2010-11-26

Waiting for Christmas / Laukiam Kalėdų

My mind is already planing menu for December holidays. First, Saint Lucia with traditional saffron buns (lusekatter), then long dark winter evenings with glögg and then both traditional and modern Christmas delights.
One of traditional Swedish Christmas treats is pepparkakor or litterally pepper cookies better known as ginger biscuits. They are eaten since 14th century. Nuns in Vadstena monestary baked them for medical reasons. The big variaty of spices in pepparkakor helped to reduce stomachaches. Traditional spices at those times were cinnamon, ginger, cloves, pepper, cardamon, aniseed, fennel seeds, lemon and Seville orange zest, cedar oil. Pepparkakor were eaten all year round and only in 19th century they bacame associated with Christmas holidays as everybody got opportunity to buy sugar and flour. Peppers are not in the recipe for centuries, but the name of pepper cookies stayed.

Pepparkakor are rolled quite thin and cut into shapes. They have smooth tops, and are usually somewhat thinner and hence crisper (and in some cases, more strongly flavoured) than most global varieties.
These days they are so popular in Sweden that no longer eaten only on Christmas holidays, but rather all year round as in the very beggining. 
Pepparkakor pastry is also used to build gingerbread houses. The process involves all the family and unbelievable architectural creations appear. Supermarkets are selling kits to ease the job for not such creative ones.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Galvelėj jau sukasi gruodžio mėnesio meniu. Pirmiausia, Šv. Liusija su šafraninėmis bandelėmis (lusekatter), tada ilgi tamsūs žiemos vakarai su glögg'u ir galiausiai tradiciniai ir modernūs Kalėdų skanėstai.
Vienas iš tradicinių švediškų kalėdinių skanėstų yra pepparkakor arba, pažodžiui verčiant, pirpiriniai sausainiai, geriau žinomi kaip imbieriniai sausainiai. Jie valgomi nuo XIV a. Vadstena vienuolės kepė šiuos sausainius dėl medicininių priežasčių. Gausybė prieskonių pepparkakor sudėtyje gelbėjo nuo pilvo skausmų. Tais laikais tradiciškai į sausainius buvo dedami cinamonas, imbieras, gvazdikėliai, pipirai, kardamonas, anyžių bei pankolių sėklos, citrinos ir Sevilijos apelsinų žievelės, kedrų aliejus. Pepparkakor buvo valgomi visus metus ir tik XIX a. tapo Kalėdų patiekalu, kai visi žmonės įgijo teisę nusipirkti miltų ir cukraus. Nors sausainių recepte seniai nebeliko pipirų, tačiau pavadinimas pipiriniai sausainiai taip ir nepakito.

Pepparkakor tešla kočiojama labai plonai ir tada spaudžiamos įvairios formos sausainiai.  Tešla glotni ir blizgi, jie plonesni ir traškesni (o dažniausiai ir intensyvesnio skonio) nei panašūs kitų šalių imbierinių sausainių variantai.
Šie sausainiai tokie populiarūs Švedijoje, kad kaip ir savo istorijos pradžioje vėl valgomi ištisus metus, o ne tik per Kalėdas.
Pepparkakor tešla naudojama statyti pipirinius namelius. Procese dalyvauja visa šeima ir būna sukuriami tikri architektūriniai šedevrai. Ne tokiems kūrybingiems maisto parduotuvės siūlo pipirinių namelių pusgaminius.


Many modern Christmas dishes can be made with pepparkakor, so bake a lot of them. Untill Christmas I will write a few posts on tasty recipes using pepparkakor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pepparkakor gaminama nemažai modernių Kalėdinių patiekalų, tad kepkite jų daug. Iki Kalėdų bus keli įrašai su receptais, kur reikės pepparkakor. Arba teks bėgti į Rimi pirkti Annas pepparkakor :)


Pepparkakor

50 ml light sugar syrup / 50 ml šviesaus (auksaspalvio) cukraus sirupo
250 ml sugar / 250 ml cukraus
150 g butter, room temperature / 150 g sviesto, kambario temperatūros
750 ml flour / 750 ml miltų
0,5 tsp bicarbonat / 0,5 arb. š. sodos
100 ml water / 100 ml vandens
1 tbsp cinnamon / 1 valg. š. cinamono
0,5 tbsp grounded ginger / 0,5 valg.š. malto imbiero

