptą ir kada beišbandyt...

    ReplyDelete
  5. Nesinervuok, Egle :) Aš Kalėdinių įrašų antplūdžiui ruošiausi iš anksto, nes turiu grandiozinį planą chuliganą, kuris startuos gruodžio 1 d. ;) Tad labai gaila, bet visus naujai atrastus receptus teks, tikriausiai, tik po Kalėdų išbandyti.

    ReplyDelete
  6. Asta, tu tikrai "žudai" :)) tiek skanių receptų, o kada viska išbandyti..?

    ReplyDelete
  7. Kviestis draugus, gimines ir kaimynus į pagalbą. Gaminti po trečdalį ar pusę porcijos. Traukti burtus, ką gaminti. Daugiau nesugalvoju išeičių :D

    ReplyDelete
  8. OMG!:) Nebegaliu vaikščiot po "blogus", nes ir vėl valgyt jau noriu...:D
    O šis pyragiūkštis tai nuostabiai nuostabus!

    ReplyDelete
  9. Asta, geros tavo išeitys... Gal žinai dar ir laiko kur galima nusipirkti? :D
    Nutuokiu jau apie planą ;))) Super. Lauksiu ir žiūrėsiu ar išsipildys mano mintys :)

    ReplyDelete
  10. Norejau paklausti apie zelatinos istirpinima grietineleje. Tai ar ji vandenyje nebus istirpus, kad ja reiks dar grietineleje tirpinti? ir kokiam mazdaug kiekyj? labai dekui is anksto uz atsakyma, nes nepavyksta susidraugauti su zelatina, tai bijau sugadinti puiku recepta:)

    ReplyDelete
  11. Želatina vandenyje tik sudrėks ir išbrinks, bet neištirps. Tirpimui reikalingas karštis - želatina tirpsta prie 40 C temperatūros.
    Vandens kiekis labai priklauso, kokią želatiną naudosite. Želatina būna granulėmis, milteliais ir lapeliais. Lietuviška želatina, pavyzdžiui UAB Klingai, granulėmis. Ant pakelio rašoma, kad 6-8 arb.š. užpilti 1 litru vandens. Sūrio pyrago atveju sustingdyti reikia ne vandenį, o kreminę masę, tad 1 litrui jos reikia ir mažiau želatinos. Todėl siūlau imti tik 5 nubrauktus arb.š. (pati visada gaminu su želatinos lapeliais, nes Švedijoje želatinos granulėmis nėra pirkti). Vandens ant granulių pilti tik tiek, kad apsemtų ir ne daugiau. Kai išbrinks, ištirpinkite mažame kiekyje grietinėlės (apie 50 ml).
    Jei naudosite Dr. Oetker želatiną, kuri yra milteliais, tai persiskaitykite nurodymus ant pakelio ir analogiškai pritaikykite. Aš nesu gaminusi su šia želatina.
    Jei mano žinios manęs neapgauna, tai IKI parduotuvėse galima gauti želatinos lapelių. Taip pat jos būna Thomas Phillips parduotuvėse.

    Būsiu labai dėkinga už atsiliepimus ir pastabas, kai pasigaminsite šį pyragą. Jei manysite, kad kreminė masė išėjo per standi, tai kitą kartą tik šiek tiek sumažinkite želatinos kiekį.

    ReplyDelete
  12. Dekui labai uz toki issamu atsakyma! parasysiu butinai, tik pyragas bus gaminamas dar negreit, tik per sventes:)

    ReplyDelete
  13. Turbut jau atsibosiu su klausimais, bet tebunie:) dar norejau paklausti kiek mazdaug gramais reikejo brukniu, bei ar dejote atsildytas? bijau, kad nesuskystintu varskes... dekui is anksto,

    ReplyDelete
  14. Dėjau vos vos atšilytas. Pavyko jums, kad dar turiu bruknių šaldiklyje - pasvėriau 110-120 g

    ReplyDelete