2012-01-30

Savaitgalio užkandėlė / Weekend snack

Scroll down for recipe in English

Šį savaitgalį pradėjome svečiuose. Pusryčiams valgėme nuostabius blynus su aviečių uogiene. Iš rusiško servizo lėkštučių. Ir gėrėm arbatą iš tikrų tikriausių rusiškų gėlėtų porcelianinių puodelių paauksuotais kraštais. O blynus kepė septyniasdešimtmetis rusas. Kalną blynų!
Buvo apėmusi nostalgija, nes pradinėse klasėse tokius didelius blynus per visą keptuvę beveik kasdien pietums man kepdavo senelis. Recepto jis neturėjo, viską iš akies maišydavo, bet blynai būdavo superiniai. Kiek bandžiau, man nepavyko atkartoti. Tad ir gyvenu prisiminimais apie didelę blynų krūvą, kurios sluoksniuose slepiasi maži sviesto gabaliukai ir cukraus kruopelės.
Summa summarum buvo nuostabus šeštadienis su pusryčiais užsitęsusiais net iki 14 val.!

Sekmadienį, kai niekas kitas nelepino, tai teko patiems pasilepinti. Receptas jau kuris laikas laukė savo eilės, bet trešnės mūsų namuose dingsta greičiau, nei spėju vaikams pasakyti, jog tik kelias gali suvalgyti. Beviltiškas reikalas su tais mano vaikais ir vaisiais, bet negaliu labai ir skųstis :)




Šįkart pavyko nuslėpti, tad sekmadienio popietę kartu su vyru mėgavomės kepta rikota su marinuotomis trešnėmis. Įsivaizduoju, kad turėtų būti neapsakomai skanu su šviežiu varškės sūriu, kuris irgi laukia savo eilės.




Marinuotos trešnės
Receptas adaptuotas iš Australian Good Taste žurnalo (2011 gruodis)

300 g trešnių, perpjautų pusiau, be kauliukų
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
5 dideli smulkinti svogūno laiškai
3 arb. š. smulkintų šviežių mėtų
1 arb. š. balzaminio acto
2 arb. š. cukraus
1/2 arb. š. stambios jūros druskos
šviežiai malti pipirai

Trešnių puseles perpjaukite per pusę ir sudėkite į dubenį. Supilkite/suberkite likusius produktus, apibarstykite pipirais. Išmaišykite ir palikite pastovėti bent 15 minučių, kad atsiskleistų skoniai.
Marinuotas trešnes valgėme kartu su 30 minučių 180C temperatūroje keptu rikotos sūriu. Žurnale siūloma trešnes valgyti kartu su kumpiu, orkaitėje keptu kiaulienos kepsniu ar višta arba pasidaryti sumuštinį iš skrudintos duonos, trešnių ir ožkos ar fetos sūrio trupinukų.
  



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No cook sweet cherry relish
Recipe adopted from Australian Good Taste magazine, December 2011

300 g sweet cherries, halved, pitted
1 tbs olive oil
5 young onion green leafs, thinly sliced
3 tsp shredded fresh mint
1 tsp balsamic vinegar
2 tsp caster sugar
1/2 tsp coarse sea salt
fresh ground black pepper

Cut the cherry halves in half and place in a bowl. Add the rest of the ingredients and season with pepper to taste. Toss to combine. Set aside for 15 minutes to develop the flavours.
It tasted great on top of freshly baked ricotta.



6 comments:

  1. Eina sau! Dabar dar labiau laukiu vyšnių/trešnių sezono. Net seilės burnoje ėmė kauptis. per miglą prisimenu, kad lyg kažką panašaus yra tekę ragauti, o gal per daug knygų ir žurnalų prisiskaičius tik taip atrodo?.. bet kokiu atveju, bandysiu!

    ReplyDelete
  2. Tai gal keptą brie su vyšniom prisiminei, Egle :)
    Originaliame recepte dar 3 arb. š. smulkintų garbanotųjų petražolių dedama, bet aš neturėjau. Ir trigubai balzaminio acto. Galvoju, kad turėtų būti nerealiai skanu su vyšniniu kreminiu balzaminiu actu. Reiks tokio paieškoti.

    ReplyDelete
  3. Pas mus trešnės irgi neužsibūna, bet dėl tokio gero daikto reikės pasistengti. Gaila tik, kad dar ilgai reikės laukti derliaus :)

    ReplyDelete
  4. Aš tikrai išbandysiu su šaldytomis vyšniomis. Tik reikės atitirpinus visas sultis nupilti. Tai informuosiu, ar būtina laukti sezono :)

    ReplyDelete
  5. O tu man apie blynus priminei :) Mano močiutė kepa didžiulius, per visą keptuvę. Ir irgi iš akies viską daro. O išmoko gyvendama Rusijoj. Man atrodo, tokių, kaip jos, blynų mažai kas kept moka...

    ReplyDelete
  6. Užsiprašiau iš dėdulės ruso recepto :) Bandysiu ir aš kepti tokius fantastiškus blynus

    ReplyDelete