2012-12-12

Triufeliai arklių mėgėjui / Apple cinnamon truffle

Scroll down for recipe in English
----------------------------------

Pastaruoju metu tapau pažaduku. Vis kam nors ką nors pažadu. Daugiau nei prieš savaitę pažadėjau Segebutei atsakyti į 11 klausimų, o šiandien ryte Neringai pasidalinti vieno skanumyno, kurį ji užmatė sūnaus gimtadienio nuotraukose, receptu.
Taisau padėtį.

Taigi praėjusią savaitę šventėme mažojo trečiąjį gimtadienį. Gavau aiškius nurodymus - noriu torto-arklio. Nežinau, ar mažajam taip įstrigo vyresnėlio trečiasis gimtadienis švediško Dalarnos arkliuko tema, ar šiaip meilė arkliams prasiveržė (esu pastebėjusi tik jo susižavėjimą paukščiais, bet ne arkliais). Na bet jei vaikui reikia arklio, tai arklys ir bus. Ir nors turiu išsaugojusi didžiają dalį rankom iškarpytų popierinių vyresnėlio gimtadienio arkliukų, bet copy paste požiūris, man pasirodė, nesąžiningas mažojo atžvilgiu. Taigi karpiau naujus popierinius žirgus ir kūriau naują meniu. Vienintelis tas pats principas abiems gimtadieniams - arkliškas meniu. Kadangi akliai mėgsta valgyti morkas, obuolius, avižas, žemės riešutus ir cukrų, tad visos gimtadienio vaišes turi būti bent su vienu iš šių produktų.

 


Šiandien dalinuosi obuolinių cinamoninių triufelių receptu. Vėl pabandysiu gudrauti ir pritaikysiu šį receptą Kalėdoms. Juk Kalėdos kvepia cinamonu :) Bet įtariu, kad sunku bus jus pergudrauti, nes recepto nuotraukos Kalėdomis visai nekvepia. Vasariška saulė tiesiog veržiasi lauk iš nuotraukų.


Obuoliniai cinamoniniai triufeliai
Adaptuota pagal Mother Thyme

Apie 25 mažų triufelių

250 g Digestive sausainių
80 g kreminio sūrio (Philadelphia)
80 ml obuolių tyrelės
1 arb. š. cinamono + apibarstymui
žiupsnis šviežiai tarkuoto muškato riešuto

120 g baltojo šokolado
40 ml grietinėlės



Virtuviniu kombainu susmulkinkite sausainius. Dubenyje sumaišykite kreminį sūrį, prieskonius ir obuolių tyrelę. Suberkite trupinius ir viską gerai išmaišykite. Rankomis suminkykite masę į didelį rutulį. Imkite po arbatinį šaukštelį masės ir kočiokite rutuliukus. Juos sudėkite ant kepimo popieriaus ištiesto indo, kuris vėliau tilptų į jūsų šaldytuvą.Ant mažos ugnies puode ištirpinkite šokoladą su grietinėle. Leiskite šiek tiek atvėsti. Apvoliokite rutuliukus šokolade ir dėkite atgal į indą, ištiestą kepimo popieriumi. Apibarstykite cinamonu.
Prieš patiekdami triufelius laikykite šaldytuve bent 30 minučių.




