Ankstesniame įraše apie internacionalą, minėjau Lietuvą atstovavusį pagrindinį patiekalą - sūriu apkeptą mėsą. Receptą perėmiau iš mamos ir jau ne kartą didžiuodamasi jį gaminau. Ir kiekvieną kartą šis patiekalas primena vaikystę ir mamą.
Šį receptą rasite ir Alma littera praėjusiais metais išleistoje knygoje Gyventi skanu. Geriausi tinklaraštininkų receptai (114-115 psl.). Dar kartą dėkoju Eglei iš Žaidimų aikštelės už suteiktą galimybę būti viena knygos bendraautorių.
Kaip šiandien prisimenu, kaip ruošiau sūriu užkeptą mėsą knygai. Ne vien todėl, kad mus kengūrų žemėj lankė mano mama, bet ir todėl, kad befotografuojant šį patiekalą sudužo mano fotoaparatas. Na, jis neėme ir nesugalvojo pats sudužti, bet aš sugalvojau patraukti stalą arčiau lango ir pasukti jį kitu kampu, kad šviesa kitaip ant lėkštės kristų. Stalo koja kliudė trikojo koją, o tada kaip sulėtintame filme mačiau, kaip trikojis su primontuotu fotoaparatu teškiasi ant grindų. Jaučiausi, kaip rankos ar kojos netekusi.
Nežinau, ar čia sutapimas, ar ne, bet kai sugalvojau, kad laikas būtų šiuo receptu pasidalinti tinklaraštyje, tai į šipulius buvo sudaužyti du išoriniai kietieji diskai (šįkart kito vilos vilaitės gyventojo neatidumo dėka), kuriame ilsėjosi beveik visos sudaužytuoju fotoaparatu darytos nuotraukos. Kelias dienas vaikščiojau ir vėl kaip kūno dalies netekusi. Ir dabar dar liūdna, bet bent jau turiu vilties, kad iš šipulių dar bus galima ištraukti 8 metus vaizdinių prisiminimų.
Linkiu visiems nesusidurti su panašiomis situacijomis gyvenime ir visus skaitmeninius prisiminimus turėti bent trimis kopijomis, nes kaip įrodė praktika - dviejų kopijų neužtenka.
Pasiguodžiau, šiek tiek lengviau patapo, o kad įrašas liūdna gaida neužsibaigtų, tai pakuždėsiu, jog rytoj laukia labai smagus vakaras - Iranas pakvietė Lietuvą ir Švediją atsakomojo draugiško vizito. Pirmą kartą ragausiu naminių persiškų patiekalų! O pro Irano rezidencijos langus matysis naktinis Sidnėjus! Tūkstantis ir vienas Sidnėjaus žiburys.
Gero ir jums savaitgalio!
Sūriu apkepta mėsa
4 porcijos
4 gabalėliai kiaulienos sprandinės arba
nugarinės (apie 1 cm
storio)
druska
šviežiai malti juodieji arba žalieji pipirai
1 didelis arba 2 vidutiniai svogūnai (arba 1
didelis poras)
4 valg. š. majonezo
4 riekelės fermentinio sūrio
Orkaitę
įkaitinkite iki 180°C. Mėsos gabaliukus
išmuškite, įtrinkite durska bei pipirais. Sudėkite į kepimo skardą. Svogūnus
nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais., kuriuos išdėliokite ant mėsos. Ant
kiekvieno mėsos gabalėlio dėkite po šaukštą majonezo ir viską
uždenkite sūrio riekele.
Į kepimo skardą įpilkite
šiek tiek vandens (kad mėsos gabaliukai būtų iki pusės apemti). Kepkite 40-50 minučių.
Iškepusią mėsą
apibarstykite pipirais.
Patiekite su
šviežių salotų lapais, o jei norisi pavalgyti sočiau - su virtomis bulvėmis.
as taip pat darau, tik mesos gabaliuka dedu ant sutarkuotu morku :) ir dar cesnaka sumaisau su majonezu ir suriu :) labai buna skanu
ReplyDeleteNiekaip nesprantu kodėl man ir per firefox neberodo tavo naujienų.. :/
ReplyDeleteEugenija, tikiu, kad ir tavasis variantas labai skanus.
ReplyDeleteMedeja, oi oi oi, va čia tai ne kokios naujienos ir vėl mano darže :( Reiks man tavęs išsiklausinėti, kas ir kaip.