2012-05-02

Jūros gėrybės vakarienei /Seafood for dinner

Scroll down for recipe in English
-----------------------------------


Keliaujant po Australiją lengviausias ir piniginei mažiausiai kenksmingas būdas pavalgyti yra fish & chips (skrudinta žuvis ir bulvytės). Gal ir norėtųsi padoriau pavalgyti ir ramiai pasėdėti fancy shmancy restorane ar kavinėje, bet turint du vietoje nenusėdinčius ir amžinai į bėdą pakliūnančius berniukus, tai mission impossible. Juokas juokais, bet manieji dvimetis ir trimetis yra ypatingai gabūs įsivelti į neįtikinamiausias istorijas, tad ne kartą teko mesti maistą ir bėgti jų gaudyti bei vaduoti, o grįžus pamatyti, kad padavėja jau nurinko vos pradėtą valgyti maistą. Stropios padavėjos, negali skųstis. 
Va taip dažniausiai ir atsiduriame ant plastikinės kėdės greito maisto užeigėlėje arba ant pievelės su popierine dėžute  fish & chips. Jei tai ne fish & chips, tai pasirinkimas dažniausiai apsiriboja kokiu nors kitu skrudintu maistu. Taigi po savaitės kelyje nuo skrudinto maisto lengvi traukuliai purto dar savaitę kitą.

Neseniai buvome atostogose, neseniai mintys apie skrudintą maistą sutraukdavo skrandį. Tad kai iš šaldymo kameros išsitraukiau kalmarų žiedus ir interneto platybėse pradėjau ieškoti recepto, o mane užgriuvo lavina skrudintų kalmarų su majoneziniais padažais, tai galvojau, kad jau kai tremsiu aš tuos kalmarus į amžino įšalo žemę, tai dar gerą pusmetį neištrauksiu. Bet atsiverčiau sekantį paieškos puslapį ir niekuo nekalti kalmarai išvengė tremties.

Receptas labai nesudėtingas ir daug laiko neatimantis, tad puikiai tinka šeimyninei vakarienei paruošti. Aš jau kelias savaites įtraukiu šį patiekalą į savaitės maisto planą. 





Kalmarų žiedai pomidorų padaže prancūziškai
Adaptuota iš Easy French Food


600 g šaldytų kalmarų žiedų
4 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 morkos
1 nedidelis pankolis (nebūtina)
1 didelis svogūnas
2 askaloniniai česnakai (šalotai)
1 skiltelė česnako
400 g smulkintų koncervuotų pomidorų savo sultyse
200 ml skysčio (vandens, daržovių sultinio arba sauso balto vyno)
3 valg. š. koncentruotos pomidorų pastos
druska, pipirai
švieži čiobrelių lapeliai




Kalmarų žiedus atšildykite ir nuplaukite. Morkas sutarkuokite stambia tarka. Pankolį supjaustykite plonomis riekelėmis. Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 10 minučių pakepinkite pasiruoštas daržoves. Sudėkite kalmarų žiedus ir pakepinkite dar keletą minučių. Supilkite pasirinktą skystį, pomidorus ir pomidorų pastą. Viską gerai išmaišykite ir palikite troškintis ant mažos ugnies apie 30 minučių. Nepamirškite į pabaigą patikrinti, ar troškiniui netrūksta skysčio. Pagardinkite druska ir pipirais. Patiekdami apibarstykite čiobreliais.
Recepte siūloma kalmarus valgyti su virtais ryžiais, bet visus sykius valgėme su makaronais (macaroni, orzo arba casarecci). 

Rekomenduoju!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------








French calamari Rings in Tomato Sauce
Adopted from Easy French Recipes

600 g frozen calamari rings, thawed
4 tbs olive oil
2 carrots, grated
1 small fennel bulb, sliced
1 big onion, chopped
2 shallots, chopped
1 garlic clove, chopped
400 g can diced tomatoes
200 ml liquid (water, vegetable stock or dry white wine)
3 tbs concentrated tomato puree
salt and pepper
fresh thyme





Rinse calamari with cold water. Heat the olive oil in a pan and add the carrot, shallots, onion and garlic. Cook, stirring occasionally, for about 10 minutes. Add the squid and cook for 3 minutes. Add the tomatoes, preferred liquid and tomato puree, and stir to combine. Simmer on low heat for 30 minutes. In the end, check if there's still enough liquid. Salt and pepper to taste. Scatter thyme just before serving.
Original recipe call for rice, but we always eat with pasta (macaroniorzo or casarecci). 

1 comment:

  1. jei rekomenduoji butinai reiks isbandyti, nes saldytu kalmaru pilna kamera ir nesumastau ka is ju pagaminti :)
    vyras labai apsidziaugs :)

    beja, labai grazus logo! ♥

    ReplyDelete