2012-05-14

Nustebinęs derinukas / Suprising combination

Scroll down for recipe in English
---------------------------------------
Vieną dieną užėjau į padėvėtų daiktų parduotuvę ir gausiai nukrautoje knygų lentynoje atradau 2005 m. išleistą dviejų dabar labai garsių Australijos virtuvės šefų Ben O'Donoghue ir mano numylėto Curtis Stone knygą Surfing the Menu Again. Iš tikro, tai radau ne vieną knygą, kurią norėjosi įsigyti, bet grynųjų piniginėje užteko tik paminėtąjai. Ech, amžina grynųjų pinigų problema...
Knygoje Ben ir Curtis keliauja Australijos pakrante ir ragauja bei gamina naujai atrastus patiekalus. Jų nuotykių Sidnėjaus paplūdymiuose skyriuje suintrigavo keli receptai, bet nugalėtojas - kepenys su persikais. Kai paragavau, tai mintyse ištariau Curti Stone yra Dievas. Cha cha cha, tik po to pažiūrėjau, kad receptas ne Curtis, o Benui priskirtas. Na bet tai nieko nekeičia - šis skonių derinys kaip tik man. O vyras, matyt, pritrūko žodžių sava kalba, tad angliškai tarė This is not my cup of tea, pastūmė lėkštę į šoną ir nevalgė. Va taip va. Patys spręskite, ar receptas pakankamai intriguoja jį išbandyti.





Kepenys su persikais

100 g miltų
jūros druska ir šviežiai malti pipirai
4 x 180 g veršiuko kepenys (aš ėmiau ėriuko kepenis)
40 g sviesto
2 prinokę persikai
sendintas balzaminis actas (naudojau nesendintą)
gražgražtės ir mėtų lapeliai (naudojau bazilikų lapelius)
parmezano sūris

Miltus sumaišykite su druska ir pipirais. Kepenis supjaustykite 1,5 cm storio riekelėmis ir apvoliokite miltuose. Nupurtykite miltų perteklių. Keptuvėje storu dugnu ištirpinkite sviestą, kol jis ims putoti. Kepkite apie 3 minutes iš kiekvienos pusės. Prieš pat  baigiant kepti kepenis, sudėkite skiltelėmis supjaustytus persikus (12 skiltelių) ir trumpai pakepkite, bet neperkaitinkite, kad persikai neištižtų. Kepenis ir persikus sudėkite įr 4 lėkštes, pagardinkite pipirais, apšlakstykite balzaminiu actu, papuoškite žalumynais ir sūrio drožlėmis.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Pan-fried liver with peaches 
Adopted from Ben O'Donoghue and Curtis Stone. Surfing the Menu Again


100 g plain flour

sea salt and freshly ground black pepper
4 x 180 g pieces calve's liver, cut into slices approx. 1,5 cm thick (I used lamb liver)
40 g butter 
2 ripe peaches, each cut into 6 slices
aged balsamic vinegar (I used regular balsamic vinegar)
rocket and mint leaves (I used basil)
parmesan, to serve


Season the flour with salt and pepper, and use to dredge the slices of liver. Shake of the excess flour. Melt the butter in a heavy-based frying pan over a medium heat until it starts to foam, add the liver and cook for about 3 minutes on each side. Just before the liver is done, add the peach slices and cook until just coloured, but don't overcook. Transfer the liver and peaches to 4 serving plates, season with pepper and drizzle with balsamic vinegar. Garnish the peach and liver with the green and parmesan. Serve immediately. 


5 comments:

  1. Curtis Stone tikriausiai jau daugiau šmėkščioja Amerikoje nei Australijoje. Čia jo labai daug. Bet neprieštaraujam. He's easy on the eyes :)) Kepenėlės skamba intriguojančiai, tik mums iki persikų sezono dar toloka.

    ReplyDelete
  2. teko valgyti kepenėlių su mandarinais, bet švelni kepenėlių tekstūra deriny su persikais ir aštroku sūriu, mm.. dar vienas iš nedaugelio originalių kepenėlių receptų, kuriuos reikės išbandyt :>

    ReplyDelete
  3. Jura, Curtis yra Coles prekybos centro veidas, tai jis kasdien po niolika sykių TV reklamose pasivaidena, plius to prekybcentrio receptų kortelėse, plius Masterchef Australia Magazine skyrių ruošia kas mėnesį. Nepasigendam jo Australijoje ir smagu, kad ir Amerikai jo užtenka :D
    Egle, Jura, kai išbandysit, tai būtinai pasipasakokite kas ir kaip :)

    ReplyDelete
  4. Teks eiti rytoj į Kalvarijų turgų, tik kažin kaip ten su veršienos (net nesvajoju apie ėrienos) kepenėlėm:)

    ReplyDelete
  5. Vertas dėmesio receptas, jau įtrauktas į kitos savaitės meniu. Ačiū!

    ReplyDelete