2012-01-04

Žurnalo leidimo užkulisiai

Antrojo °C žurnalo numerio leidimas šįkart buvo stresuotas, nes netikėtai dviem savaitėms į svečius atvyko draugas iš Švedijos ir dėl to sutrumpėjo laikas, skirtas maketavimui. Likus vos kelioms dienoms iki žurnalo pasirodymo eteryje vis dar intensyviai maketuoju ir teturiu tik pusę sumaketuotų puslapių. Kelios nemigo naktys ir visos laisvos valandėlės dienomis. Pradėjau jausti begalinį nuovargį. Reikia užbaigti Naujųjų Metų skyrelį, eilė pagrindiniam patiekalui, o receptų lentelėje matau antrą kartą įrašytą lašišą su aštriais burokėliais, kurią Saulius gamino Kūčioms.

Mano galvoje kyla lengva panika.
Neturime Naujųjų Metų pagrindinio patiekalo!!!!!
AAAAAAAAaaaaaaAAAAAAaaaaaa!!!!
Nė vienas šitos ir TOKIOOOOOS klaidos nepastebėjome receptų sąraše!!!
Europoje visi miega, nėra laiko laukti kol išsimiegos, atsibus, sugrįš iš darbo ir galės ką nors pagaminti, nufotografuoti ir atsiųsti man, nes tada jau aš miegosiu. Ech tas 9 valandų skirtumas tiesiog žudo, kai reikalus reikia spręsti greitai.
Juk jau lapkričio 28 d.!!!

Ne, nėra laiko laukti kitų, reik veikti. Metu visus maketavimus ir neriu į virtuvę su pustuščiu šaldytuvu. Pavargusi fantazija nelabai žydi, tad išnagrinėjusi šaldytuvo ir spintelių turinius, dar pasikonsultuoju su The Flavour Thesaurus knyga ir imu kurti šventinį patiekalą iš 3 kasdieninių produktų – bulvių, kriaušių ir chorizo dešros. Pagaminu, nufotografuoju, parašau žurnalo kūrybinei grupei, kaip tik ką žurnalo Naujų Metų skyrelį išgelbėjau, nusiunčiu jiems nuotraukas ir receptą.

Tuo metu mano vaikai pasimėgaudami suvalgo bulvines žvaigžutes ir kriaušes, bet palieka jiems per aštrią dešrą. Nieko, vakare vyras su virtomis bulvėmis galės suvalgyti. Su palengvėjimu atsisėdu ant sofos ir išgeriu puodelį arbatos.
Na ką, galima toliau maketuoti, kad jau vaikai sotūs, laimingi ir gražiai kartu žaidžia bei mano dėmėsio nereikalauja.

Ir tada, kad perkūnas mane trenktų, užmatau Sauliaus najametinės moliuskų sriubos nuotraukas kataloge, kur prieš gerą valandą jų nepastebėjau!!! Tad praėjus tik 15 minučių po pirmojo dienos elektroninio laiško kūrybinei grupei ir vėl rašau elektroninį laišką, kad nekreiptų dėmėsio į neišsimiegojusios moteriškės laiškus. Pasijuto mat didvyre! :)

O štai ir tekstas bei nuotraukos, kurių nepamatėte žurnale, nes juk neprireikė.

Po lengvo užkandžio galima pasilepinti ir sotesniu patiekalu, kuriame puikiai dera aštrios kiaulienos dešrelės chorizo ir saldžios karamelizuotos kriaušės. Žvaigždučių formos bulvės suteikia šiam paprastam patiekalui iškilmingumo. Ir nepamirškite pilve pasilikti vietos savo eilės belaukiantiems net trims desertams!




Aštrios dešrelės su bulvinėmis žvaigždutėmis ir karamelizuotomis kriaušėmis

4 asmenims

15 didelių bulvių
20 ml alyvuogių aliejaus
druska
pipirai
saldžiosios paprikos milteliai
8 chorizo dešrelės

4 kietos kriaušės
2 valg. š. rudojo cukraus
20 ml obuolių sidro acto arba obuolių acto
žiupsnis anyžiaus sėklų
sviestas kepimui

salotų lapai
aitriųjų paprikų dribsniai


Orkaitę įkaitinkite iki 200°C temperatūros.