0,5 tbsp grounded cloves / 0,5 valg.š. maltų gvazdikėlių
1 tsp grounded cardammon / 1 arb. š. malto kardamono 

Stir butter, sugar and syrup. Add all spices. Pour water and add flour. Knead well. It goeas super fast with kitchen machine. Cover pastry with plastic foil and refrigerate at least for 24 hours.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Išsukite sviestą su cukrumi ir sirupu. Suberkite visus prieskonius. Supilkite vandenį ir suberkite miltus. Gerai išminkykite. Su virtuviniu kombainu užtruksite tik minutėlę. Tešlą suvyniokite į plastikinę plėvelę ir laikykite šaldytuve bent vieną parą.


Cut pastry into 4 equal pieces and work with one while others rest in the fridge. Work with hands to make pastry warmer. Roll out very thin and cut whatever shapes you like. Traditional Swedish pepparkakor are in shapes of hearts, pigs, stars and goats.
Bake in the middle of the oven for 5 min in 200 C temperature.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tešlą padalinkite į 4 vienodas dalis. Minkykite ir kočiokite vieną gabaliuką, o kitus laikykite šaldytuve. Rankose sušildykite tešlą. Iškočiokite labai plonai ir spauskite kokias norite formeles. Traicinių švediškų pepparkakor formos: širdys, paršiukai, žvaigždės ir ožiai.
Kepkite orkaitės viduryje apie 5 min 200 C temperatūroje.


22 comments:

  1. Na, viskas, po šio tavo įrašo ir mane galutinai pagavo kalėdinė nuotaika. Juolab kad ir už lango šiandien iškrito pirmasis sniegas. Sausainėliai nuostabūs. Ir kiek visokių formelių turi! Labai labai gražu! :)

    ReplyDelete
  2. Sniego pas mus jau kalnai, nespėja valyti. O su vaikais formelės kuo įvairesnės labai praverčia - naujus žodžius mokosi, padeda sausainius kepti, tobulėja motorika rankyčių ir pirštukų, o kur dar erdvės fantazijai :)

    ReplyDelete
  3. Turiu ir aš tešlos pasigaminus imbieriniams, po skardą vis iškepu kasdien, nes baisiai daug jos, o visus išsyk tingiu kočiot ir spaudinėt :) Fainuoliški tavieji labai labai.

    ReplyDelete
  4. Bet tai kokie gražuoliai. Čia tikrasis pepparkakor receptas? Reiks bandyt pagal taviškį.

    Asta, bandžiau sausainius! Tobuli, žinok, net nespėjo kadran papulti. Kepsiu dar :)

    ReplyDelete
  5. Jurgita, pagal šitą receptą man 6 skardos išeina. Dažniausiai dalinu į 2 kepimus.

    Egle, dėl tikrumo, tai negarantuoju :) Kiekvienoj receptų knygoj jis vis šiek tiek kitoks, bet iš esmės toks pats. Ši tešla man geriausiai kočiojasi plonai ir skonis geras.
    O dėl sausainių, tai džiugu, kad patiko. Su amonio karbonatu bus dar skaniau :)

    ReplyDelete
  6. Cukrus kambario temperaturos, tikriausiai turetu buti pakeistas sviestu:)
    Oi sentimentai man del Svedijos, teko ir pastudijuoti ten, o kiekvienais metais universitete Liucijomis virsdavome mes pacios su giesmemis,vaisemis ir gliogu!! Det var mycket bra!!!:)

    ReplyDelete
  7. Aham laukiu, kada galėsiu tą amonio karbonatą pajamt :)) jau domejausi pas vieną šefą kur LT būtų galima gaut. Sakė įmanoma, jauti? yay!!

    savaitgalį bandysiu pepparkakor ;)

    ReplyDelete
  8. Kaip tik vakar internete susiradau, išsiverčiau ir atsispausdinau šių pepparkakor sausainėlių receptą, ruošiausi šeštadienį namus kvepint meduoliais ir Kalėdom :) Bet dabar sulyginu mūsų receptus ir.. nesutampa! Pagal maniškį, pavyzdžiui, pirmame žingsnyje reikia sirupą, cukrų ir sviestą kaitinti ant ugnies, kol cukrus ištirps. Ir dar receptas gąsdina, kad rankomis tešlą minkyti sudėtinga, nes bais lipni ji. Dabar lyginu receptus ir galvoju, gal pagal taviškį bandyt verčiau :) Pasimetimas :))

    Beje, o jei aš sirupą pakeisčiau skystu medumi?.. Ar laaabai didelė nuodėmė būtų? :)

    ReplyDelete
  9. Egle, kad įmanoma, tai aš neabejoju, bet kiekvienam mirtingajam prieinamo aš neradau prieskonių parduotuvėse.

    Asta, aš irgi turiu tokį receptą, kur reik kaitinti sirupą ir medų (cukraus nėra iš viso), užpilti ant sviesto ir taip jį ištirpinti, tada įmušti kiaušinį, suberti miltus, sodą ir prieskonius. Tešlą maišiau šaukštu, rankom neliečiau. Tai garsios švedų konditerės Therese Wikström receptas. Manoji patirtis su šia tešla - labai blogai kočiojasi, sausainiai išėjo pakankamai stori, kepė virš 15 min 175 C.
    Tų receptų daug ir beveik prie visų rašo klasikiniai pepparkakor :) Vienas pažįstamas pasakojo, kad jau jo močiutės receptas tai super klasikinis ir autentiškas, bet neradau daugiau niekur recepto, kad būtų pilama grietinėlė.
    O dėl sirupo, tai būtent pepparkakor recepte nedrįsčiau medumi keisti.

    ReplyDelete
  10. Asta, kol tu man atrašei komentarą, aš užminkiau tešlą pagal aną receptą ir dar su medumi (cha cha, neklausk, kodėl nepalaukiau atsakymo, nes aš NEŽINAU) :D Turiu pasakyt, kad tešla gavosi labai paklusni, elastinga ir minkštutėlė, bet tikrai nepavargau minkydama rankomis, kaip kad recepte anam buvo sakyta - labai lengvai viskas pavyko. Nežinau, kas gausis, kepsiu tik rytoj, bet bent jau kažkokie meduoliai ar kažkas panašaus tikrai bus, manau :) Tik klausimas, kaip man atskirti, ar jie į pepparkakor panašūs, ar nelabai? :)) Nu žodž, bandysiu ir pasidalinsiu patirtim, kas ir kaip ten man gavos :) Pati palaikysiu sau kumščius, kad vis tik pavyktų, nepaisant to medaus :))

    ReplyDelete
  11. Asta, gal būsi išradusi naują pepparkakor receptą :) Jei gausis labai ploni, traškūs ir labai intensyvaus skonio, tai tikrai pepparkakor. Palyginimui gali Rimi nusipirkti mano užmatytus Annas pepparkakor ir tada jau tikrai nebus abejonių.

    Hmmmm, Rimi man jau turėtų už reklamą mokėt pradėti, kaip visus švediškus produktus jų parduodamus taip intensyviai miniu :)

    ReplyDelete
  12. Sveiki. Labai megstame visus imbierinius sausainius, todel kur tik randu koki recepta, vis isbandau. Jau minkau ir situ tesla. Tik man klausimas iskilo. Ar tikrai tiek miltu reikia.Sudejau tik 500 ml ir jau net rankomis sunkiai minkosi, daugiau nenori man miltu imti.
    O gal jusu miltai kazkokie kitokie. as naudoju lietuviskus auksciausios rusies 550 D.

    ReplyDelete
  13. Miltų tikrai 750 ml reikia. Švedai nerašo skaičiukų ir raidės, kokio malimo miltai, bet naudojau tokius alia universalius, kurie atitiktų lietuviškus kvietinius aukščiausios rūšies miltus.
    Šios tešlos nesu minkiusi rankomis, visada su virtuviniu kombainu. Į galą jau ir jis sunkiai tešlą maišo.

