2013-10-25

Suku (laiką) atgal

Mintimis aš jau seniai Europoje ir Lietuvoje. Laukiu dienos, kai paliksiu Australiją. Ne man šita šalis. Žinau, kad tai daugelio svajonė, bet į kengūrų kraštą patekau niekada apie jį nesvajojusi ir nepamilau. Viena čia turistauti, o kita - pradėti gyvenimą beveik nuo nulio su dviem mažais vaikais pašonėje. Po atsikraustymo į šitą tolimą žemyną tepraėjus vos porai mėnesių pasakiau ir vis dar neapsigalvojau, kad Australija - puiki šalis atostogoms, jei tik finansai nevaržo, o gyventi čia - visai kita istorija.

Dar neturiu bilieto atgal, bet su vyru dažnai apie tai kalbame ir vis realiau, tad suskubau lankytis maisto mekose Sidnėjuje, kol dar esu čia. Gan dažnai valgau nebe namie, o namie dėl laiko trūkumo gaminu patikrintus ir paprastus variantus. Retai koks nors naujas patiekalas išbandomas. Tik Debesys mane iš tos „saugios virtuvinės zonos“ ir beištraukia.
 
Tačiau ne retai Debesims pateikiu ir tuos „saugius, laiko patikrintus“ patiekalus. Vienas tokių - praėjusių metų Debesų rudens numeriui ruoštos bulvių salotos. Jas valgome jau ne vienerius metus (skandinaviškos šeimos pusės įtaka).

Be žurnalui surašytų patarimų, ką salotose galima pakeisti, kai pabosta būtent toks variantas, dar galiu paminėti, kad kartais šoninę pakeičiu kumpiu, o didelius raudonus pomidorus vyšniniais arba geltonais pomidorais. Daugiau nėra, ką keisti. Na nebent bulvių rūšis.



Šiltos bulvių salotos su šonine, pomidorais ir krapų bei garstyčių padažu

2−4 porcijos

500 g bulvių
200 g šoninės
250 g pomidorų
4 arb. š. geltonųjų garstyčių grūdelių
1 valg. š. rapsų aliejaus
2 valg. š. obuolių (sidro) acto
3 valg. š. majonezo
2 valg. š. smulkintų krapų viršūnėlių
druskos ir pipirų pagal skonį


Bulves nulupkite ir išvirkite sūdytame vandenyje. Gana stambiai supjaustykite.

Šoninę susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje, kol apskrus. Išimkite iš keptuvės ir laikykite šiltai.

Keptuvę išvalykite popieriniu rankšluosčiu, įpilkite aliejaus ir, kai jis įkais, suberkite garstyčių grūdelius. Keptuvę uždenkite ir laukite, kol garstyčių grūdeliai ims spragsėti. Užpilkite pusę acto ir pakepinkite dar minutėlę.

Majonezą sumaišykite su likusiu actu, krapais ir garstyčių grūdeliais. Lėkštėje sudėliokite bulves, apiberkite supjaustytais pomidorais, šonine ir apipilkite padažu.
PATARIMAI:
Krapus galite pakeisti rozmarinu.
Galite naudoti juodąsias garstyčias arba abiejų rūšių garstyčias.
Majonezą galite pakeisti grietine.

2 comments:

  1. Kaip aš tave suprantu (kiek tai išeina neturint 2 vaikų:))..ir pritariu, panašiai ir aš čia jaučiuos. Jokie šprotai ir silkė nebepadeda to Europos ilgesio nugalėt :)

    ReplyDelete
  2. Medeja, o tai nesiruošiat sparnų kelti? Būtų smagu suspėti dar kartą susitikti!

    ReplyDelete