Bulves nuskuskite, supjaustykite 1 cm storio riekelėmis ir sausainių formele išspauskite žvaigždutes. Jas sudėkite į dubenį, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite prieskoniais pagal skonį.

Kepimo skardą ištieskite folija, ją apipurškite aliejumi. Vienu sluoksniu išdėliokite bulvines žvaigždutes ir kepkite apie 15 minučių, kol jos šiek tiek apskrus.

Bulvių likučius išvirkite ir pasigaminkite bulvių košę kitai dienai.

Kol kepa bulvės, nulupkite ir susmulkinkite kriaušes. Grūstuvėje sutrinkite anyžiaus sėklas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite kriaušių gabaliukus ir anyžius. Kepkite, kol kriaušės šiek tiek parus. Supilkite actą ir suberkite cukrų. Kepinkite nuolatos pamaišydami, kol kriaušės taps minkštos. Kriaušes išimkite iš keptuvės ir likusiame svieste vienu sluoksniu pakepinkite chorizo dešreles, supjaustytas 1 cm storio gabaliukais. Chorizo galima pakeisti ir kitokia aštria dešra.

Patiekite kartu su smulkintais salotų lapais, pagal skonį apibarstytais aitriųjų paprikų dribsniais.



10 comments:

  1. Pritariu, kalna alinaciu naktu praleidai prie sio numerio, dar karta sakau - SAUNUOLE!
    O nuotraukos labai grazios, nesistebiu, kad vaikai nugraibste bulvytes, jos tokios dailios!

    beja, su Naujais!

    ReplyDelete
  2. labai saunus zurnalas, puikios nuotraukos ir fotografijos, alinantis darbas pasiteisino :)

    geru atejusiuju metu ir toliau dziuginki mus ;)

    ReplyDelete
  3. Su Naujaisiais ir jus!
    Dabar tai man juokas ima, kaip supanikavusi buvau :D Anekdotas čia beveik jau.

    ReplyDelete
  4. Numeris nuostabus, nuotraukos nuostabios ir ech - viskas labai patiko. Ačiū ačiū ačiū. Ir labai viliuos, kad laikui bėgant to lėkimo ir tiek bemiegų naktų nebus tiek daug :)

    ReplyDelete
  5. Isivaizduoju, kaip viskas gali buti sudetinga; zurnala arba knyga vartant (arba bloga skaitant) nesimato to juodo darbo ir viso streso...; o desros, bulviu ir kriausiu patiekalas -liuks!! toks lietuviskas jis man pasirode; galejo drasiai ir zurnale sudalyvauti; labai grazu!

    ReplyDelete
  6. įdomus straipsnis - įsivaizduoju, kiek nervų kainavo..;) "zakon podlasti" taisyklė visuomet galioja, kai skubi..bet buvo verta, nes žurnaliukas iš tiesų nuostabus..;) ir gaila, kad šiam patiekalui neatsirado vietos žurnale, per tokias kančias jis tikrai nusipelnė garbingos vietos puslapyje..;)

    ReplyDelete
  7. Ačiū už įvertinimą!
    Į žurnalą visko nesutalpisi, tad visai smagu, kai lieka medžiagos apie užkulisius ir galime ja pasidalinti, kai visi jau perskaitę žurnalą, o iki naujo numerio dar ilgokai laukti :)

    ReplyDelete
  8. O man atrodo, kad didvyre turi teisę jaustis net ir egzistuojant Sauliaus moliuskų sriubai. Žurnalo maketavimas jau pats savaime yra nemenkas darbas, o dar šitaip optimaliai sprendžiamos problemos (koks skirtumas, kad įsivaizduojamos) - nū gi nuostabus dalykas! :)

    ReplyDelete
  9. Bulvių žvaigždutės atrodo nuostabiai, o 'zakon podlasti' visada 'reikiamoj' vietoj ir 'reikiamu' laiku :D
    Šaunuolė Asta, žviuosi už tokį atsidavimą! :)

    ReplyDelete
  10. Ačiū visiems už palaikymą! Stengsimės ir toliau užkulisiais pasidalinti

    ReplyDelete