2012-12-08

Kalėdinis receptas?

Sakote gruodis ir artėja Kalėdos. Man prieškalėdinės nuotaikos šiemet dar labiau nei pernai nesijaučia. Kažkaip labai sudėtinga persiorientuoti, kad Kalėdos vasarą.

Ir iš kur tą Kalėdų dvasią prisišaukti, kai karštis visiškai nedera su Kalėdų senelio kepure, barzda ir raudonu apsiaustu bei veltinukais, kai visi kalėdiniai papuošimai gatvėse ir prekybos centruose atrodo šiek tiek absurdiškai? Beje, papuošimai Australijoje atsiranda jau spalio pirmosiomis dienomis. Nežinau, ar jie, ištempdami Kalėdas iki trijų mėnėsių, šitaip bando kompensuoti šalčio, sniego ir tamsos trūkūmą ir šitaip pamažu bando save įtikinti, kad visgi Kalėdos, ar jie paprasčiausiai pamišę dėl Kalėdų.

Praėjusi vasara Sidnėjuje buvo prasta - daug lijo kaip iš kibiro, buvo gan vėsu, vidutiniškai apie +22 C temperatūra ir vos keletas dienų, kai temperatūra viršijo +35 C. Šiemet visi kalba, kad vasara bus karšta. Gera vasara. Daug dienų, kai temperatūra bus virs +35 C ir naktimis nenusileis žemiau +25 C. Rojus karščio mėgėjams, o aš jaučiuosi esanti visiškai ne vietoje. Man norisi į šiaurę.

Kai šalta visada gali apsirengti dar kažką, daugiau judėti, gerti karštą arbatą ir suvalgyti dubenį sočios šildančios sriubos. O ką daryti, kai nebėra, ką nusirengti? Sakysite, įsijungti oro kondicionierių, gerti šaltus gėrimus ir valgyti daug ledų. Bet bet... Sąskaitos už namų šaldymą yra kur kas didenės nei už šildymą, tad jungdamas oro kondicionierių labai ir dar labiau pagalvoji. Vandenį geri, geri ir dar kartą geri, o į tuoletą niekada taip ir neprireikia. Gaivinamojo efekto beveik jokio. O ledų aš nelabai mėgstu. Vos kelis teradau, kur buvo verti sulaižyti visą kaušelį. Tad įsigijau ledų gaminimo mašiną ir bandysiu suvokti, ar visgi aš nemėgstu ledų iš esmės, ar paprasčiausiai turiu jiems labai jau gurmanišką skonį. Jei kas žinote, kokį super turbo ledų receptą, tai, prašau, pasidalinti :)

Pirmuosius ledus gaminsiu jau šiandien. Su orkaitėje keptais obuoliais ir granola. Gal kiek ir absurdiška jungti orkaitę tokiame karštyje, bet jau keletas dienų, mano laimei, yra atvėsę (šiuo metu lauke mano komforto zonos riba, t.y.  +27,7 C), o ir mažylio gimimo dienos tematinis meniu diktuoja savo sąlygas.

Ir kad jau pastarosiomis dienomis jungiu orkaitę, tai į ją iškeliavo ir seniai savo eilės laukiantis amerikietiškas šokolado ir pekanų riešutų pyragas.

Jei susidarė įspūdis, kad aš labai skundžiuosi Australija, tai bandysiu pasitaisyti ir iškelti Australiją ant pjedestalo už kitus dalykus. Vienas jų - riešutai beveik tiesiai nuo krūmų ir medžių. Džiaugiuosi turėdama galimybę valgyti šviežius riešutus ir atsižvelgdama į jų sezonus. Šiuo metu kaip tik naujas pekanų riešutų derlius. Tikras malonumas juos valgyti! Saujomis juos dedu į granolą, o dabar dar ir pyragui eilė išaušo. Galvoju, kad reiktų pasigaminti pekanų riešutų miltų ir išsikepti kiek kitokių macarons, nes nuo pyrago lieka kiaušinio baltymų.  

Bet grįžkim prie Kalėdų, kuriomis dabar gyvena didžioji jūsų dauguma. Kalėdos ir riešutai - neatsiejami dalykai. O dar tas klampus šokoladinis pyrago įdaras... Pats tas žiemos savaitgaliais prie puodelio arbatos. Vadinasi, galiu teigti, kad dalinuosi Kalėdiniu receptu :)




Šokolado ir pekanų riešutų pyragas
Adaptuota iš Donna Hay Magazine. Issue 56 | April/May 2011
Neadaptuotą versiją galite rasti čia.

Tešlai:
225 g kvietinių miltų
125 g šalto sviesto
80 g miltelinio cukraus
3 kiaušinio tryniai
1 arb. š. vanilės esencijos

Įdarui:
30 g rudojo cukraus
60 g Demerara cukraus
100 g tamsaus cukraus sirupo
60 g klevų sirupo
40 g sviesto
100 g juodojo šokolado
3 kiaušiniai
60 ml grietinėlės
pekanų riešutai


Į virtuvinį kombainą sudėkite miltus, kubeliais supjaustytą sviestą ir miltelinį cukrų. Įjunkite kombainą ir sukite, kol masė pavirs trupiniais. Neišjungdami kombaino supilkite trynius ir vanilės esenciją. Sukite, kol masė virs vientisa tešla. Išimkite iš virtuvinio kombaino, suplokite į storą blyną, suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve 1 valandą.

Orkaitę įkaitinkite iki 160 C temperatūros. Tešlą šiek tiek paminkykite ir pirštais paskirstykite kepimo formoje.

Lyrinis nukrypimas
{ Aš naudojau keramikinį kvadratinį indą be nuimamų kraštų. Indo kraštinė - maždaug 20 cm. Iškepusio pyrago neišėmiau iš kepimo indo - pyragą pjausčiau pačiame inde. Supjaustyti gabaliukai gražiai išsiėmė, nelūžo ir netrupėjo.
Iškilmingai progai pyragą kepčiau vienos porcijos dydžio kepimo formose nuimamais kraštais ir patiekčiau su vanilinių ledų rutuliuku ant viršaus.
}








Kepimo formoje paskirstytą tešlą subadykite šakute, o kraštus gražiai nupjaukite ties formos kraštų linija. Laikykite šaldytuve, kol darysite įdarą.

Užvirkite grietinėlę ir užpilkite ją ant plytelėmis sulaužyto šokolado. Maišykite, kol ištirps. Ištirpinkite sviestą. Sumaišykite visas įdaro sudėtines dalis, išskyrus riešutus. Masę pilkite į tešlos krepšelį, ant viršaus sudėliokite norimu tankumu pekanų riešutus. Kepkite apie 30 minučių. Palikite atvėsti.

Originalus receptas teigia, kad tai 4-6 porcijos, bet, mano manymu, pyrago laisvai užtektų 6-8 asmenims.



3 comments:

  1. Man patinka pekano riesutai.. gal todel kad tokie panasus i graikiskus riesutus :)

    ReplyDelete
  2. Oi, kaip pavydu šviežių riešutų, ne tas žodis :) Apie pekano iš vis tyliu, nes pastarąjį kartą labai nusivyliau, kai parduotuvėse nei žiburiu nepavyko rasti...

    ReplyDelete
  3. Niam niam kaip skaniai atrodo. Pekanus labai mėgstu, tad pyragas kaip tik man. Tik kaina man jų nepatinka pas mus... Na bet per šventes galima :)

    ReplyDelete