2010-10-13

I long for Italy / Ilgiuos Italijos

After watching the movie Eat Pray Love, all memories of days spent in Rome came back. My husband and I were walking along Rome streets this way and that, loosing the feeling in our feet in the evenings. It was hot summer, really hot. We were filling our water bottles with every drinkable water tap. Drank probably 6-8 litres of water per day, but never needed a toilet. Because of the heat we ate little, but what we ate tasted probably twice better because of us being dog-tired. One of the days I ordered gnocchi. My mouth still waters when thinking of them.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pažiūrėjus filmą Eat Pray Love, sugrižo prisiminimai apie dienas praleistas Romoje. Mano vyras ir aš vaikščiojome Romos gatvelėmis skersai išilgai nebejausdami vakarais kojų. Buvo karšta vasara, labai karšta. Vandens į savo buteliukus pildavomės ties kiekvienu geriamo vandens čiaupu. Išgerdavom tikriausiai apie 6-8 liturs vandens, bet niekada neprireikė tuoleto. Dėl karščio nelabai norėjosi valgyti, bet tai ką valgėm buvo mažų mažiausiai du kartus skaniau vien dėl nuovargio. Vieną dienų aš užsisakiau njoki. Burnoj vis dar kaupiasi seilės apie juos pagalavojus.



Gnocchi with pesto rosso / Njoki su pesto rosso

950 g potatoes, boild with skin / 950 g bulvių, virtų su lupena
340 ml flour / 340 ml miltų
1 egg / 1 kiaušinis
salt / druska
2 tbsp pesto rosso per person / 2 valg. š. pesto rosso asmeniui
milk / pienas


Peel boiled potatoes while still hot. Be careful not to burn yoour fingertips as I did today as if it was not enough with one bad burn injury in the family last week. Pass them through potato riser.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dar karštas bulves nulupkite. Būkite atsargūs ir nenusideginkite pirštų galiukų kaip šiandien padariau aš, tarsi vieno stipraus nudegimo šeimoje praėjusią savaitę būtų buvę negana. Bulves perspauskite trintuve.


Add flour, egg and salt. Knead on floured surface. Take small amounts of dough and roll  into bolls. Italians do the other way, but I find it very relaxing to roll many small bolls. Press bolls with a fork or cheese grater. Add them in 4 rounds into the boiling water and cook untill they float to the surface.
Mix pesto with some milk, so the pesto gets tender, but still not watery. Pour over gnocchi. Hope you sense Italy in your mouth right now!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suberkite miltus, įmuškite kiaušinį ir pagardinkite druska. Minkykite ant miltais apibarstyto paviršiaus. Imkite po mažai tešlos ir sukite rutuliukas. Italai njoki daro kitu būdu, aš labai gerai atsipalaiduoju sukdama daug mažų rutuliukų. Rutuliukus lengvai paspauskite šakute arba tarka. Per keturis kartus dėkite rutuliukus į verdantį vandenį ir virkite, kol iškils į paviršių.
Pesto sumaišykite su šiek tiek pieno, kad įgautų lengvą konsistenciją, bet vis dar nebūtų pavandeniavusi. Užpilkite ant njoki. Tikiuosi burnoje jaučiate Italijos skonį!

8 comments:

  1. geri geri jie...ziauriai geri! teko ragauti Florencijoje - neispasakyto svelnumo!
    nezinau, kaip tarti - njoki - dabar zinosiu.
    beje Romoje patyriau viska ta pati... :)
    reiks mokintis gaminti njoki - italiskiems prisiminimams...

    ReplyDelete
  2. Del tarimo ir rašybos lietuvių kalba, tai aš irgi nesu tikra ;)

    ReplyDelete
  3. Tarias tikrai "njoki" :) O lietuviško atitikmens kalbininkai dar nesugalvojo (kaip risotto - daugiaryžis), todėl drąsiai vingiuok "gnocchi" (nes "virtų bulvių virtinukai" man nieko bendra su itališka virtuve neturi :)

    Mano romietiški prisiminimai labai panašūs, tik mes buvom viduržiemy, kai Lietuvoj siautėjo -11 šaltis, o Romoj +18 šiluma :) Valgėm ledus! Geras laikas, labai. Kaip ir tavieji gnocchi, idealūs pavyko, na tokie gražučiai, negaliu atsižiūrėt!

    ReplyDelete
  4. Njoki man šiek tiek japoniškai skamba :)
    Man daugiaryžis visai neprilimpa. Risotto yra risoto ir taškas :)

    ReplyDelete
  5. hej hej :)
    visiškai atsitiktinai ką tik ką tik aptikau tavąjį tinklaraštį - ir kaip čia viskas gražuuuu puikuuuu. ir nuotraukos Skandinavijomis alsuoja. bara bra, like like, - kaip pavadinsi, taip nepagadinsi.

    gnocchi, dievaži, jau tūkstančius metų planuoju, bet taip ir nepriplanuoju. bet jau kuri savaitė vis juos tinklaraščiuose pastebiu - gal ir prigyvensiu ligi jų?..

    ReplyDelete
  6. hejsan :) smagu, kad patiko! Eisiu pasidairyti, ko pati prigaminai :)

    ReplyDelete
  7. hmmm... o kuo tai skiriasi nuo Lietuvoje gaminamu virtinuku? na nebent pesto pasazu vietoje grietines:)

    ReplyDelete
  8. Super patiekalas, Amerikoje Italu restorane dirbau, negaliu pamirsti ju skonio :)

    ReplyDelete