2011-09-14

Birthday treats / Gimtadienio skanumynai

 

Some weeks ago we were celebrating our oldest son's birthday. As he is half Swedish and likes to play with Sweden's touristic symbol Dala horse (Dalahäst in Swedish), so it was quite easy to choose a theme for his birthday party. My son also likes orange colour, so I tried to combine Dala horses with orange colour, having in mind that horses like to eat oats, carrots, apples and peanuts. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prieš keletą savaičių šventėme vyriausiojo sūnaus gimimo dieną. Kadangi jis yra pusiau švedas ir labai mėgsta žaisti su Švedijos simboliu Dalos arkliu (švediškai Dalahäst), tad buvo gan lengva sugalvoti temą gimtadienio šventei. Sūnus taip pat mėgsta oranžinę spalvą, tad bandžiau suderinti Dalos arklų su oranžine spalva, taip pat turėdama omenyje, kad arkliams patinka krimsnoti avižas, morkas, obuolius ir žemės riešutus.




Kids' menu consisted of simple carrot sandwiches, dried apple rings, Swedish oatmeal balls, wholegrain oatmeal cookies with peanuts and coconut, Dala horse shaped carrot cake with apple and ricotta filling/frosting, and fresh carrot apple juice.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vaikų meniu susidarė iš paprastų sumuštinių su morkomis. džiovintų obuolių žiedų, švediškų avižinių rutuliukų, pilnagrūdžių avižų sausainių su žemės riešutais ir kokosais, Dala arklio formos morkų pyrago su obuolių ir rikotos sūrio pertepimu/užtepu ir šviežių morkų-obuolių sulčių.




Both kids and their parents loved the cake, however I have no good photos of it. Therefore I'll make it again as soon as life brings me the opportunity.
The second favorite food on the menu were the oatmeal balls. I was writing about them previously. Here comes the cacao version recipe.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ir vaikams, ir jų tėveliams labai patiko tortas, tačiau neturiu gerų jo nuotraukų. Tad kai tik pasitaikys proga gaminsiu jų vėl ir tada pasidalinsiu receptu (mano receptų knygos turėtojai morkų pyrago receptą gali rasti 51-53 psl., bet ten nėra obuolių ir rikotos pertepimo recepto).
Antri pagal populiarumą buvo avižiniai rutuliukai. Esu rašiusi apie juos anksčiau, o dabar dalinuosi kakavine versija.




Traditional Swedish oatmeal balls (Chokladbollar) / Tradiciniai švediški avižiniai rutuliukai (Chokladbollar)
Around 60 balls / Apie 60 rutuliukų

200 g unsalted butter, room temperature / 200 g kambario temperatūros sviesto
600 ml rolled oatmeal / 600 ml avižų dribsnių
200 ml caster sugar / 200 ml smulkaus cukraus
5 tbs fine quality unsweatened cocoa / 5 valg. š. geros kokybės nesaldintos kakavos
1 tbs vanilla essence / 1 valg. š. vanilės esencijos
fine desiccated coconut for rolling / smulkių kokoso drožlės apvoliojimui


Stir the butter with the sugar. Add the cocoa and the vanilla essence. Stir well. Finally, add the oatmeal and stir well. Take a shallow plate and fill it with the desiccated coconut. With a help of a measuring spoon take small amounts of the mixture and form small balls in your palm with other hand's finger tops. Roll the balls in the coconut. Refrigerate for an hour before serving.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Išsukite sviestą su cukrumi. Suberkite kakavą ir supilkite vanilės esenciją. Gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite avižas ir vėl gerai išmaišykite. Į negilią lėkštę įberkite kokoso drožlių. Su matavimo šaukštu imkite po šie tiek avižinio mišinio ir vienos rankos delne kitos rankos pirštų galiukais suformuokite rutuliukus. Prieš patiekdami palaikykite valandą šaldytuve.

13 comments:

  1. O kur jūsų knygą galima įsigyti? Artėja sunaus gimtadienis ir norėtųsi kokį kitokį tortą pagaminti, nes dažniausiai kepamas medaus tortas.
    O kokie ten sumuštiniai su morkomis. Viskas taip skaniai atrodo.

    ReplyDelete
  2. Neringa, ačiū. Patinka man mažas šventes organizuoti, karpyti ir derinti dekoracijas bei pilną stalą skanumynų prigaminti.

    Laima, knygą galima paštu arba asmeniškai gauti. Ten dar ir labai gardų šokoladinį tortą surasite.
    Sumuštiniai pagaminti iš pilnagrūdės labai minkštos duonos su sėklomis, kuri pertepta natūraliu kreminiu sūriu, apibarstyta plonais morkų šiaudeliais (julienned carrots, reikalinga speciali tarka arba skustukas) ir suvožta po dvi riekeles, perskiriant plonu kumpio gabaliuku.

    ReplyDelete
  3. Peržiūrėjau susižavėjusi!!! Nereali mama!!!

    ReplyDelete
  4. Smagu būtų daugiau pamatyti jūsų švenčių, ir nuotraukų ir receptų iš jų. Man pačiai tai jau pritrųksta fantazijos dėl užkandžių, ypač vaikams. Kažkaip labai mažai jau jie valgo per tas šventes. Pati ką tik pasigaminau sumuštinius su morkom. Nebūčiau sumąsčiusi, kad galima dėti morkas. :) Labai skanu buvo.

    ReplyDelete
  5. Ankstesnio gimtadienio foto galite rasti čia
    http://villa-alps.blogspot.com/2010/08/no-no-no-we-did-not-stop-eating-or-went.html

    Su receptais, tai sunkoka, nes nors ir būnu apmąsčiusi meniu iš anksto, bet viską dažniausiai gaminu naktį prieš ir iš ryto gerai nebepamenu, ko ir kiek naudojau :)

    ReplyDelete
  6. Kokie mieli arkliukai :) Aš jau dabar gailiuosi, kad mano sūnus toks didelis...

    ReplyDelete
  7. Rennie, dar tikrai nevėlu, ne toks ir didelis taviškis ;)

    ReplyDelete
  8. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

    ReplyDelete
  9. sveiki,
    susiruosiau daryti avizinius rutuliukus. Bet susimasciau - mes kose verdame ne is "instant" dribsniu. O siems rutuliukams juk turbut reikia instant? Arba gal reikia permalti iki smulkuciu drozlyciu (radau kituose receptuose)? Kokias avizas jus naudojate?
    Gerbeja

    ReplyDelete
  10. Gerbėja, mes košes verdame iš avižų, verdamų 3, 5 arba 10 minučių. Avižos sudrėksta rutuliukuose, tad labai didelio skirtumo nepajutau tarp tų trijų rūšių. Užpilamų avižų nesu naudojusi šiems rutuliukams, bet ir tų tikrųjų avižų, verdamų 15 ir daugiau minučių nesu naudojusi.

    ReplyDelete
  11. Aciu paciu. Bandysiu is "greitesniu", nei dabar naudoju. Aciu ir iki!

    ReplyDelete