2012-12-17

Valli + Tobie receptas

Prieš keletą mėnesių pirmą kartą per keturis metus pasprukau visam savaitgaliui nuo šeimos. Moteriškas draugių savaitgalis. Visi vyrai ir vaikai už borto, o mes nuostabioj gamtoj, vasarnamyje ant jūros kranto.

Nors visos draugės žino mano pomėgį suktis virtuvėje, bet nusprendė neleisti man ten sukiotis visą savaitgalį ir išsidalino, kuri ką ir kada gamins. Tad aš likau atsakinga tik už sekmadienio pusryčius. Jie nebuvo niekuo įpatingi - virti kiaušiniai su švediška ikrų mase ir traškia duona.
Labiausiai tą savaitgalį sužavėjęs skonis - šokoladinis larzyno riešutų pyragas. Po vakarienės valgomo pyrago tada nenufotogravau, nes sėdėjome žvakių šviesoje. Po to ilgai mąsčiau, ar visgi įsigyti lazdynų riešutų likerio, ar ne. Mažo butelio neradau, o litrinio nenorėjau pirkti, tad pagaliau apsisprendžiau, kad pyragą kepsiu be alkoholio sudėtyje.




Receptą mano draugė Kate rado Delicious žurnalo 2012 m. gegužės numeryje. Recepto autorė - Valli Little - garsi receptų kūrėja ir ilgametė žurnalo redaktorė, kuri per mėnesį sugeba sukurti apie 60 receptų.
Recepte ji naudoja pirktinę trapią šokoladinę tešlą. Prabangi ta tešla. Man ranka nekyla tiek mokėti, tad susiradau kito Australijoje garsaus virtuvės šefo ir kulinarinių knygų autoriaus Tobie Puttock receptą. Taigi pirktinė tešla ir Frangelico likeris iš Valli recepto out, o Tobie tešla in.

Šokoladinis lazdynų riešutų pyragas

Tešlai:
300 g miltų
35 g kakavos
110 g smulkaus cukraus
160 g šalto sviesto
2 kiaušiniai

Įdarui:
100 g sviesto
165 g smulkaus cukraus
175 g tamsaus cukraus sirupo
165 g šokoladinio kremo Nutella
2 kiaušiniai
75 g skrudintų lazdyno riešutų




Visus tešlos produktus, išskyrus kiaušinius, sudėkite į virtuvinį kombainą ir sukite, kol gausite smulkius trupinius. Po vieną įmuškite kiaušinius. Miltuotomis rankomis tešlą suminkykite į rutulį, jį suplokite ir suvyniokite į maistinę plėvelę. Laikykite šaldytuve 30 minučių.
Tešlą iškočiokite miltuotu kočėlu ant miltuoto paviršiaus. Perkelkite į kepimo formą išimamu dugnu. Laikykite šaldytuve 30 min.

Pastaba. Po to, kai tešlą sudėjau į kepimo formą, man liko beveik 1/3 tešlos, tad iš jos išsikepiau krepšelius, kuriuos užpildžiau ledų kamuoliuku.Pagal receptą likusią tešlą reik iškočioti ir sausainių režtuku banguotais kraštais susipjaustyti į juosteles, iš kurių reik nupinti tinklelį ant pyrago viršaus.

Orkaitę įkaitinkite iki 180C temperatūros.
Tešlos krepšelio dugną subadykite šakute. Užtieskite kepimo popieriumi ir pripildykite kepimo svoreliais arba nevirtais ryžiais. Kepkite 8 minutes. Nuimkite svorį ir popierių ir kepkite dar 5 minutes. Ugnį sumažinkite iki 160C temperatūros.

Kol kepa pyrago krepšelis, virš mažos ugnies mišydami ištirpinkite sviestą ir cukrų. Supilkite sirupą bei sudėkite šokoladinį kremą. Išmaišykite iki vientisos masės. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti. Įmaišykite kiaušinius (jei naudojate, ir alkoholį) bei lazdynų riešutus.

Pastaba. Kitą kartą aš daryčiau šiek tiek kitaip. Riešutų priberčiau į tešlos krepšelį, kad pasidengtų visas dugnas, o tada ant viršaus užpilčiau šokoladinę masę.

Masę pilkite į tešlos krepšelį. Kepkite 45 minutes arba kol pyrago įdaras nebeliūliuos. Atvėsinkite. Dabar jau galima valgyti :)



O taip atrodė Kate pyrago likutis kitos dienos rytą.

6 comments:

  1. Be galo skaniai atrodo. Riešutai, šokoladas - mmm gėris.

    ReplyDelete
  2. Super skaniai atrodo, būtinai bandysiu. N kartų gaminau drėgną šokoladainį, bet be nutellos ir to trapaus pagrindo. O čia turėtų būt fantastika :)
    O ir Frangelico turiu visą butelį... ;)

    ReplyDelete
  3. O ar galima kepti iš anksto prieš kokias 3 dienas, kol bus valgomas? ar jis valgomas tą pačią dieną?

    ReplyDelete
  4. Tikrai galima. Maniškis prastovėjo kambario temperatūroj (o pas mumis dabar vasara ir naktimis apie +20 ir daugiau)keletą dienų ir buvo toks pats geras kaip ir tik iškeptas.

    ReplyDelete
  5. Nuostabus receptas, šiandien išbandžiau. Ačiū. Jūratė

    ReplyDelete