2010-12-15

Swedish Christmas drink glögg / Švediškas kalėdinis gėrimas glögg

All December it's time for glögg. It's a traditional hot alcoholic drink from red wine, some vodka and many wonderful spices. Swedes enjoy this warm drink from small cute cups, adding some raisins and almonds into it.
My husband and I drink beer and whine really rarely, and stronger alcoholic drinks are en exeption in life. Therefore we drink bought glögg (2,2% alcohol by volume) or cook alcohol-free glögg at home.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Švedijoje tradiciškai visą gruodį yra geriamas glögg. Tai alkoholinis karštas gėrimas iš raudonojo vyno, šiek tiek degtinės ir daug nuostabių prieskonių. Švedai mėgaujasi šiuo gėrimu iš mažų gražių puodelių, įsimesdami keletą razinų ir migdolo riešutų.
Mano vyras ir aš geriame alų ar vyną labai retai, o stipresni gėrimai - super reta išimtis gyvenime. Tad geriame pirktinį glögg (2,2% alk tūrio) arba namuose verdame bealkoholinį glögg.




Alcohol-fee glögg / Bealkoholinis glögg

700 ml alcohol-free red whine / 700 ml bealkoholinio raudonojo vyno
300 ml concentrated black currant juice / 300 ml koncentruotų juodųjų serbentų sulčių
400 ml water / 400 ml vandens
2 bites dried ginger / 2 gabaliukai džiovinto imbiero
1 bite dried bitter orange peel / 1 gabaliukas aitriojo apelsino žievelės
3 cinnamon sticks / 3 cinamono lazdelės
3 carnations / 3 gvazdikėliai
2 cardamon seeds / 2 kardamono sėklos
1 tbsp sugar / 1 valg. š. cukraus
raisins / razinos
almonds / migdolai




For alcoholic version use usual red wine and vodka instead of juice. You are free to adjust quantities of spices to receive the taste you like best.
Boil up everything exept raisins and almonds. Leave to cool a bit and strain. Pour drink into small cups and put some raisins and almonds for self-service. Pepperkakor suits perfectly to this drink!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alkoholinei versijai naudokite įprastinį raudoną vyną, o vietoj sulčių pilkite degtinę. Improvizuokite su prieskonių kiekiais, kad surastumėte patį pačiausią derinį savo skonio receptoriams.
Viską, išskyrus razinas ir migdolus, užvirkite ir palikite atvėsti. Nukoškite prieskonius. Pilkite gėrimą į mažus puodelius. Šalia padėkite razinų ir migdolų. Labai skanu su pepparkakor!

4 comments:

  1. Gėris - va vienintelis ką sau leidžiu tai namie pasivirti šito, kad protelis nenuvažiuotų :)

    ReplyDelete
  2. Indre, bet gliogu gyva nebūsi ;) Sesija reikalauja kalorijų! Cukrus - smegenų kuras!

    ReplyDelete
  3. o kas yra nealkoholinis vynas? Ar tai vynuogių sultys?

    ReplyDelete
  4. Nealkoholinis vynas, tai gėrimas, pasižymintis vyno aromatinėmis ir skoninėmis savybėmis, tačiau turintis minimalų alkoholio kiekį (0,5%). Jis pilstomas į stiklinius butelius kaip ir įprastinis vynas. Ieškokite vynotekose ir didesnėse maisto parduotuvėse, alkoholio skyriuose.
    Kaip ir įsprastinis vynas gali būti skanus ir neskanus, taip ir su nealkoholiniu. Bet neparagavęs nesužinosi :)

    ReplyDelete