2010-12-15

Swedish hash / Švediškas patiekalas Pyttipanna

I had an amazing oportunity to be a food journalist for a short moment! Dreams came true! My article shall be printed in Lithuanian food magazine ''Virtuve. Nuo...iki...'' 2011, No 1-2.
I am sharing a small part of the article with you.
Pyttipanna or Swedish hash is a traditional Swedish dish, which is considered to be a dish of leftovers. But it is worth to be made of fresh products. And the best thing is that the recipe is not strickt about ingredients. Use seasonal vegetables and what ever beef part.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Man pasitaikė neapsakomai puiki proga gyvenime! Trumpam buvau patapusi maisto žurnaliste! Tiesiog svajonių išsipildymas! Mano straipsnį ''Už jūrų marių, Švedijos karalystėj'' apie Švedijos virtuvę galėsite paskaityti naujausiame žurnalo ''Virtuvė. Nuo... iki...'' numeryje (20011, nr 1-2).
Vienas receptas iš straipsnio labai tinka Mezgalų paskelbtai Languotos prijuostės temai ''Burokėlio ir kiaušinio duetas''. Dalinuosi. 

Tradicinis švedų patiekalas pyttipanna (mišinys keptuvėje) yra laikomas patiekalu iš likučių. Tačiau jis vertas būti pagamintas ir iš šviežių produktų. O kas geriausia, nebūtina laikytis recepto žodis žodin. Naudokite sezono daržoves ir bet kurią jautienos dalį.




Pyttipanna
 serves 4 / 4 asmenims

6 potatoes / 6 bulvės
2 carrots / 2 morkos
2 parsnips / 2 pastarnokai
2 onions / 2 svogūnai
around 0,5 kg beef / apie 0,5 kg jautienos
4 eggs / 4 kiaušiniai
pickled beetroots / marinuoti burokėliai
butter for frying / šiek tiek sviesto kepimui
salt, ground white peppers / druska, malti baltieji pipirai



Cut potatoes into small cubes (1 x 1 cm). Depending on the size of potatoes you should receive around 800 ml - 1 liter cubes. Wash them thoroughly under cold water, that potato starch should be washed out and cubes do not stick together while frying. Leave to dry. Cut carrots and parsnips in small cubes as well. Chop onion. Cut beef in small cubes. Fry onions, meat and vegetables in butter seperately. Fry vegetables on high heat for 8-10 min, meat on medium heat until crispy, but still red meat inside. Mix everything together in a pan. Salt and pepper to taste and fry for a few minutes.  Fry eggs and put on top of each portion. Serve with pickled beetroots.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bulves supjaustykite mažais kubeliais (1 x 1 cm), priklausomai nuo bulvių dydžio, turėtų gautis apie 800 ml – 1 litras bulvių kubelių. Kiaurasamtyje kubelius praskalaukite po šaltu vandeniu, kad išsiplautų krakmolas ir kepami kubeliai nesuliptų. Palikite nuvarvėti. Morkas ir pastarnokus supjaustykite mažais kubeliais. Susmulkinkite svogūną. Mėsą supjaustykite mažais kubeliais. Atskirai svieste pakepinkite svogūnus, mėsą ir daržoves. Daržoves kepkite ant vidutinės ugnies 8–10 min., o mėsą – ant labai karštos ugnies, tik kad gerai apskrustų, bet nebūtų pilnai iškepusi. Viską sumaišykite, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais ir pakepkite dar kelias minutes. Iškepkite kiaušinius ir uždėkite juos ant kiekvienos porcijos. Patiekite su marinuotais burokėliais.


7 comments:

  1. Sveikinimai! Toks paprastas patiekalas, o taip gražiai serviruotas :) Atrodo labai skaniai :)

    O žurnalas "Virtuvė nuo iki" man labai patinka, todėl džiaugiuosi, kad kartais tenka sudalyvauti jų organizuojamuose konkursuose ir vakarėliuose :)

    ReplyDelete
  2. Ačiū!
    Šiaip pyttipanna labai neseksovai atrodo, jei paguglinsi :) Tai reikėjo kažkaip kitaip pateikti, kad sudominčiau skaitytojus :)
    Bet mano manymu, tai super patiekalas. Nori vegetarinio - mesk mėsą lauk ir įdėk grybų. Tinka absoliučiai visos daržovės tiek smulkiai, tiek stambiau pjaustytos. Tad kiekvieną sykį galima vis kitokią pyttipanna pasigaminti.

    ReplyDelete
  3. Pasinaudojau Google pagalba. Tavo pyttipanna tikrai pati gražiausia ;)

    ReplyDelete
  4. as siandien vartydama nauja nuo iki numeri pamacius si vaizdeli is kart pagalvojau apie tave Asta! pasirodo tai tikrai ta pati Asta ;) liuks, dar manau ta pati nuotrauka ir bandeliu yra tame numeryje ir tavo blog'e, superinis silkuciu menuo pas tave;) aciu tau uz puikias idejas ;)

    ReplyDelete
  5. Prašom. Smagu, kad patinka :) Visi pagyrimai įkvepia gaminti ir sugalvoti dar ką nors įdomesnio :)

    ReplyDelete
  6. :) Valiooo! Per švedų kursus mokėmės apie pyttipanna, o dabar, žiū, ir pamačiau, kaip [dailiai] tai atrodo. Puikus likučių patiekalas ar šiaip greitukas.

    ReplyDelete
  7. Taip, net ir likučius įmanoma gražiai patiekti šiek tiek pasistengus :) Nors fotografuotoji iš šviežių produktų

    ReplyDelete