2013-02-26

1+1=1

Prisipažinsiu - truputi pavydu buvo, kad keli kolegos maisto tinklaraštininkai kartu ėjo į Japoniško maisto studiją ir mėgavosi Japonijos virtuve, o tiksliau kalbant, gamino šiabu šiabu. Jei įdomu, kas tas šiabu šiabu ir su kuo jis valgomas, tai Jurga ir Viktorija pasidalino savo įspūdžiais ir nuotraukomis.

Bet kai pats negali tokiuose susibėgimuose dalyvauti, tai belieka japonišką maistą gaminti namuose. Pats pirmas dalykas, apie kurį pagalvoju, kai paminima Japonijos virtuvė, aišku, yra sušiai. Mes juos ne taip retai gaminame namie pietums.  Manieji berniukai labai mėgsta sušius, o jų gamyba yra vienas iš tų dalykų, kurie priverčia juos ramiai būti virtuvėje ir neversti namų aukštyn kojomis. 

Antras dalykas, apie kurį pagalvoju, kai paminima Japonijos virtuvė, yra japoniški makaronai noodles (udon, soba, ramen ir somen). Su jais irgi gaminame visokius stir-fry.
 
Esu įsitikinusi, kad įvairūs sušiai ir japoniškų makaronų noodles patiekalai ir jūsų jau išbandyti, jei ne namuose, tai viename ar kitame restorane. Nelabai čia kuo jus ir benustebinti galima.
Bet kas gaunas pritaikius formulę 1 + 1 = 1? Va čia tai aukštoji matematika - paprasta kaip du kart du - o gi noodles sušiai :)

Pažiūrėjau čia, čia ir dar va čia ir tada su vaikais susukome savuosius. Nieko gudraus. Viskas taip pat kaip gaminant eilinius sušius, tik vienintelę gudrybę, verdant noodles, reikia žinoti - surišti juos.




Udon maki

4 ilgi ritinėliai

1 pakelis udon makaronų
8 juostelės avokado
8 juostelės agurko
100 g rūkytos lašišos
4 jūros dumblių lapeliai nori
sojų padažas
wasabi krienai


Makaronus paskirstykite į 8 dalis ir kiekvieną dalį perriškite siūlu ar virtuvine virvele. Stipriai neužveržkite.
Dideliame puode užvirinkite vandenį ir sudėkite makaronus. Valgymo lazdelėmis atskirkite makaronus vieną nuo kito, kad jie virdami nesuliptų. Virkite pagal pakelio nurodymus.

Išvirusius makaronus perskalaukite šaltu vandeniu ir sudėkite ant virtuvinio popieriaus, kad nuvarvėtų. Nupjaukite surištus galus.




Ant bambukinio sušių sukimo kilimėlio padėkite nori lapelį. Lapelio kraštas arčiausiai jūsų turi sutapti su kilimėlio kraštu. Dėkite 2 ryšelius makaronų ir paskirstykite juo po 2/3 nori ploto taip, kad tolimiausias kraštas nuo jūsų liktų tuščias. Prie krašto arčiausiai jūsų dėkite po 2 agurkų, avokadų ir lašišos juosteles per visą kraštinės ilgį. Bambukinio kilimėlio pagalba susukite ritinėlį. Nori lapelio galiuką patepkite vandeniu, kad jis gerai priliptų ir ritinėlis neišsivyniotų. Skirtingai nei sušius su ryžiais, šiuos sušius reik suvynioti gan standžiai.

Suvyniokite likusius 3 ritinėlius. Aštriu peiliu supjaustykite juos į mažesnius ritinėlius. Patiekite su sojų padažu ir wasabi krienais.

Gaminsim dar! Su kitomis japoniškų makaronų rūšimis ir kitokiais įdarais.

3 comments:

  1. kaip idomu; niekada nedariau su lakstiniais;

    ReplyDelete
  2. O aš tingiu tuos sušius sukt. Ir ryžiai man blogai išverda. Bet šitas tavo variantas tai neblogai skamba. Jaučiu, kad reiks pasidaryt ryt vakare :)

    ReplyDelete