2012-05-02

Nekeptas pyragas / No-bake Cake

Scroll down for recipe in English
---------------------------------



Tikiuosi, kad Lietuvoje dar taip nėra, kad Velykos virtusios šokolado valgymu. Deja, australai per Velykas suvalgo daugiausia šokolado pasaulyje. Šokoladiniai kiškiai, šokoladiniai kiaušiniai, šokoladiniai viščiukai ir šokoladinės morkos šokoladiniams kiškiams. Prieš Velykas kulinariniai žurnalui siūlo be galo be krašto šokoladinių tortų, pyragų, keksiukų ir saldainių receptų. Visoje šitoje šokoladinėje lavinoje radau vieną puikų receptą - Prancūzijos šokolado deivės Trish Deseine nekeptas sūrio pyragas su šokolado gabaliukais puošia Delicious žurnalo balandžio mėnesio viršelį. Pyragas vertas viršelio vien dėl dramatiškų šokolado drožlių, be kurių jis būtų tik paprastas pyragas. Aš dramatiškai atrodančio pyrago nepagaminau, nes neturėjau laiko peckeliotis su šokoladu, tačiau pyragas skanus ir be jų. Pastovėjęs šaldytuve dvi dienas jis man netgi skanesnis.




Pastaba. Trish Deseine receptas skirtas 23 cm skersmens tartų formai išimamu dugnu ir 3 cm aukščio kraštais. Aš naudojau 24 cm skersmens ir 1,5 cm aukščio kraštų tartų formą išimamu dugnu. Todėl nesunaudojau visų sausainių trupinių (jie tapo kito deserto dalimi), bet sūrio masės buvo pats tas.

Iš recepto išmečiau 60 ml kavos arba šokolado likerio, o 300 g juodo šokolado sumažinau  ir pakeičiau 100 su trupučiu gramų pieniško šokolado. Ir kitą kartą formos dugną išklosiu kepimo popieriumi, nes kraštai nusiėmė lengvai, o apačia buvo gerokai prilipusi. Nesinorėjo teflono supjaustyti, tai teko paplušėti, kol formos dugną nuo pyrago atlaisvinau.



Nekeptas sūrio pyragas su šokoladu
Adaptuota iš Delicious, 2012 balandis

300 g digestive sausainių
150 g lydyto sviesto
350 g rikotos sūrio
350 g maskarponės sūrio (kambario temperatūros)
50 g cukraus pudros
1 arb. š. vanilės ekstrakto
100 g pieniško šokolado + papuošimui


Sausainius susmulkinkite virtuviniu kombainu. Užpilkite lydytą sviestą ir gerai išmaišykite. Trupinių masę pirštais išspauskite ant formos dugno ir suformuokite kraštus. Įdėkite į šaldytuvą geram pusvalandžiui. Rikotos sūrį išsukite virtuviniu kombainu, kol taps vientisa.  Rokotą perkelkite į dubenį ir įmaišykite maskarponės sūrį. Susmulkinkite šokoladą ir įmaišykite į sūrių masę kartu su persijota cukraus pudra ir vanilės ekstraktu. Masę sukrėskite į formą su trupinių mase. Išlyginkite viršų ir apibarstykite pyragą šokolado drožlėmis (kiek tik širdis geidžia). Palikite sustingti šaldytuve bent 1 valandą.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Trish Deseine's No-bake Chocolate Cheesecake
Adopted from Delicious, April 2012

300 g digestive biscuits
150 g unsalted butter, melted
350 g fresh ricotta
350 g mascarpone, at room temperature
50 g icing sugar, sifted
1 tsp vanilla extract
100 g milk chocolate



I omitted 60 ml coffee or chocolate liqueur and used milk chocolate instead of dark one.
Place biscuit in a food processor and crush to fine crumbs. Add melted butter and pulse to combine. Press into base and sides of 23 cm x 3 cm loose-bottom tart pan. Chill for 30-40 minutes.
Place the ricotta in a food processor and process until smooth. Place in a bowl, then fold in the mascarpone, icing sugar and vanilla. Chop the chocolate and fold through the mixture. Spread the filling into the tart shell, top with shaved chocolate and chill for at least 1 hour.




2 comments:

  1. labai gerai atrodo. londone, beje, irgi zuikiai per velykas karaliauja šokoladiniai. aš net abejoju, ar anglai kiaušinius dažo ir apskritai ar suvokia velykų esmę - jiems jos tik dar kelios bank holiday per metus :)

    ReplyDelete
  2. kaip puriai atrodo pyrago vidus mmm :)reiks kada isbandyti!

    Jurgita, nedazo nedazo jokiu kiausiniu, tik sokoladinius renka ir didziuojasi kiek daug gavo arba 'tik 3'. giedre

    ReplyDelete