2012-03-06

Geras maistas / The good food


Scroll down for recipe in English
--------------------------------
Dar kartą galiu šiek tiek lengviau atsipūsti - trečias oC žurnalo numeris jau eteryje. Bet to laiko kažkaip vistiek nepadaugėjo. Mintys užrašų knygutėje siekia net kitų metų pavasarį.
Dabar net nesitiki, kad dieną prieš užbaigiant žurnalą aš dalyvavau 12 žmonių vakarienėje ne savo namuose, bet maistą gaminau aš. Greitai pagaminama ir niekada nenuvilianti uošvio žuvienė ir šįkart visus apžavėjo. Vakar netgi telefonu konsultavau vieną iš vakarienės dalyvių, sumaniusia šia sriuba palepinti iš ilgos komandiruotės kitoj pasaulio pusėje sugrįžusį vyrą. Va taip vat. Tad jei dar nevalgėte tos sriubos, tai būtinai pabandykite :)
O kad to laiko šitaip jau nėra ir nebus, tad ir šiandien gaminau greitai pagaminamus pietus. Kalafijorų salotos. Nieko nenustebinsi kalafijorais.
Receptas visų pirma mane sudomino dėl to, jog jis iš knygos Cumulus Inc., kuri pateko į australiškojo žurnalo Gourmet Traveller mėgstamiausių 2011 m. kulinarinių knygų dešimtuką. Knygos pavadinimas toks pats, kaip restorano Melburne, o visi receptai iš restorano meniu, bet pritaikyti virtuvėms namuose. Knygos autorius Andrew McConnell mano, kad geras maistas - ne tik restoranuose patiekiamas maistas ir jis neturi jums kainuoti palikimo.

 ''Good food shouldn't be restricted to fine dining. It shouldn't cost an arm and a leg.''

Tad pirmyn ragauti gero maisto už minimalias išlaidas! O dar ir greitai pagaminamo.




Kalafijorų salotos
Adptuota iš knygos Cumulus Inc., Andrew McConell 

1/2 arb. š. maltos kalendros
1/2 arb. š. kumino sėklų
1/4 arb. š. pankolio sėklų
8 rožiniai pipirai
3 valg. š. itin gryno alyvuogių aliejaus
1/2 kalafijoro
1/2 svogūno
žiupsnis aitriųjų paprikų dribsnių
1/2 citrinos sultys
petražolės
1/4 granato sėklos


Kalafijorą susmulkinkite žiedynais, kuriuos perpjaukite per pusę ar net ketvirčiais.
Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir pakepinkite prieskonių sėklas ir pipirus. Atvėsinkite. Sugrūskite grūstuve.
Originaliame recepte naudojamos kalendros sėklos ir baltieji pipirai, bet aš jų neturėjau, tad pakeičiau malta kalendra ir rožiniais pipirais.
Kalafijoro žiedynus sumaišykite su 2 valg. š. aliejaus. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir pakepinkite kalafijorus 2-3 minutes arba kol kalafijorai gražiai apskrus ir lengvai suminkštės. Suberkite prieskonius ir pakepinkite da 1 minutę.
Kalafijorus sudėkite į dubenį. Smulkintą svogūną apkepinkite likusiame aliejuje, apibarstykite aitriosios parprikos dribsniais. Sumaišykite su kalafijorais ir citrinos sultimis. Pagardinkite druska. Paliki pastovėti 10 minučių, kad išryškętų skoniai.
Įmaišykite petražoles. Apibarstykite granato sėklomis.
Pagal receptą salotas reiktų patiekti su ožkų pieno varške, bet man tiko ir ant šiltų kalafijorų besilydantis sviesto su petražolėmis gabaliukas.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Spiced cauliflower salad
Adapted from Cumulus Inc. by Andrew McConell

1/2 tsp ground coriander
1/2 tsp cumin seeds
1/4 tsp fennel seeds
8 rose peppercorn
3 tbsp extra virgin olive oil
1/2 cauliflower
1/2 onion
pinch of chilli flakes
juice of 1/2 lemon
parsley
seeds of 1/4 pomegranate

Divide cauliflower into florets, cut them in halves and/or quarters.
Heat a frying pan on medium, toast the seeds. Allow to cool. Grind to a coarse powder using a mortar and pestle. Original recipe calls for 1 tsp coriander seeds and 8 white peppercorns. I had none, so I used ground coriander and rose peppercorns.
Toss 2 tbsp of oil and cauliflower in a large bowl. Heat a large non-stick frying pan on medium. Add cauliflower and sauté for 2-3 mins, until golden and just cooked through. Add spices and cook for a further 1 min.
Transfer spiced cauliflower to a bowl. Fry chopped onion in 1 tbsp oil. Sprinkle with chilli flakes. Toss with cauliflower and lemon juice. Salt to taste. Leave for 10 minutes to allow flavours to develop.
Toss parsley through cauliflower mixture. Sprinkle over pomegranate seeds.

4 comments: