For about five years I do not imagine Christmas without Zimstern or cinnamon stars. These cookies are flourless German Christmas delights. I am not so lucky to find them in stores each year. This year I had decided to bake them myself even if I got to buy them (comparison is always welcomed in my kitchen). Baking Zimstern requires some efforts, but you'll forget it as soon as you taste them.
It appeared that I have chosen not the best recipe, as I see now. Did not read the reviews before baking and the result is not ideal, but still very tasty. The above photo is of bought Zimstern and lower are mine, baked in too high temperature, so glaze cracked. It seems that more cinnamon is required as mine became pretty pale. Shall have to try another recipe next year. And in star shape!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jau kokius penkerius metus neįsivaizduoju Kalėdų be Zimstern arba cinamoninių žvaigždučių. Tai bemiltis vokiškas kalėdinis skanėstas. Kiekvienais metais ieškau parduotuvėse, bet ne visais metais pavyksta surasti. Šiemet nusprendžiau išsikepti Zimstern pati, nors ir gavau jų pirkti. Bus ką palyginti. Kepant šiuos sausainius reik nemažai pastangų, bet visa tai pasimiršta vos paragavus.
Pasirodo, pasirinkau ne patį geriausią receptą. Neperskaičiau atsiliepimų ir rezultatas ne pats geriausias, bet vis tiek labai skanus. Viršutinėje fotografijoje pirkitnės Zimstern, o apačioje manosios, keptos per aukštoje temperatūroje, dėl to su sutrūkinėjusia glazūra. O ir cinamono, panašu, kad daugiau reikėtų, nes labai jau perbalę mano sausainiai. Kitais metais išbandysiu kitą receptą. Ir būtinai žvaigždučių formos kepsiu!
Asta's Zimstern (2010) / Astos Zimstern (2010 versija)
200 g blanched almonds / 200 g blanširuotų migdolų riešutų
150 g cashew nuts / 150 g anakardžio riešutų
1 tsp ground cinnamon / 1 arb. š. malto cinamono
1 tsp grated lemon zest / 1 arb. š. tarkuotų citrinos žievelių
2 egg whites / 2 kiaušinio baltymai
pinch of salt / žiupsnis druskos
360 ml powdered sugar / 360 ml cukraus pudros
some powdered sugar for rolling / šiek tiek cukraus pudros kočiojimui
Ground nuts in kitchen machine. Add cinnamon (next time I will double or triple the amount to get more dark cookies) and lemon zest. In separate bowl beat egg whites lightly, add salt and beat them firmly. Gradually sift powdered sugar into egg whites and beat to get a stiff and glossy glaze. Add half of the glaze into nuts. Then add spoon after spoon to get pastry just enough to roll, but not too sticky. Rest of glaze shall be used later.
Sprinkle powdered sugar on waxed paper, put pastry, sifft more powdered sugar and cover with waxed paper. Roll out pastry between paper sheets. Use star cutter dipped in powdered sugar to make cookies and remove pastry from waxed paper with a help of nife. Bake on waxed paper or aliuminium foil in 175 C temperature for around 12 min, then take out, cover tops with glaze and bake for 5 min more.
Experience showed that temperature was too hot for the glaze so it cracked. After reading recipe reviews and reading other recipes, next time I will bake longer in lower temperature. Notwithstanding all mistakes, cookies are delicious!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Susmulkinkite riešutus virtuviniu kombainu. Suberkite cinamoną (kitą sykį bersiu dvigubai arba trigubai, kad sausainiai būtų tamsesni) ir citrinos žieveles. Kitame inde lengvai paplakite baltymus, įberkite druskos ir išplakite standžiai. Po truputį sijokite cukraus pudrą ir plakite, kol glaistas taps standus ir blizgus. Ant riešutų supilkite pusę glaisto, o tada dėkite šaukštą po šaukšto, kol masė jau bus tinkama kočioti, bet dar ne per lipni. Likusį glaistą naudosime vėliau.
Kepimo popieriu apibarstykite cukraus pudra, dėkite tešlą, apibarstykite cukraus pudra ir uždenkite kepimo popieriumi. Iškočiokite tešlą tarp dviejų popieriaus lakštų. Su žvaigždutės formele išspauskite sausainius ir peilio pagalba nuimkite nuo kepimo popieriaus. Kepkite ant kepimo popieriaus arba folijos 175 C temperatūroje apie 12 min. Tada išimkite, aptepkite glaistu ir kepkite dar 5 min.
Pasimokiau, kad kepimo temperatūra buvo per aukšta ir dėl to suskilinėjo glaistas. Dabar jau perskaičiusi recepto atsiliepimus ir kitus receptus, drąsiai galiu sakyti, kad kitą sykį kepsiu žemesnėje temperatūroje ilgesnį laiką. Nepaisant klaidų, sausainiai žiauriai skanūs!
Sprinkle powdered sugar on waxed paper, put pastry, sifft more powdered sugar and cover with waxed paper. Roll out pastry between paper sheets. Use star cutter dipped in powdered sugar to make cookies and remove pastry from waxed paper with a help of nife. Bake on waxed paper or aliuminium foil in 175 C temperature for around 12 min, then take out, cover tops with glaze and bake for 5 min more.
Experience showed that temperature was too hot for the glaze so it cracked. After reading recipe reviews and reading other recipes, next time I will bake longer in lower temperature. Notwithstanding all mistakes, cookies are delicious!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Susmulkinkite riešutus virtuviniu kombainu. Suberkite cinamoną (kitą sykį bersiu dvigubai arba trigubai, kad sausainiai būtų tamsesni) ir citrinos žieveles. Kitame inde lengvai paplakite baltymus, įberkite druskos ir išplakite standžiai. Po truputį sijokite cukraus pudrą ir plakite, kol glaistas taps standus ir blizgus. Ant riešutų supilkite pusę glaisto, o tada dėkite šaukštą po šaukšto, kol masė jau bus tinkama kočioti, bet dar ne per lipni. Likusį glaistą naudosime vėliau.
Kepimo popieriu apibarstykite cukraus pudra, dėkite tešlą, apibarstykite cukraus pudra ir uždenkite kepimo popieriumi. Iškočiokite tešlą tarp dviejų popieriaus lakštų. Su žvaigždutės formele išspauskite sausainius ir peilio pagalba nuimkite nuo kepimo popieriaus. Kepkite ant kepimo popieriaus arba folijos 175 C temperatūroje apie 12 min. Tada išimkite, aptepkite glaistu ir kepkite dar 5 min.
Pasimokiau, kad kepimo temperatūra buvo per aukšta ir dėl to suskilinėjo glaistas. Dabar jau perskaičiusi recepto atsiliepimus ir kitus receptus, drąsiai galiu sakyti, kad kitą sykį kepsiu žemesnėje temperatūroje ilgesnį laiką. Nepaisant klaidų, sausainiai žiauriai skanūs!
Mielas eksperimentas :) Svarbiausia - skonis!
ReplyDeleteBeje, labai gražios nuotraukos!
ReplyDeleteEsu ir aš darius.
ReplyDeleteNelengva.
Beveik nekvepuoji pjaustydama tas žvaigždute, kad tik ko nesugadintum )
Na gi sudominai :) Noriu pabandyt aš jas.
ReplyDeleteLabai smalsu kas per skonis. Būtinai bandysiu. Kiek gaunasi tų sausainėlių maždaug iš vienos normos ?
ReplyDeleteDaMy, ačiū!
ReplyDeleteJurga, geresnio recepto linkiu!
Alma, skonis labiau riešutinis nei cinamoninis. Mazdaug 1 skarda arba 1,5 litro stiklainis sausainių :)
Atrodo nepaprastai graziai, ypac zvaigzdutes - jos nuostabios!
ReplyDeleteŽvaigždutės iš parduotuvės. Jos mano siektinybė :) Kada nors ir manosios Zimsterns taip atrodys. Tik dar šiek tiek pasitreniruosiuv :)
ReplyDeleteAsta, oj, praleidau si sakinuka, kad jos pirktines... :) bet tavieji kvadradeliai irgi skaniai atrodo. Svarbiausia, kad zinai, kur kita karta reiktu labiau pasistengti ;)
ReplyDelete