2012-12-20

Pavykęs eksperimentas

Praėjusią savaitę teko ruošti kalėdinius pietus Sidnėjaus lietuvių choro dainininkams. Jų pageidavimu gaminau dviejų rūšių silkes. Choristai pasakė, kad nori silkės su svogūnais, o aš pasiūliau silkę su spanguolėmis. Taip ir sutarėm, o tik tada aš supratau, kad susimaišiau. Omenyje turėjau silkę su juodaisiais serbentais sudėtyje, o ne spanguolėmis.
Bet jei reikia su spanguolėmis, tai bus su spanguolėmis. Kaip tik neseniai buvau skaičiusi, kad Švedijoje 2012 metų silke buvo išrinkta silkė su spanguolėmis ir citrininiu čiobreliu. Tad ėmiau ir pagaminau kažką panašaus.
Gaminant pietus dideliais kiekiais, kaip visada buvo nemažai streso, tad silkė iškeliavo ant kalėdinio stalo mano nė neparagauta, bet buvau įsitikinusi, kad neskani ji būti negali. Kai buvo patiektas visas maistas ir aš turėjau laiko iškišti nosį iš virtuvės į restorano salę, tai didžioji dalis svečių ėmė dėkoti už skanų maistą ir už super skanią silkę. O kai pensinio amžiaus žmogus pasako, kad skanesnės silkės gyvenime nėra valgęs, tai geresnio įvertinimo, matyt, negali susilaukti :)

Reik prispažinti, kad kai namie pabandžiau atkurti silkę, tai susidūriau su problema. Australijoje nėra pirkti šviežių spanguolių, o šaldytos vežamos iš JAV. Amerikietiškos spanguolės labai didelės ir nesultingos. Restorane gaminau su europietiškomis spanguolėmis, tad nebuvo jokių problemų sutrinti iš jų sultingą tyrę. Be to lėkštėje silkė su mažesnėmis spanguolėmis atrodė gražiau.
Na, didžioji dalis Jūsų su tokia problema nesusidurs, bet nuotraukoje matote nesultingąsias didžiąsias spanguoles.
Jei parduotuvėse nerasite citrininio čiobrelio, tai naudokite paprastą čiobrelį ir į marinatą įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių arba įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės.




Silkė su spanguolėmis ir citrininiu čiobreliu

100 ml acto (9-12%)
200 ml cukraus
300 ml vandens
5 kvapnieji pipirai
5 juodieji pipirai
1 lauro lapas
1/2 morkos
1/2 svogūno
apie 300 g silkės filė
sauja spanguolių + 1-2 valg. š.
ryšelis citrininių čiobrelių


Svogūną nulupkite ir supjaustykite labai plonais ritinėliais, kuriuos perpjaukite per pusę. Labai pagelbėtų mandolina. Morką supjaustykite plonais šiaudeliais. Vėlgi labai pagelbėtų mandolina arba speciali tarka ar skustukas.
Į puodą supilkite cukrų, actą ir vandenį. Kaitinkite maišydami, kol ištirps cukrus. Nuimkite nuo ugnies, sudėkite svogūną, morką, pipirus ir lauko lapą. Palikite marinatą atvėsti.
Silkę supjaustykite 1,5 - 2 cm pločio juostelėmis. Silkę, čiobrelius ir saują spanguolių sudėkite į atvėsusį marinatą. Likusias spanguoles sutrinkite šakute ir taip pat sudėkite į marinatą. Viską išmaišykite ir sudėkite į uždaromą stiklinį indą. Laikykite šaldytuve 2 paras.
Silkę tiekite be marinato, pašalinkite lauro lapą ir papuoškite šviežiais citrininio čiobrelio lapeliais.
Skanių Kūčių ir Kalėdų!



12 comments:

  1. Skanu skaniau skaniausia, aš taip pat tik be čiobrelio ir plius dar gvazdikėliu šviežią skumbrę užsimarinavau, kad be silkės nelikčiau Kūčioms. :D

    ReplyDelete
  2. Kaip tik klausiau mamos ar yra pirkt žalios silkės, tai sakė niekur nematė? Bet gal neieškojo?

    ReplyDelete
  3. kvepia iš ekrano, žinok :) namo grįžus būsiu pagrindinė silkių valgytoja - čia jau nenuginčijamas faktas :))

    ReplyDelete
  4. mmmm... kaip noreciau! labai viliojancios nuotraukos! sauonuole!

    ReplyDelete
  5. Britanijoj visos spanguolės iš JAV... kažkas nesuprantamo... net obuolius iš N.Zelandijos, Amerikos veža...

    ReplyDelete
  6. Supersilke!! :)

    Kai parasei apie spanguoles as galvoju ar man pavyks is situ saldytu kisieliu isvirt.. :/

    ReplyDelete
  7. Medeja, jei pirkai Aldi, tai tada tokias pačias kaip aš turi. Na verda iš jų spanguolių padažą kumpiui australai, bet dėl kisieliaus nežinau - nebandžiau.
    O iš JAV ne tik spanguolės, bet ir mėlynės be sulčių. Matyt, viskas soduose auginama, o ne taip kaip mes įpratę iš miško, kad surinktos.

    ReplyDelete
  8. As irgi bandysiu susipirkau viska ko reikia, aisku spanguoles is canada:), na svarbiausia geri norai. daba klausymas turiu saldytos skumbres is atlanto vandenyno (vyras zvejys) oda nuo jos pries merkiant i ta rasaleli rektu lupti ar palikti?

    ReplyDelete
  9. Na va. Namie pagaminta silkė Kalėdų nesulaukė - 4 švedai suvalgė :)
    O po choro kalėdinių pietų kalbos pasklido, tai dabar lietuvių klubo Kūčioms reiks šitą silkę 100-ui žmonių pagaminti :D Prisidirbau :D

    ReplyDelete
  10. Jurgita, aš naudoju silkę pirktinę, kuri jau būna nulupta, pasūdyta ir aliejuje pamerkta.

    ReplyDelete
  11. Asta tave galima būtų pavadinti silkių karaliene, visus tavo silkių receptus esu užsisaugojus ir kiek jų esu gaminus, tiek visi pasiteisinę 100%. Sėkmės gaminant silkę 100 žmonių!:)

    ReplyDelete
  12. Laura, labai smagu girdėti! You made my day, taip sakant :)

    ReplyDelete