2010-12-19

Winter dessert / Žiemiškas desertas

We were waiting for guests today to help us to eat pickled herring. We for sure do not manage to eat everything ourselves, so guests, who like pickled herring, are very welcomed. And good company deserves a dessert.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šiandien laukėme svečių, kad padėtų mums suvalgyti silkutes. Tikrai nesugebame suvalgyti visko patys, tad svečiai, mėgstantys silkę, yra labai laukiami. O gera kompanija nusipelno ir deserto.




Lingonberry tartelettes / Brukninės tartaletės

300 ml wheat flour / 300 ml kvietinių miltų
125 g cold butter / 125 g šalto sviesto
3 tbsp water / 3 valg. š. vandens
Filling / Įdaras
400 ml lingonberries / 400 ml bruknių
1 tbsp potato starch / 1 valg. š. bulvių krakmolo
1 tbsp sugar / 1 valg. š. cukraus
200 g marzipan / 200 g migdolų masės
1 egg / 1 kiaušinis
50 ml milk / 50 ml pieno




With help of kitchen machine or fork make crumbs from flour and butter. Add water and work quickly to make a pastry. Make pastry shell in one big baking form or in a few smaller ones. I used five 10 cm diameter tartelette forms. Nible with fork and refrigerate for 1 hour. Heat oven upto 225 C temperature and prebake tartellets for 15 min.
Mix lingonberries with sugar and potato starch. Grate marzipan and mix it with egg and milk. Put lingonberries in tartellets and pour over marzipan mixture. Bake for 15 min. Serve still warm or cold with vanilla ice cream or sweet whipped cream.
I missed sweetness, so next time I shall add sugar to marzipan mixture.
Recipe is from a few years old ad brochure from DanSukker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Virtuvinio kombaino ar šakutės pagalba pagaminkite trupinius iš miltų ir sviesto. Supilkite vandenį ir greitai išminkykite tešlą. Suformuokite tešlos krepšelį kepimo formoje arba keliuose mažesniuose. Aš naudojau 10 cm diametro tartalečių formas. Krepšelio dugną subadykite šakute ir įdėkite valandai į šaldytuvą. Įkaitinkite orkaitę iki 225 C temperatūros ir kepkite tartaletes 15 min.
Sumaišykite bruknes su cukrumi ir bulvių krakmolu. Sutarkuokite migdolų masę ir sumaišykite ją su kiaušiniu ir pienu. Dėkite bruknes į tartaletes ir užpilkite marcipaninę masę. Kepkite 15 min. Patiekite vos vos šiltus arba šaltus su vaniliniais ledais arba saldinta plakta grietinėle.
Man trūko saldumo, tad kitą kartą dėsiu cukraus ir į migdolinę masę.
Receptas iš kelių metų senumo DanSukker reklaminio lankstinuko.



5 comments:

  1. Labai skaniai atrodo :) gaila, tiek visko lieka neišbandyta...

    ReplyDelete
  2. Man irgi lengva frustracija, kai matau kaip ilgėja ''Noriu išbandyti'' sąrašėlis. Kur jau sąrašėlis, tuoj tuoletinio popieriaus ritinėliui ilgiu nenusileis :(

    ReplyDelete
  3. Ahaaa, kas apie tą sąrašėlį, tai tikriausiai gyvenimo vieno neužteks, kad viską išbandyt. Žinant, kad išsisaugoju bent porą receptų per dieną, o pagaminu... na, keliskart mažiau :)
    Išsisaugosiu ir šiuos pyragėlius, nors bruknės man nelabai, bet žinau, kad labai apsidžiaugtų tokius ant stalo išvydęs :)

    ReplyDelete
  4. Asta, jei ne vien desertų receptus išsisaugai, tai nėr taip blogai 2 receptai per dieną - gi valgoma 3 kartus per dieną :D

    ReplyDelete