2009-01-16

Translation / Vertimas : Nuostabus obuolių pyragas


Neštumo metu pradėjau skaityti Supermamų forumą. Viena supermama Sonatina vis parašo kokį receptą, o kitos mamos pagaminusios giria, kad labai skanu. Tad ir aš nusprendžiau išbandyti vieną receptą. Obuolių pyragas su varške ir migdolais. Bet kaip visada nesivadovavau receptu 100%, jis man buvo tik kaip gairės.

Dugno tešlai naudojau:
300 ml kvietinių miltų, žiūpsnį druskos, 90 g kreminio sūrio, 50 g sviesto, po kelis lašus vanilės ir karčiojo migdolo esencijų, 120 ml rudojo cukraus ir 80 g smulkiai kapotu migdolu.

Įdarui naudojau:
400 g kreminio sūrio, 110 ml rudojo cukraus, 1 kiaušinį, žiūpsnį druskos, 2 arb. šaukštelius šviežiai spaustų citrinos sulčių

Viršaus tešlai naudojau:
2 šaukštus kvietinių miltų, 4 šaukštus rudojo cukraus, kelis lašus vandens ir gumulėlį kreminio sūrio

Ir, žinoma, kad obuolių pyragui reikia obuolių :) Aš ėmiau 2 didelius obuolius, bet galima ir daugiau. Be to pridėjau vieną kriaušę.

Išsukti kreminį sūrį ir sviestą iki vientisos masės. Suberti rudąjį cukrų ir įlašinti esencijas. Po kelių minučių sukimo, suberti miltus, druską ir migdolus. Viską sukau šaukštu, bet turėtų tikti ir virtuvinis kombainas. Tešla neturi būti vientisa (pirmas paveiksliukas angliškoje žinutėje).
2/3 tešlos išformuoti ant tortinės su nuimamais kraštais dugno (antras paveiksliukas angliškoje žinutėje).
Kepti 180º C apie 12-15 min (laikas priklauso nuo orkaitės). Kol dugnas kepa, parengiama viršaus tešla. Į likusią dugno tešlą suberti miltus ir cukrų. Kadangi man tešla gavosi per sausa ir biri kaip smėlis, tad įlašinau vandens ir įdėjau šiek tiek kreminio sūrio, kad gautusi trupiniai (trečias paveiksliukas angliškoje žinutėje).
Tada ruošiamas įdaras. Išsukti kreminį sūrį su cukrumi, įmušti kiaušinį, įberti druską ir įpilti citrinos sulčių. Gerai išmaišyti.
Nulipti obuolius ir kriaušę (-es). Originaliame recepte dedama 0,5 kg obuolių. Norėjau nulupti 2 obuolius ir 2 kriaušes, tačiau belupdama nusprendžiau, kad užteks ir vienos kriaušės.
Iškepusį dugną padengti obuolių/ kriaušių skiltelėmis. Užpilti kreminio sūrio masę. Apibarstyti trupiniais ir užbarstyti migdolų skiltelėm (ketvirtas-septintas paveiksliukai angliškoje žinutėje).
Kepti orkaitės viduryje apie 35-40 min. Originaliame recepte nurodyta kepti 45-50 min, tačiau aš kepiau du tokius pyragus antradienį ir trečiadienį. Pirmąjį kepiau 48 min, antrąjį 36 min. Pirmasis pyragas buvo per rudas ir kietokas. Antrasis gražiai pageltęs ir minkštas. Asmeniškai man skanesnis buvo minkštasis variantas (aštuntas-devintas paveiksliukai angliškoje žinutėje).
Iškepusį pyragą vėsinti formoje apie 30 min. Pjaustyti galima tik visiškai atvėsusį pyragą.
Vaniliniai ledai ar natūralus jogurtas puikiai tinka prie šio pyrago.

No comments:

Post a Comment