2010-12-14

Triple vegetable lunch / Trijų daržovių pietūs

Today I was in a mood for vegetables and luckily I had a lot of them in the fridge. Parsnips as starter, Brussel sprouts as main dish and carrots as dessert. 
Recipes I found in Feel Good Food magazine, Christmas edition 2010 and adopted for 3 persons and what I had in my fridge. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šiandien labai norėjosi daržovių. Neatsidžiaugiau, kad nemažai jų šaldytuve turiu. Pastarnokai užkandžiui, Briuselio kopūstėliai pagrinidiniam patiekalui, o morkos desertui. 
Receptus radau Feel Good Food žurnalo kalėdiniame numeryje, 2010 ir pritaikiau 3 asmenims pagal tai, ką buvo galima rasti mano šaldytuve.




Honey, lemon and thyme roasted parsnips

400 g parsnip / 400 g pastarnokų
1 tbsp honey / 1 valg. š. medaus
1 tbsp olive oil / 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
grated zest 1/4 lemon / ketvirčio citrinos tarkuota žievelė
0,5 tsp dried thyme / 0,5 arb. š. džiovintų čiobrelių


Heat the oven to 200 C, 180 C fan or 400 F. Peel and cut parsnips in halves if small, o quarters if medium size. Boil parsnips for 5 min. Drain and mix with other ingredients. Transfer to a large roasting tin and roast for 40 min until crisp and golden, turning ocasionally. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Įkaitinkitę orkaitę iki 200 C, 180 C jei su vėjeliu. Nulupkite ir perpjaukite per pusę pastarnokus, jei maži, arba ketvirčiais, jei vidutinio dydžio. Virkite pastarnokus 5 min. Nusausinkite ir sumaišykite su kitais produktais. Sudėkite į didelę skardą ir kepkite 40 min, kol taps traškūs ir auksaspalviai. Karts nuo karto pavartykite.




Soutéed Brussel sprouts with bacon / Apkepinti Briuselio kopūstai su šonine

0,5 tbsp olive oil / 0,5 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 shallots / 2 šalotai (askaloniniai česnakai)
50 g bacon / 50 g šoninės
400 g Brussel sprouts, outer leaves removed / 400 g Briuselio kopūstų be viršutinių lapų


Peel and quarter shallots. Cut bacon finely. Heat the oil in a pan, add the shallots and fry until golden. Transfer to a plate, fry the bacon until crispy, add to the shallots. Cut in halves and steam sprouts for 2-3 min until almost tender. Refresh under cold water and add to the pan. Cook on high for 2 min, then stir through the shallots and bacon. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šalotus nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Smulkiai supjaustykite šoninę. Įkaitinkite aliejų keptuvėje, pakepinkite šalotus, kad gražiai pagelstų. Perkelkite juos ant lėkštės, pakepinkite šoninę, kad taptų traški, padėkite prie šalotų. Briuselio kopūstus perpjaukite per pusę ir pavirkite garuose 2-3 min, kad vos vos suminkštėtų. Apipilkite juos šaltu vandeniu, kad išlaikytų traškumą. Sudėkite į keptuvę ir pakepinkite ant labai karštos ugnies 2 min. Sumaišykite su šalotais ir šonine.




Balsamic-glazed carrots / Glazūruotos morkos balzaminiame acte

250 g carrots / 250 g morkų
20 ml light muscovado sugar / 20 ml šviesaus muskovado cukraus
knob of butter / kubelis sviesto
1 tbsp balsamic vinegar / 1 valg. š. balzaminio acto


Heat the oven to 200 C, 180 C fan or 400 F. Peel and cut carrots into battons. Steam the carrots for 5 min until tender, then drain and mix with sugar, butter and vinegar. Transfer to a roasting tin and roast for 10 min. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Įkaitinkitę orkaitę iki 200 C, 180 C jei su vėjeliu. Morkas nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Pavirkite 5 min garuose, kad šiek tiek suminkštėtų, tada nusausinkite ir sumaišuykite su cukrumi, sviestu ir actu. Sudėkite į skardą ir kepkite 10 min.

3 comments:

  1. Man patiktų :) pastarnokų niekad nesu valgius, tai įdomu į ką panašu iš skonio?

    ReplyDelete
  2. Indre, jie morku giminės, bet saldesni. Paragauk būtinai. Labai puiki šakninė daržovė

    ReplyDelete
  3. Puikumėlis, taip keptos morkos ir pastarnokai yra mano kasdieninė žiemos vakarienė, labai labai skanu! Kai pabosta, varijuoju keisdama prieskonius - o cukrų medumi, balzamiką - citrinų sultimis ir t.t:)

    ReplyDelete