---------

O dabar atsakysiu į 11 klausimų. Nepykit, bet niekam naujų klausimų neužduosiu.
1. Kokius mokslus pabaigėte? Ir kokioje profesijoje dirbate?
Baigiau magistrą VU teisės fakultete. Šiuo metu dirbu su baigtais mokslais visiškai nesusijusius darbus. Daugiausia laiko atimantis darbas, kurį susikūriau pati - maisto tinklaraštininkų žurnalo Debesys koordinavimas nuo idėjos iki skaitomo varianto internete. Antrasis mano darbas pats susirado mane, ir jau kuris laikas dirbu virtuvės šefe Sidnėjaus lietuvių namų restorane.
2. Kokia kamera fotografuojate? Kas lėmė šį pasirinkimą? Kokia mėgstamiausia fotografijų tema?
Fotografuoju Nikon foto aparatu. Kai rinkausi pirmąjį veidrodinį foto aparatą, apie fotografiją nelabai ką išmaniau ir paswiklioviau daugiau išmanančio draugo patarimais.
Mėgstu fotografuoti ne tik maistą, bet ir gyvūnus bei augalus. Turiu nemažą žmonių akių kolekciją.
3. Kas yra jūsų kulinarinio tinklaraštinkiškumo motyvacija (kas skatina rašyti, kodėl tai darote)?
Rašau, nes man patinka. Ir tai lengviausias būdas pasidalinti receptais su žmonėmis, kuriems buvo labai skanu sėdėti prie mano vaišių stalo. Geresnio paaiškinimo net neturiu :)
4. Kokią periodinę spaudą prenumeruojate sau ir kokią šeimos nariams?
Laikinai gyvendami Australijoje jokios spaudos neprenumeruoju nei aš, nei šeimos nariai. Tačiau draugės man padovanojo Donna Hay ir Delicious kulinarinių žurnalų prenumeratas. Mama iš Lietuvos atsiunčia žurnalą Virtuvė.
Anksčiau be kulinarinių žurnalų esu prenumeravusi žurnalus tėvams apie vaikus, rankdarbių ir interjero žurnalus.
5. Kokius žinote lietuviškus publikuojamus ar Internetinius kulinarinius žurnalus? Kokius skaitote?
Žinau ir skaitau Virtuvę ir Debesis :) Dar žinau žurnalus Druska ir pipirai, Mano virtuvė.
6. Įsivaizduokite: jūsų gimtadienis, mylimas žmogus nori jums paruošti/užsakyti vakarienę. Kokių patiekalų ir gėrimų norėtumėte šia ypatinga proga?
Jei mylimas žmogus gamintų pats, tai man nėra jokio skirtumo, ką jis gamintų. Beje, per paskutinį gimtadienį jis pagamino man tortą
7. Kokiems patiekalams dažniausiai jaučiate troškimą (craving) ... arba Kokio maisto troškimas prikelia vidury nakties iš lovos ir priverčia praverti šaldytuvo duris?

Naktimis prie šaldytuvo nevaikštau, bet dienomis esu nepataisoma sladajieška. Galiu pusryčiauti tortu. O kai pasidaro per saldu, tai mielai suvalgau silkės arba mėsos.
8. Kokioje pasaulio vietoje norėtumėte gyventi? Kodėl?
Pagyvenusi šen bei ten bei daug pakeliavusi aš visgi noriu gyventi Lietuvoje. Tik realybė kitokia ir iš Australijos grįšiu gyventi į Švediją ir dažnai lankysiuos Lietuvoje.
9. Kokio ilgumo yra jūsų kulinarinis stažas?
Kulinarijon panirau dar būdama niolikos, tad jau beveik dvidešimt metų patirtį galėčiau į CV įrašyti :)
10. Kas jūsų nuomone yra “kulinarinė nuodėmė”?
Pirkti maistą tuščiu skrandžiu, o po to tos gausybės nesugebėti suvalgyti laiku ir mesti į šiukšlių dėžę.
11. Trys jūsų mėgstamiausi kulinariniai autoriai (gali būti knygos, TV laidos vedėjai, tinklaraštininkai). Kas jie?

Šiuo metu jie visi susiję su Australija:
Valli Little, buvusi žurnalo Delicious redaktorė ir kulinarinių knygų autorė
Manu Feildel, virtuvės šefas ir kulinarinių knygų autorius
Curtis Stone, virtuvės šefas ir keletos australiškų žurnalų bei prekybos tinklo receptų kūrėjas








--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apple cinnamon truffles
Adapted from Mother Thyme

Makes 25 small truffles

250 g Digestive biscuits
80 g cream cheese
80 ml apple sauce
1 tsp cinnamon + extra for sprinkling
a pinch of fresh grated nutmeg

120 g white chocolate
40 ml cream

Crumb the cookies in the food processor. In a bowl mix cream cheese, applesauce, cinnamon and nutmeg until well combined. Add biscuits and mix well. Use your hands to form a dough ball. Roll into tablespoon size balls and place on baking sheet lined with parchment paper.
Melt chocolate with cream in a pot over low heat. Let melted chocolate cool slightly and roll balls in chocolate. Place back on the baking sheet lined with parchment paper. Sprinkle with extra cinnamon.
Before serving, refrigerate at least 30 minutes.

2 comments:

  1. Ačiū, Asta, už atsakymus. Man visiškai nepažįstami Australijos kulinariniai autoriai, reiks pasidomėti daugiau, dabar ir sąrašas yra nuo ko pradėt :) O dėl kulinarinės nuodėmės... tai aš esu baisi nusidėjėlė: einu apsipirkt tuščiu skrandžiu, bet dažniausiai viską suvalgome, kas pradeda džiūti ir vysti - pavirsta troškiniais ir džiuvesėliais :)

    ReplyDelete
  2. Segebute, tai čia mūsų šeimos nuodėmė, kai visi keturi alkani be sąrašo parduotuvėj atsiduriam. Taip atsitinka kokį kartą į mėnesį. Šiaip stengiuosi planuoti pirkinius

    ReplyDelete