    ReplyDelete
  14. :), norvegiskame siu tradiciniu Kalediniu sausainiu recepte pipirai dar islike.

    ReplyDelete
  15. Vargais negalais sudejau 600 ml miltu, daugiau niekaip nebuciau isminkiusi.Siandien jau issikepiau.Skonis labai geras, bet formos man visai nelaike, susitrauke ir stipriai pakilo.
    Ar taip ir turejo buti? Kazkaip megstu plonesnius....

    ReplyDelete
  16. Gaila, kad nepavyko, Laurindre. Kažką blogai padarei. Man visada išeina ploni ir nekyla. Išspaustus sausainius, žinoma, reikia atsargiai perkelinėti į skardą, kartais sutrūksta, bet gan lengvai pasitaiso.
    Aukčiau Astai rašiau kitą receptą, tai vat su ta tešla man amžinai ne pepparkakos, o stori meduoliai išeina.

    ReplyDelete
  17. Nesvarbu, kad ir stori, bet skonis ju tikrai geras, netrukdo net storumas, nes nera kieti. O del vaizdo, i paroda jie vistiek nepapuls.Jei tureciau kombaina, pabandyciau tesla daryti jame. Bet kuriuo atveju jie jau tuoj dings. Pas mus namuose neuzsilaiko imbieriniai, pagal koki recepta beiskepciau...Tiesa, o cukrus gal rudas pas tave, kad jie tokie tamsoki?

    ReplyDelete
  18. Kadangi anądien jau pradėjau čia pasakotis apie savo Pepparkakor bandymus ir atradimus, tai atėjau pasidalinti ir rezultatu, kad man pavyko! :) Plonučiai, traškūs, nuostabiai skanūs ir nukonkuravę visus kitus lig šiol bandytus meduolius. Kitokie ir tuo puikūs. Va, jei galima, parodysiu, kaip man gavosi, nes nekantrauju išgirsti ekspertės nuomonę: http://sauletavirtuve.wordpress.com/2010/11/28/pepparkakor-arba-meduoliai-svediskai/

    ReplyDelete
  19. Laurindre, manieji tamsūs dėl cukraus sirupo. Jei pilčiau tamsų cukraus sirupą, tai sausainiukai būtų dar tamsesni.

    ReplyDelete
  20. ėėėėė, kaip as cia nepamaciau sito posto? ajajaj... zodziu, ana gruodi as keikiau save kad sugalvojau kept tuos sausainius. nes pacios zinot ka reiskia iskociot plonai ir perkelti i skarda. Tai va, mielosios, padariau atradima. Imam kepimo popieriu, ant jo issikociojam tesla, cia jau reik maziausiai dvieju zmoniu, nes kazkas turi laikyt popieriu ie vienos puses, o as is savo puses prispaudziu su pilvu. Tada ant iskocioto lapo spaudziu formeles ir nuimu tarpfigurine tesla, zodziu - procesas atvirkscias iprastiniam. O nukrpstyta tesla dedu i kamera trumpam kad vel susikabintu. Tokiam kepimui reik irgi nemazai laiko ir skardu, bet is tos teslos kokia buvau padarius, tai atkelt formeles buvo neimanoma - kol salta - nesikociojo, kai jau atsileidzia-nebesilaiko. O dar kai tai darai del mazosios, nes ji nori tuos sausainius kept ir reik laukt kol isspaus visus briedzius ir zuikius.... zodziu, anyway. Mano tks fintas. Laurindrei tai galiu pasakyt, kad kiek as kepiau ir eksperimentavau su tesla, tai itariu/speju/buriu kad tesla buvo per daug isminkyta ir atsildyta (per silta). Nes kai kepiau kruva tu skardu, tai is pirmo gabalo iseina normalus sausainiai, o is jau to kur nuimtas ir suminkytas atgal i saldytuva idetas - tai labiau iskile. va.
    Bet tai kaip man pakvipo Kaledais! Gal del to kad jau stovi imbieriniu sausainioku dubuo prie kompo :D

    ReplyDelete
  21. tie, kas negali įminkyti 750ml miltų, gal bando 750g sudėt? ;DD nes šiaip čia išeina beveik 400g.

    ReplyDelete