2010-08-19

You love it or you hate it / Patinka arba negali pakęsti

Photo: SVT (Swedish national television), www.svt.se

Today is official start to open the cans with rotten herring or surströmming in Sweden. Sounds not so tasty? But have you tried it? I did. Once. And participated in the smelly can opening twice. Smells much worse than it tastes.
I had no more opportunities in my life to do that. My Swedish husbands never tried it and shall never do that, he told me. He comes from south of Sweden and follows crayfish tradition.
Each year the third Thursday of the August is the official start for rotten fish eating season. And quite many do that in Sweden. This tradition comes from sixteenth century because of the salt lack in the country. It is mostly followed in the northern part of Sweden. South is eating crayfishes instead. Also a very old tradition. But probably one can not be proud that he tasted crayfish :)
Even world famous master chef Jamie Olivier on his  visit to explore Swedish kitchen has tasted surströmming.
Do you think you would dear to put into your mouth? Hurry up to make up your mind as EU is willing to prohibit this Swedish delicacy after 2011.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šiandien Švedijoje oficiali pūdytos silkės arba surströmming valgymo sezono pradžia. Skamba nelabai viliojančiai? Bet ar ragavote? Aš ragavau. Kartą. Ir du kartus dalyvavau smarvingoje koncervų indelio atidarymo ceremonijoj. Smarvė kur kas baisesnė nei skonis.
Daugiau progų gyvenime tokiai pramogai neturėjau. Mano vyras švedas nėra ragavęs ir net nesiruošia to daryti. Jis gimęs Švedijos pietuose ir mielai laikosi kitos tradicijos - vėžių valgymo.
Kiekvienai metais trečiąjį rugpjūčio ketvirtadienį atidaromas pūdytos silkės sezonas. Ir gan daug švedų valgo. Tradicija atsiradusi XVI a. dėl druskos trūkumo šalyje. Jos daugiausia laikomasi šiaurinėse Švedijos dalyse. Pietinės dalies gyventojai mieliau laikosi taip pat senos vėžių valgymo tradicijos. Tačiau nepasididžiuosi valgęs vėžio :)
Net garsusis virėjas Jamie Oliver savo vizito Švedijoje metu ragavo surströmming (žiūrėkite video aukščiau). 

Kaip manote, ar išdrįstumėtė įsidėti pūdytos silkės gabaliuką burnon? Paskubėkite apsispręsti, nes ES kėsinasi uždrausti šį švedišką delikatesą po 2011 metų.

7 comments:

  1. Na bet ir ES drastiskumas, ka reiskia uzdrausti. Svedai europos parlamenta nugriaus tada... Isivaizduokit tik, kad lietuvoj uzdraustu cepelinus pvz... :)

    ReplyDelete
  2. Na ne patį patiekalą gi žada uždrausti, bet silkę su per daug dioksino (dioxin), kuris viršyja EU nustatytus limitus. Kaip Lietuva stodama į ES turėjo tam tikras stojimo išimtis, pavyzdžiui, dėl Ignalinos atominės elektrinės, taip švedai ir suomiai turėjo išimtį dėl dioksinu pertekusios silkės prekybos savo vidaus rinkose. Ta išimtis galioja iki 2011 m. pabaigos.
    Jei lietuviškose bulvėse ko nors būtų per daug ar per mažai pagal standartus, tai uždraustų bulves, o tuo pačiu ir cepelinus :) Beje, lietuviškoms bulvėms irgi buvo tam tikra išimtis stojimo į ES sutartyje. Tik dabar nepamenu, kas tiksliai ten buvo parašyta. Lyg dėl per didelio krakmolo kiekio galim tik vidaus rinkoje pardavinėti. Alia baisu apsimeluoti :)

    ReplyDelete
  3. Viktorai, jei skaitai švediškai, tai va čia paskutinės naujienos http://www.europaportalen.se/2011/06/svenskt-surstrommingsbrak-i-eu-parlamentet apie surströmming rietenas Europarlamente.

    ReplyDelete
  4. Skonis kaip sūrios silkės, bet labai smirdančios. Aš nebuvau tokia didelė entuziastė ragautoja, kad vieną ją ragaučiau :) Silkutę į duoną su daug svogūnų ir grietinės suvyniojau ir daug akvavito (švediška naminukė)užgėriau. Po trijų tokių sumuštinių kaip visiškai negerianti persona nieko nebeatsimenu :) Todėl daugiau nebevalgau - per sunku degtine užgerti :D
    Jurga, o jei labai norisi, tai galėsiu parūpinti kada, kai sezonas bus, o aš į Vilnių trauksiu ;)

    ReplyDelete