2011-03-04

Minced meet roll and zucchini sallad / Maltos mėsos vyniotinis ir cukinijų salotos

After intriguing with photos from making dinner for a lottery winner to one of my recipe book buyer, now sharing the main dish recipe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kad jau suintrigavau foto reportažu, tai dabar dalinuos ir pirmuoju receptu. Dviračio neišradau, kažką panašaus gaminu namiškiams. Naujas tik vyniotinio įdaras ir cukinijų naudojimas vietoj agurkų. Šiek tiek rizikingas eksperimentas gaminti nebandytus variantus svečiuose, kuris pavyko kuo puikiausiai. Tikiuosi, kad Diana parašys žodelį kitą komentaruose.




Dianas minced meat roll with cream cheese, herbs and sun-dried tomatoes filling and zucchini salad / Dianos faršo vyniotinis su kreminiu sūriu, žolelėmis ir saulėje džiovintais pomidorais ir cukinijų salotos

Serves 4 / 4 asmenims
500 g minced meat / 500 g maltos mėsos 
1 egg / 1 kiaušinis
50 ml + 200 ml beef stock / 50 ml + 200 ml jautienos sultinio
1 tsp salt + extra to taste / 1 arb. š. druskos + papildomai pagal skonį
pepper to taste / pipirų pagal skonį
100 g cream cheese / 100 g kreminio sūrio
bunch of fresh parsley and dill / ryšulėlis šviežių petražolių ir krapų
a few sun-dried tomatoes in oil / keletas saulėje džiovintų pomidorų marinuotų aliejuje
1-2 tsp corn or potatoe starch / 1-2 arb. š. kukurūzų arba bulvių krakmolo

4 zucchinis / 4 cukinijos 
salt / druska
pepper / pipirai
nutmeg / maltas muskato riešutas








Preheat oven up to 200 C degrees. Mix together minced meat, salt, pepper, egg and 50 ml stock. On waxed paper form a 20x30 cm big rectangle from the minced meat. Spread cream cheese and sprinkle chopped herbs and sun-dried tomatoes. Roll up and transfer with waxed paper  into an oven safe dish. Roast for 30-35 min in the middle of the oven. After half roasting time moisture roll top with liquid that appeared on the bottom.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros. Sumaišykite maltą mėsą, druską, pipirus, kiaušinį ir 50 ml sultinio. Ant kepimo popieriaus suformuokite iš faršo maždaug 20x30 cm dydžio stačiakampį. Aptepkite kreminiu sūriu. Apibarstykite druska ir pipirais. Užberkite susmulkintas petražoles, krapus ir smulkintus saulėje džiovintus pomidorus. Atsargiai vyniokite faršą, pradėdami nuo trumpesnės kraštinės. Su visu kepimo popieriumi perkelkite į kepimo indą. Kepkite apie 30-35 min. orkaitės viduryje. Po pusės kepimo laiko vyniotinį aplaistykite susidariusiomis sultimis.



For the sauce, melt starch in a few spoons of cold stock. Boil up rest of the stock and add liquid with starch. Heat for a moment to thicken. Add some chopped herbs.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Padažui keliuose šaukštuose atvėsusio sultinio ištirpinkite krakmolą. Visą kitą sultinį užvirinkite ir įmaišykite ištirpintą krakmolą. Pakaitinkite kelias minutes, kad padažas sutirštėtų. Suberkite šiek tiek smulkintų žolelių.


Grate zucchini finely, put into strainer, salt and leave for half an hour.  Rinse with water and strain well. Salt and pepper to taste, add some nutmeg and stir well.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cukinijas smulkiai sutarkuokite, suberkite į sietelį ir apibarstykite druska. Palikite geram pusvalandžiui. Perplaukite šaltu vandeniu ir gerai nuspauskite. Apibarstykite druska, pipirais, muskato riešutu. Gerai išmaišykite. 



Both Diana and I think that some chili flakes instead of muscat in zucchini salad should suit perfectly as well.  Minced meat roll can have various fillings. I mostly fill with:
- olives and feta cheese
- grated apples and pine nuts
-chopped mushrooms and onions
- grated cheese of various kinds
- mustard
-thick mashed potatoes with broccoli and carrot bites in it
-smoked or cooked ham, tomatoes and oregano
- spinach
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kartu su Diana pamąstėm, kad į cukinijų salotas vietoj muskato riešuto labai puikiai tiktų smulkintas džiovintas čili. Faršo vyniotinį galima įdaryti labai įvairiai. Dažniausiai naudoju:
- alyvuoges ir fetos sūrį
- tarkuotus obuoliuis ir kedrų riešutus
- smulkintus grybus ir svogūnus
- tarkuotą įvairių rūšių sūrį
- garstyčias
- tirštą bulvių košę su smulkiai pjaustytais brokoliais ir morkomis
- rūkytą ar virtą kumpį, šviežius pomidorus ir raudonėlius
- špinatus

9 comments:

  1. Liuks. Dar kartą ačiū. Jau matau, kaip manasis mėsėdis seilę varvina ;)
    Bandysim artimiausiu metu ;)

    ReplyDelete
  2. Mėsėdžiams dar siūlau ir vyniotinį prieš kepant apvynioti plonai pjaustyta šonine. Tada ir padažo nereik, nes mėsa išlieka labai sultinga ir dar prisigeria šoninės riebaliukų

    ReplyDelete
  3. Mėsos vyniotinio receptas - superinis!

    ReplyDelete
  4. Vyniotinis ir vyniotinis. O salotas tai pamiršot :) Neapsigaukit, nes jos dieviškai skanios, nors tokios ir neatrodo ;)

    ReplyDelete
  5. Na vakar kepiau, tik kaip visada ikisau savo korekturas. Kepe ilgaiu nei 35 min. (apie valanda), dariau su mozarela ir sun dried pomidorais ir bazilikais.

    ReplyDelete
  6. O neišsausėjo taip ilgai kepamas? Turėjo būti labai skanu su mozarela

    ReplyDelete
  7. Dariau iš kalakutienos, dėjau į "tešlą" grietinės, ir beveik visą laiką kepiau uždengtą, bet i pabaigą nuėmiu foliją ir apkepinua viršų (FB esu įkelus foto :))))

    ReplyDelete
  8. Mačiau :) Smagu, kad daliniesi rezultatais!

    ReplyDelete