2011-10-29

Moliūgų pagerbimo diena

Nežinau, kaip jūs, bet mes šeimoje Helovyno nešvenčiam ir į visą tą baisiai kraupią persirengėlių šventę žiūrim pro pirštus arba kaip į pono Moliūgo pagerbimo ir išaukštinimo dieną. Labai jau svarbus ponas Moliūgas tądien. Vyras moliūgų nemėgsta, vaikai juos valgo trintose sriubose, tas su ponu Moliūgu artimiausiai bendrauju aš. Gal dėl to, kad vaikystėje mama labai skaniais moliūginiais blynais maitino? O gal ir ne todėl. Bet kokiu atveju poną Moliūgą pagerbsiu dar vienu receptu, kurį radau Williams-Sonoma knygoje The best of Taste, bet gerokai pritaikiau pagal savo virtuvės spintelių turinį.




Moliūgai su migdolais, pistacijomis ir džiovintais abrikosais

8 riekelės moliūgo
šiek tiek alyvuogių aliejaus
druska, pipirai pagal skonį
2 valg. š. sviesto
1 didelis svogūnas
2 skiltelės česnako
gera sauja migdolo drožlių
gera sauja smulkintų nesūdytų pistacijų
10 džiovintų abrikosų
2 valg. š. smulkintų plokščialapių petražolių lapelių
1 valg. š. smulkintų mėtų lapelių
žiupsnis druskos (nereikia, jei pistacijos sūdytos)
šviežiai malti pipirai
1/2 arb. š. cinamono
1 citrinos sultys ir žievelė


Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros. Karščiui atsparų indą patepkite/apipurškite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Sudėkite moliūgo riekeles. Apibarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 25 minutes arba kol moliūgai suminkštės, bet nesubliukš į košę. Kol moliūgai keps, keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite smulkintus svogūną ir česnaką apie 5 minutes, bet neleiskite jiems paruduoti. Į keptuvę suberkite riešutus, žoleles ir smulkintus džiovintus abrikosus. Jei turite tik sūdytas pistacijas, tai neberkite daugiau druskos arba naudokite jos mažiau, pritaikydami savo skoniui. Pagardinkite durska ir pipirais. Pakepkite kelias minutes, tada supilkite citrinos sultis, žieveles ir cinamoną. Pakepkite dar minutėlę ir nuimkite nuo ugnies. Užbarstykite ant moliūgų. Skanu kaip vegetariškas patiekalas arba kaip garnyras prie keptos ėrienos.




Jei viso turimo moliūgo nesunaudojote šiam receptui, tai jo likučius galite panaudoti kitą dieną. Moliūgą supjaustykite riekelėmis, užtepkite šiek tiek sviesto, apibarstykite rudojo cukraus, apšlakstykite citrina ir žiupsneliu muskato. Kepkite orkaitėje, kol moliūgai suminkštės.

O jei dar mažai, tai vardiju ankstesnius aprašytus receptus su moliūgu:
Pica su moliūgais
Moliūgų ir salierų sriuba
Moliūgų skonio marmeladiniai saldainiai
Moliūginis užtepas

3 comments:

  1. Man irg patiko, dar šiek tiek čili uždėčiau ;)

    ReplyDelete
  2. Ant taip kepamų moliūgų galima daug ką uždėti :) Tinka ir graikiški, pekano bei lazdyno riešutai, migdolai. Tinka šalavijas, čili, ožkų sūris, feta, parmesanas, duonos džiuvesėliai, čiobreliai, datulės ir t.t.
    Svarbiausia fantazuoti ir gerą derinuką atrasti ;)

    ReplyDelete