2013-02-10

Oranžinė + juoda

Prieš porą dienų pasirodė dar vienas žurnalo Debesys numeris, skirtas Užgavėnių blynams ir kitiems skanumynams. Šįkart dėl viršelio nuotraukos buvo vieningai nuspręsta, jog Aušros iš Vaikai ir vanilė blynų tortas juodame fone su kontrastuojančiais skaisčiai oranžiniais mandarinais yra labai tinkamas viršeliui.





Įkvėpta viršelio nuotraukos, turguje prigriebiau kelis mažus moliūgėlius ir vos už kelis pinigus įsigyjau juodą pagrindą, griebiau vieną iš virtuvėj pūpsančių moliūgų ir pasigaminau pyragą.

Stebuklai kažkokie su pyrago receptu įvyko. Kai jau nusprendžiau, kad gaminsiu kažką su moliūgu, nuėjau prie savo kulinarinių knygų ir žurnalų lentynos, permečiau akimis viską, ką turiu, ir akys pačios sustojo prie vienos knygos. Paėmiau, atsiverčiau atsitiktinį puslapį, o ten jis - moliūgų pyragas su grybais. Perskaičiau receptą, tik šiek tiek adaptavus, visko turiu, nė į parduotuvę nereiks važiuoti. Ir kaip gerai, kad sunaudosiu vysti bepradedančius porus. Geriau ir būti negali!

Gaminimo procese šiek tiek streikavo tešlos gamyba. Įtariu tam didelės reikšmės turėjo tai, kad namie apie +30 C temperatūra. Tešla man visiškai nesikočiojo, tai aš ją paprasčiausiai kepimo formoje pirštais ir maža stikline paskirsčiau. Kitą sykį gaminčiau tešlą su vienu kiaušiniu ir šaukštu vandens sudėtyje, kad ji nebūtų tokia trapi.






Moliūgų ir porų pyragas su pievagrybiais

Krepšelio tešlai:
250 g kvietinių miltų
180 g šalto sviesto
arba naudokite pirktinę nesaldintą trapią tešlą (savoury shortcrust pastry)

Įdarui:
750 g nulupto ir išvalyto kvapniojo moliūgo (tinka ir kitų rūšių moliūgai)
šiek tiek alyvuogių aliejaus
druska ir pipirai
2 porai (tik baltosios dalys)
40 g sviesto
3 skiltelės česnako
30 ml verjuice (nerandu vertimo, o žaliosios sultys skamba kvailokai, nes jos visai ne žalios spalvos :) Tai iš neprinokusių vynuogių spaustos rūgščios sultys, kurios yra naudojamos vietoj citrinos arba acto, kai norima švelnesnio skonio. Bet iš tikro, tai nesijaudinkit, kad neturite šių neprinokusių sulčių, nes pagal originalų receptą reik pilti 60 ml balto sauso vyno)
300 ml grietinėlės (36%)
2 kiaušiniai
4 valg. š. smulkintų petražolių
125 g tarkuoto sūrio (receptas siūlo Gruyere, bet galima keisti Emmenthal, Cheddar arba kitu charakteringo skonio sūriu)
žiupsnis šviežiai tarkuoto muškato riešuto
druska ir pipirai

Paskrudintiems grybams:
400 g pievagrybių (bet jei turite galimybę nusipirkti šviežių miško grybų arba shiitake grybų, tai su jais turėtų būti dar skaniau)
2 skiltelės česnako
40 g sviesto
šiek tiek verjuice (arba balto sauso vyno)
smulkintų petražolių
druska ir pipirai


Orkaitę įkaitinkite iki 180C temperatūros.
Moliūgą supjaustykite riekelėm ar kubeliais. Sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą, apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite druska ir pipirais. Uždenkite folija ir kepkite apie 30 minučių arba kol moliūgas taps minkštas. Moliūgą sudėkite į sietelį ir palikite nuvarvėti.
Visą šitai aš pasidariau dieną anksčiau, nes pyrago kepimui nėra skirtumo, ar moliūgas vis dar bus šiltas ar per naktį pastovėjęs šaldytuve. 

 
Jei gaminsitės tešlą patys, tai virtuvinis kombainas čia labai praverstų. Pagamintą tešlą suvynokite į plėvelę ir laikykite šaldytuve 15 minučių. Iškočiokite maždaug 5 mm storio apskritimą, perkelkite jį į kepimo formą.
Manoji forma 26 cm skersmens ir 3,5 cm aukščio, rantytais kraštais ir išimamu dugnu. Jis tiesiog būtinas, kai tešlos krepšelis toks trapus. Jei vartosite kitokią tešlą, tai tiks ir keramikinė ar metalinė forma rantuotais kraštais, nes pyragas išsiims nesutrupėdamas.
Nupjaukite tešlos perteklių palei kepimo formos kraštus. Forma palaikykite 15 minučių šaldytuve.
Orkaitę įkaitinkite iki 180C temperatūros.
Į tešlos krepšelį įtieskite kepimo popieriaus ir sudėkite kepimui skirtus svarelius arba pripilkite nevirtų ryžių. Kepkite 15-20 minučių, tada nuimkite kepimo popierių su svoriu ir kepkite dar 5 minutes, kol tešla parus ir taps sausa.
Kol tešla kepa, rankiniu smulkintuvu sutrinkite moliūgus. Porus supjaustykite žiedais ir pakepinkite svieste kartu su smulkintu česnaku . Kai porai šiek tiek suminkštės, supilkite verjuice (arba vyną) ir kepkite, kol skystis išgaruos.
Į moliūgų masę įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę, suberkite petražoles. Išmaišykite, tada sudėkite porus. Šiek tiek pertrinkite rankiniu smulkintuvu. Tada sudėkite sūrį ir įtarkuokite muškato riešuto. Pagardinkite durska ir pipirais. Moliūgų masę supilkite į apkeptą tešlos krepšelį ir kepkite 40-45 minutes. Įdaras nekils, tad pripildykite tešlos krepšelį iki pat viršaus. Priklausomai nuo jūsų turimos kepimo formos, moliūgų mišinio gali likti. Aš likutį supyliau į keramikinius indelius ir iškepiau šalia pyrago. Skanu užsitepti ant duonos.

Kai pyragas jau iškepęs ir vėsta, pradėkite ruošti grybus. Stambiai supjaustykite ir apskrudinkite keptuvėje su sviestu. Apibarstykite petražolėmis ir smulkintu česnaku, supilkite verjuice (arba vyną) ir pakepinkite, kol skystis nugaruos. Grybais apibarstykite pyragą.




3 comments: