2011-02-21

Swedish Mardi Gras treat / Švediškųjų užgavėnių skanėstas



One year ago I made a promise to my readers to bake Swedish lent buns semlor myself. A promise is a promise. This year Fettisdagen (Fat Tuesday) is on 8th of March and I baked semlor a bit ahead. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prieš vienerius metus pažadėjau savo skaitytojams ateinančiais metais pati kepti švediškas gavėnios bandeles semlor. Pažadėjau ir padariau. Šiemet Fettisdagen (Riebusis antradienis) švenčiamas kovo 8 d., bet bandeles kepiau iš anksto.




Classical semlor / Klasikinės semlos
Makes 12 / 12 vnt.

75 g butter / 75 g sviestas
250 ml milk / 250 ml pienas
25 g fresh yeast / 25 g šviežių mielių
75 g sugar / 75 g cukraus
1/4 tsp salt / 1/4 arb. š. druskos
1 tsp ground cardamom / 1 arb. š. malto kardamono
420 g flour / 420 g miltų (rekomenduoju 405D malimo)
-----------------------
egg for brushing / kiaušinis aptepimui
-----------------------
200 g marzipan / 200 g migdolų masės (marcipano)
75 ml milk / 75 ml pieno
300-350 ml whip cream / 300-350 ml riebios grietinėlės
---------------------
powdered sugar / cukraus pudra




Melt butter and add milk. Heat it to around 37 C temperature, so you could still have your finger in the liquid. Hotter liquid shall ''kill'' the yeast. Crumb yeast into a big bowl and melt it in some of warm butter and milk mix. Then add the rest of the liquid. Add sugar, salt, cardamom and almost all flour. Knead dough for 10 min by hand or around 5 min with kitchen machine. Cover with plastic film. In such way you will keep the humidity and dough shall rise better. Rise for around 40 min. 
Divide dough into 12 equal size bits. Roll balls and put them onto baking form lined with waxed paper. Rise covered with kitchen towel in warm place for around 30 min.  Brush buns with egg. Bake in the middle of the oven at 200 C temperature for 10-12 min. Leave to cool completely.
Cut off the tops of the buns. Scoop out the interior of the bun with a spoon to make a hole for filling. Grate marcipan and mix it with scooped bun interior. Add milk and stir to smooth mixture. Fill the buns. Whip cream and put on top of the filling. Crown buns with cutted tops as they are or cut out shapes. Place the lid on top and decorate with powdered sugar.
My husband eats it the old fashioned way - in a bowl with warm milk. I prefer to eat it as it is. 
Next year challange shall be to fill semlor with homemade marcipan.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ištirpinkite sviestą ir supilkite į jį pieną. Pakaitinkite iki 37 C temperatūros, kad vis dar galėtumėte įkišti pirštą. Karštesnis skystis ''nužudys'' mieles. Mieles sutrupinkite į didelį dubenį, užpilkite šiek tiek šilto pieno ir sviesto mišinio ir ištirpinkite mieles. Supilkite likusį mišinį, suberkite cukrų, druską, kardamoną ir beveik visus miltus. Minkykite apie 10 min rankomis arba apie 5 min virtuviniu kombainu. Uždenkite plastikine plėvele. Tokiu būdu išsaugosite drėgmę ir tešla kils geriau. Kildinkite apie 40 min. 
Tešlą padalinkite į 12 vienodų dalių. Suformuokite rutuliukus ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Uždenkite rankšluosčiu ir kildinkite šiltoje vietoje apie 30 min. Aptepkite bandeles plaktu kiaušiniu. Kepkite orkaitės viduryje 200 C temperatūroje 10-12 min. Leiskite bandelėms atvėsti.
Nupjaukite bandelių viršunėles. Išimkite dalį bandelės minkštimo. Sutarkuokite marcipaną ir sumaišykite su iššimtu minkštimu. Supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės. Užpildykite bandeles marcipanine mase. Išplakite grietinėlę ir užpurkškite ant bandelių viršaus. Ant viršaus uždėkite nupjautą bandelės viršūnėlę, iš kurios galite išpjaustyti įvairias formas. Apibarstykite cukraus pudra. 
Mano vyras valgo senoviniu būdu - pamerkia semlą dubenėlyje su šiltu pienu. Man semlos patinka tokios, kokios yra. 
Kitais metais semlas įdarysiu namie pasigamintu marcipanu. 





21 comments:

  1. taip, taip, taip! iš proto dėl jų kraustaus... tas dieviškas marcipano, grietinėlės ir šviežios bandelės derinys... tikrai, tikrai darysiu užgavėnėms.

    ReplyDelete
  2. Labai skaniai atrodo Jūsų šios bandelės :)

    ReplyDelete
  3. Yes, ačiū už receptą!!
    Apie šitas seniai man pasakojo, kaip tik ir marcipanų turiu daug. Tik mieles keisiu džiovintom, 25 g šviežių atitinka 7 džiovintų berods?

