2012-04-29

Anzac sausainiai / Anzac biscuits

Scroll down for recipe in English
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prieš tris mėnesius rašiau apie australiškų patiekalų buvimą-nebuvimą ir paminėjau Anzac sausainius. Kadangi balandžio 25 d. Australija šventė Anzac dieną, tai buvo puiki proga išsikepti minėtųjų sausainių.


ANZAC  arba Australian and New Zeland Army Corps - Australijos ir Naujosios Zelandijos armijos daliniai.


Anzac sausainių receptą galima rasti beveik kiekvienoje australiškoje kulinarijos knygoje. Nemažiau populiarūs jie ir kitoj Tasmanijos jūros pusėje - Naujojoje Zelandijoje. Sausainių receptą sukūrė Pirmajame pasauliniame kare kariaujančių australų žmonos. Jos siuntė sausainius savo vyrams, norėdamos papildyti skurdų jų maisto racioną. Kadangi sausainiai laivais keliaudavo kelis mėnesius, tad kiaušinius, kurie buvo deficitas, ir pieną sausainių tešloje teko keisti kita rišamąja medžiaga - cukraus sirupu (golden syrup). Sausainiai buvo labai populiarūs kareivių tarpe, tad receptas greitai išplito ir pirmą kartą buvo išspausdintas 1923 metais. 

Aha, tik reikia prisiminti, kad kareivių daliniai buvo ne vien australiški ir ne vien australės maisto siuntinius savo vyrams siuntė. Australai teigia, kad kaip ir su Pavlovos tortu, kiviai (taip australai vadina naujazelandiečius) pirmi suskubo išspausdinti receptą ir todėl teigia, kad receptas yra Naujosios Zelandijos, o ne Australijos.

Nepaisant šitų nesutarimų dėl pirmenybės į receptą, sausainiai yra tokie populiarūs, kad gaminami ir seniai karui pasibaigus tiek pramoniniu būdu, tiek namuose. 


Sausainiai yra lengvai ir greitai pagaminami. Saldoki, tad puikiai tinka prie nesaldintos arbatos. O aš jos per Anzac dieną gėriau oj kiek daug, nes buvo labai vėjuota ir neįpatingai šilta (apie +15). 

Dalinuosi ne klasikiniu, bet moderniu Anzac sausainių receptu iš MasterChef Australia Magazine 22 numerio. Cukraus sirupas recepte pakeistas medumi.




Anzac sausainiai su kokosais, apelsinais ir riešutais

165 g arba 3/4 stilkinės suspausto rudojo cukraus
150 g arba 1 stiklinė kvietinių miltų

90 g arba 1 stiklinė avižų dribsnių

75 g arba 1 stiklinė kokoso drožlių
1 apelsino žievelė
45 g arba 1/3 stklinės makadamijos riešutų
150 g sviesto
90 g arba 1/4 stiklinės medaus
1/2 arb. š. sodos



Orkaitę įkaitinkite iki 180 C temperatūros. Sumaišykite cukrų, miltus, avižų dribsnius, kokoso drožles, apelsino žieveles ir susmulkintus riešutus. Pirštais sutrinkite cukraus gumulus. Susmulkintą sviestą ir medų sudėkite į puodą ir maišydami kaitinkite ant mažos ugnies, kol sviestas ištirps. Ugnį padidinkite iki vidutinės ir pavirkite 2 minutes. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite sodą. Išmaišykite ir įpilkite 2 valg. š. vandens. Mišinys gan stipriai putos. Užpilkite karštą mišinį ant avižų mišinio ir gerai išmaišykite. Palikite atvėsti apie 10 minučių.

Dvi kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi . Iš tešlos gaminkite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus ir sudėkite juos į skardą 5 cm atstumu viens nuo kito. Plokščia mentele lengvai paplokštinkite tešlos kamuoliukus. Kepkite 12 minučių arba kol sausainiai gražiai parus. Sausainius palikite atvėsti skardoje.

Šis sausainių variantas orui nepralaidžiame inde laikysis iki 2 savaičių.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Modern Anzac biscuits with coconut, orange zest and nuts

Saurce: MasterChef Australia, issue 22


165 g (3/4 cups firmly packed) brown sugar
150 g (1 cup) plain flour
90 g (1 cup) rolled oats
75 g (1 cup) shredded coconut
1 orange zest
45 g (1/4 cup) macadamias, finely chopped
150 g butter, chopped
90 g (1/4 cup) honey
1/2 tsp bocarbonate of soda



Preheat oven to 180 C. Place sugar, flour, oats, coconut, orange zest and nuts in a bowl. Using your fingertips, break up any lumps of sugar and combine well.

Place butter and honey in a medium saucepan and cook, stirring continuously, over low-medium heat until butter is melted. Increase heat to medium and simmerfor a further 2 minutes. Remove from heat. Add bicarbonate of soda, whisk to combine, then whisk in 2 tbs water. Mixture will froth.

pour hot honey mixture over dry ingredients and stir until well combined. Cool for 10 minutes.

Line two oven trays with baking paper. Roll walnut-size balls and place them on the tray, 5 cm apart.

Bake for 12 minutes or until golden brown. Cool on tray.

Biscuits will keep in an airtight container for up to 2 weeks. 

4 comments:

  1. ANZAC vilioja nuo pirmo sykio, kai juos pamačiau - gal mistišku pavadinimo šifravimu, gal avižėlėm, ar dar kuo...

    O tavo parinktas skonių derinys išvis fontastiškai skamba, mmm, egzoootika :)

    ReplyDelete
  2. Skaniai skamba, man tokio tipo sausainiai labai tinka ir patinka :)

    ReplyDelete
  3. Į mano vaikus pažiūrėjus, kaip jie ratais eina aplink tuos sausainius ir vis nukneckina po vieną, tai gali pasirodyti, kad skanesnių sausainių pasaulyje nėra :)

    Jule, o man kažkaip ANZAC skambėjo visai neviliojančiai ir aš labai ilgai delsiau juos kepti, kol labai jau viliojančios nuotraukos MasterChef Australia nepamačiau.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete