2010-10-16

Feta cheese day / Fetos sūrio diena


Exactly 3 years ago on 15 October, 2007 European Union announced that only feta cheeses produced in Greece are allowed to be called Feta cheese. Since that day 15 October is Feta cheese day, strange enough in Sweden. Couldn't find information that it is celebrated elsewhere in Europe. Swedes must be eating a lot of feta cheese.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lygiai prieš 3 metus, 2007 m. spalio 15d. Europos Sąjunga nusprendė, kad tik Graikijoje pagaminti fetos sūriai turi teisę vadintis Feta sūriais. Nuo tada spalio 15 d. yra Fetos sūrio diena, kaip bebūtų keista, Švedijoje. Neradau informacijos, kad būtų švenčiama kur kitur Europoje. Švedai tikriausiai valgo labai daug fetos sūrio.



Mediterranean meatballs with feta cheese filling / Viduržemio jūros
regiono maltinukai su fetos sūrio įdaru

Adapted from Fontana Food AB / Adaptuota pagal Fontana Food AB

450 g minced pork meat / 450 g maltos kiaulienos
1 big red onion / 1 didelis mėlynasis svogūnas
3 sun dried tmatoes in oil / 3 saulėje džiovinti pomidorai aliejuje
0,5 tbsp dried thime / 0,5 valg. š. džiovintų čiobrelių
1 tsp nutmeg powder / 1 arb. š. malo muskato
150 ml water / 150 ml vandens
salt & pepper / druska, pipirai
200 g feta cheese / 200 g fetos sūrio


Chop onions and sun dried tomatoes. Mix all ingredients except feta cheese. Cut feta cheese in 2-3 cm long, 1-1,5 cm thick stripes. Roll oval meatballs inserting feta cheese stripes into them. Fry on high heat several minutes on each side. Be careful while turning the meatballs. Put on the lid and fry them on medium heat for several minutes. Eat with potatoes and vegetables of the season.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Susmulkinkite svogūną ir saulėje džiovintus pomidorus. Sumaišykite visus produktus, išskyrus fetos sūrį. Sūrį supjaustykite 2-3 cm ilgio, 1-1,5 cm storio juostelėmis. Formuokite ovalinius maltinukus, į vidų ikišdami fetos gabaliukus. Kepkite ant aukštos ugnies po keletą minučių iš visų pusių. Maltinukus vartykite atsargiai, kad nesubyrėtų. Uždenkite keptuvę dangčių ir patroškinkite keletą minučių. Mėgaukitės su bulvėmis ir sezono daržovėmis.

9 comments:

  1. Mes gyvenam svedijoj ,bet vat fetos nevalgom.Bet sugundei:DReiks pabandyti.O kas ta zalia darzove?Brokolis?Labai grazi forma ,dar tokio buvau nemacius:D

    ReplyDelete
  2. Taip įdomu, kad švedai turi tiek daug specialių maistui skirtų dienų. O ši fetos sūrio ypač keista :) Šiaip man viskas, kur yra fetos, yra be galo skanu :)

    ReplyDelete
  3. Ten koralinis brokolis Romanesco. Šaldytus pirkau, bet vasarą esu pirkusi ir šviežių mūsų ICA.

    O fetos diena, tai nėra tokia ofciali kaip cinamoninių bandelių, bet vis tiek linksma :)

    ReplyDelete
  4. Labai graziai atodo, butinai reikes isbandyti :)!

    ReplyDelete
  5. Lietuviškas tekstas galėtų būti pirmiau angliškojo - juk skaito ir komentuoja lietuviai. Kažkaip nekaip atrodo ;]

    ReplyDelete
  6. Nors nesigilinau, turbūt autorė nėra visai lietuvaitė - tada viskas gerai :]

    ReplyDelete
  7. Aciū už pastabą dėl kalbų. Iš pradžių tinklaraštis buvo rašomas tik anglų kalba, bet keliems giminaičiams Lietuvoje sunkiai sekėsi anlgiškai mano gyvenimą sekti, tad po truputį ėmiau rašyti ir lietuvių kalba.
    Neseniai atradau www.skoniublogas.lt ir labai padaugėjo lietuviškų skaitytojų.
    Bet pagal visas tarptautines taisykles, nenorėdama nei išaukštinti nei nužeminti kažkurios iš kalbų, abeceliniu principu rašau pirmiausia (A)nglų arba (E)nglish, o tada (L)ietuvių arba (L)ithuanian.
    Galbūt vieną dieną prisiruošiu ir turėsiu du atskirus tinklaraščius kiekvienai kalbai.

    ReplyDelete
  8. Fetą mėgstu labai :) Ir salotose, ir kiaušinienėje, ir maltinukuose. Valio fetos dienai!

    ReplyDelete
  9. Siandien isbandziau recepta.Patiko.Aciu Asta uz recepta.

    ReplyDelete