    ReplyDelete
  4. oho. atrodo daugiau nei fantastiškai. kaip tik turiu užsilikusio marcipano, kurio nežinau kur dėti... hmm, atrodo, kad jau žinau :)

    ReplyDelete
  5. Jurgita, taip, 7 g sausų mielių būtų, o bet tačiau... sausas mieles reik sumaišyti su miltais ir tada atskiesti 45-50 laipsniu temperatūros skysčiu. Kitaip kildinsi visą amžinybę ir nelabai kas iškils

    ReplyDelete
  6. Ot tai... Reiks ieškot šviežių, kažkaip neužkliuvo Londone..

    ReplyDelete
  7. Neatrodo labai sunkiai pagaminamos :) jei rasčiau kur Vilniuj/Kaune pirkti luptų migdolų ir aš daryčiau naminį marcipaną. Visai neprastai buvo gavęsi su kavamale, gal, kad jokios pašalinės drėgmės neįdėjau buvo truputį per trapus, bet be jokių abejonių labai skanus.

    ReplyDelete
  8. O kodėl aš buvau įsitikinusi, kad jos jau TIKRAI TIKRAI buvo tavo tinklaraštyje? Nu 200% buvau tikra...
    Dieve, kokios velniškai nuodėmingos...

    ReplyDelete
  9. Buvo tik trumpa pristatomoji istorija apie jas, be recepto, be mano foto. Vyras dažnai namo parneša pirktinių, dvigubai didesnių už manąsias. Tai sunku įsiterpti su dar 12 vnt.semlų :D

    ReplyDelete
  10. Jurgita, yra yra DB šviežių mielių pirkti :)
    http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20061218060010AAlSYF3

    Ir net Amazon jas parduoda, bet tada šviežumo klausimas man iškyla, nes visgi tai šaldytuvinė prekė
    http://www.amazon.co.uk/Fresh-Yeast-42g-mini-blocks/dp/B00364T97W

    Indre, Vilniuje esu pirkusi luptų migdolų didelėj Maximoj, vokiškos pakuotės, gan brangios, tai reik laukti, kol riešutams nuolaida bus ;)

    ReplyDelete
  11. Bandelės tai fantastišos:)))! Bandysiu ir aš, nes tas marcipanas prašyte prašosi būt sunaudojamas:))
    O kodėl sakai, kad su sausom mielėm prastai? Aš dažnai naudoju mieliniuose kepiniuose sausas mieles ir viskas puikiai iškyla:)O beto yra mielių kurias reikia maišyt su drungnu pienu/vandeniu. :)

    ReplyDelete
  12. Kokios putlios, taip ir prašosi suvalgomos.

    ReplyDelete
  13. Kokios dailios gražuolės... Niekada neteko jų ragauti, tad vilioja tikrai... :)

    ReplyDelete
  14. Ineta, kiekviena iš savo patirties kalbam. Švediškosios sausos mielės reikalauja karštesnio tirpinimo, su lietuviškomis ar kitokiomis sausomis mielėmis nesu kepusi. TIk pasidalinau informacija nuo savo sausų mielių pakelio :)

    ReplyDelete
  15. Šiais laikais, jau ne vien per Užgavėnes. Konditerijose pasirodo jau sausio mėnesį ir dingsta kokia savaitė po Užgavėnių. Vienoje Stokholmo konditerijoje tai net gruodío mėnesį semlor pasirodo, bet kalėdiniai kepiniai vis tiek nukonkuruoja jas. Išeivis konditeris niujorkiečius semlor vaišina kasmet savo konditerijoj. Suomiai kažką panašaus valgo. Tikriausias, paplitimas didesnis, bet aš apie jį dar nežinau
    Per metus vienas švedas vidutiniškai 7 suvalgo :)

    ReplyDelete
  16. mmmm, semlooooor (: geras daiktas. mačiau paskutiniam "mer smak" numery yra šokoladinė variacija - su kakava grietinėlėje, atrodė dar geriau (: nors man ir paprastos labai patinka, tik niekaip neprisiruošiu išsikept pati..

    Indre - migdolai lengvai nusilupa palaikius juos karštam vandeny, bent taip švedai daro, kai nori migdolų i glöggą prisidėt.

    ReplyDelete
  17. Shiny, ne taip ir lengvai visiškai švariai nusivalo migdolai :) Bandžiau net keliais metodais, chlapatos daug ir vistiek vietomis su luobele liko.

    ReplyDelete
  18. Asta, ačiū :) Žinau, kad teoriškai tikrai turi būt, bet ieškot nebandžiau.

    O va migdolai man visad be bėdos nusilupa visiškai palaikius verdančiam vandeny minutę gerą, tada tiesiog pirštais išsispaudžia iš odelės :)

    ReplyDelete
  19. Shiny - patikėk lupau. Ką galiu pasakyti - jei migdolai šviežūs - viskas ok, bet kadangi pas mus būna jau gerokai pasiraukšlėje, tikrai nebuvo lengva. Apie 200g migdolų valiau apie pusantros valandos... Apie nagų grožį "po to" jau nekalbu :D

    ReplyDelete
  20. Nors aš, priešingai nei daugelis, marcipanų masės, besiprašančios ją sunaudoti, tikrai neturiu, bet bandelių irgi labai labai noriu. Nes atrodo tai tikrai Dieviškai skaniai! :)) Reiks kažką galvoti, būtinai reiks.. :)

    ReplyDelete