2010-11-30

Panforte

Most Italians do not imagine Christmas without panforte. It's a dried fruit and nuts cake, which can be stored in a cool place for around 1,5 month and enjoyed with a cup of strong coffee during Christmas holidays  So make it  now and decrease Christmas fever stress.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dauguma italų neįsivaizduoja Kalėdų be panforte. Tai džiovintų vaisių ir riešutų pyragas, kurį vėsiai galima laikyti iki pusantro mėnesio ir mėgautis juo su stipria kava švenčių dienomis. Tad pasigaminkite jį dabar ir sumažinkite Kalėdų karštinės keliamą stresą.


This recipe is not an original version of Siena in Italy, but my interpretation of panforte by Swedish chef Leila Lindholm.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šis receptas nėra originalus iš Sienos Italijoje, bet mano interpretacija pagal švedų virėjos Leila Lindholm panforte.


Panforte

150 ml almonds / 150 ml migdolų
100 ml hazelnuts / 100 ml lazdyno riešutų
50 ml  pecano nuts / 50 ml karijų riešutų
150 g dried fruits (cranberries, dates, strawberries, raisins) / 150 g džiovintų vaisių (spanguolių, datulių, braškių, razinų)
3 dried figs / 3 džiovintos figos
1 orange zest / 1 apelsino tarkuota žievelė
75 ml cacao / 75 ml kakavos
0,5 tsp ground carnation / 0,5 arb. š. maltų gvazdikėlių
1 tsp ground cinnamon / 1 arb. š. cinamono
35-40 ml flour / 35-40 ml miltų
60 ml honey / 60 ml medaus
110 ml sugar / 110 ml cukraus

Preheat oven upto 200 C. Roast nuts golden brown for around 7 min. Chop nuts roughly. Here I made a mistake of lazyness and used kitchen machine for a short moment and nuts got chopped finely plus part of it became powder. Shame on me! Chop dried fruits. Mix them with nuts, orange zest, carnation, cinnamon and flour. Boil honey and sugar for 5 min stirinng all the time. I had to take more honey because of mistake with nuts. Pour honey over fruits and nuts mixture and stir well. Form a 2,5 cm cake betweek waxed papers and put it cool untill serving.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūrpos. Pakepinkite riešutus apie 7 min, kad jie taptų auksiniai rusvi. Riešutus stambiai sukapokite. Šitoj vietoj aš iš tingėjimo padariau klaidą - trumpai pasmulkinau riešutus virtuviniame kombaine ir per daug susmulkinau, nemaža dalis riešutų virto milteliais. Gėda tinginiams! Susmulkinkite džiovintus vaisius. Sumaišykite juos su riešutais, apelsino žievele, gvazdikėliais, cinamonu ir miltu. Medų su cukrumi pavirinkite 5 min visą laiką mašydami. Man teko imti daugiau medaus dėl klaidos su riešutais. Medų pilkite ant vaisių ir riešutų mišinio ir gerai išmaišykite. Suformuokite 2,5 cm aukščio pyragą tarp kepimo popieriaus lakštų. Laikykite vėsiai.   

9 comments:

  1. Atrodo skaniai, bet mane glumina miltai nekeptame pyrage. Nesijaučia "žalių" miltų skonio?

    ReplyDelete
  2. Tikrai nesijaučia, jie susimaišo su medumi.

    O šitą pyragą išsirinkau, nes glumino visi kiti net 2 mėnesius sirpinami kalėdiniai pyragai, kurių sudėtyje kiaušiniai ir sviestas.

    ReplyDelete
  3. Itariu kad jis Kaledu nesulauks :D

    ReplyDelete
  4. Šis, kur nuotraukoj - tikrai, ne. Gyveno ramiai šaldytuve dvi savaites, bet ateinantį savaitgalį prie stalo žaidimų geroj kompanijoj geriant glögg'ą bus suvalgytas :)

    ReplyDelete
  5. Siaip... Pagooglinus, 2 receptuose (is 2) raso, kad sudejus visa mase, kepti apie 30 minuciu....

    ReplyDelete
  6. pagal sudedamųjų dalių sąrašą, grynai mano skoniui būtų, ech... varva seilė... bet valgymo bendrininkų namuose vargu ar atsirastų

    ReplyDelete
  7. Albertai, panforte variacijų yra daug. Originalus Panforte di Siena kepamas, bet aš pasirinkau garsios švedų virėjos interpretaciją. Kada nors būtina išsikepsiu Panforte di Siena ir galėsiu palyginti.

    ReplyDelete
  8. Jei norisi kepti Panforte, tai rekomenduočiau pagal italų virėjo Antonio Carluccio receptą
    http://www.antonio-carluccio.com/Panforte_di_Siena

    ReplyDelete
  9. Dalia, galiu padet sunaikinti sita gėrį :D

    ReplyDelete