2011-07-25

Three layers of chocolate heaven / Trijų sluoksnių šokolado rojus

My husband loves the chocolate cake I use to make (I have not posted its recipe in the blog, but owners of my recipe book can find it on page 41). However, in May I decided to surprise my husband with a new chocolate cake on his birthday. It was a risk to make a cake just because it looked tasty in the photo, but I took that risk. As we say in Lithuania, those not risking do not drink champagne. The cake was totally worth the risk. Now my husband is not sure which one is his favorite: my usual chocolate cake or new chocolate mousse/cream cake.
Notwithstanding the fact that chocolate mousse cake was tasty, but I was not happy with the first layer of the chocolate mousse cake. It was too friable. Last week, when I was making this cake for Astalicious party, I baked my chocolate cake’s layer instead. Now I am 100 % satisfied with the chocolate mousse/cream cake taste and texture.
The other ‘’experiment’’ I made was not whipping the cream for the mousse, but bringing to boil all the amount of the cream. What I got was a silky thick chocolate cream, perfect for a portion desserts in a glass, but not suitable for one big cake in a spring form. Both versions tasted heavenly, according to my husband. L’Amour pour le Chocolat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mano vyras labia mėgsta mano gaminamą šokoladinį tortą (nesu recepto įkėlusi į tinklaraštį, bet mano knygos turėtojai ras jį 41 puslapyje). Visgi gegužės mėnesį vyro gimtadienio proga nusprendžiau nustebinti mylimą žmogų nauju šokoladiniu tortu. Rizikavau išsirinkdama tortą tik pagal fotografiją. Bet kaip sakoma, kas nerizikuoja, tas negeria šampano. Tortas buvo vertas rizikos ir pastangų. Dabar mano vyras nebeapsisprendžia, kuris jo mėgstamiausias: manasis šokoladinis tortas ar naujasis šokoladinių putėsių/kremo tortas.
Nepaisant to, kad šokoladinių putėsių tortas buvo skanus, bet nebuvau labai patenkinta pirmuoju jo sluoksniu. Jis buvo labai trapus ir birus. Praėjusią savaitę, kai organizavau Astalicious vakarėlį, pakeičiau birųjį sluoksnį savuoju šokoladinio torto sluoksniu. Dabar esu 100% patenkinta šokoladinių putėsių/šokoladinio kremo torto skoniu ir tekstūra.
Dar paeksperimentavau su grietinėle. Vietoj to, kad suplakčiau dalį grietinėlės, aš ją visą užvirinau. Taip iš šokoladinių putėsių torto atsirado šokoladinio kremo tortas. Šilkinis, burnoj tirpstantis tirštas šokolado kremas puikiai tinka, kai tortą norite patiekti stiklinėse, o šokoladinių putėsių variantas tinka pjaustomam tortui. Anot mano vyro, abiejų variantų skoniai nukels jus į rojų. L’Amour pour le Chocolat.




Creamy Chocolate Cake in a glass / Kreminis šokoladinis tortas stiklinėje
adapted from Sugar Duchess / adaptuota iš SugarDuchess

Layer 1 – chocolate cake / 1 sluoksnis – šokoladinis pyragas
100 g chocolate (70% cocoa) / 100 g šokolado (70% kakavos)
125 g unsalted butter / 125 g nesūdyto sviesto
3 eggs / 3 kiaušiniai
120 ml (110 g) sugar / 120 ml (110 g) cukraus
2 tbs plain flour / 2 valg. š. kvietinių miltų

Layer 2 – milk chocolate mousse / 2 sluoksnis – pieniško šokolado kremas (musas/putėsiai)
285 g chocolate (40% cocoa) / 285 g šokolado (40% kakavos)
375 ml cream / 375 ml grietinėlės
1 tsp unflavoured gelatin / 1 arb. š. želatinos
2 tbs cold water / 2 valg. š. šalto vandens

Layer 3 – white chocolate mousse / 3 sluoksnis – baltojo šokolado kremas (musas/putėsiai)
200 g white chocolate / 200 g baltojo šokolado
375 ml cream / 375 ml grietinėlės
1 tsp unflavoured gelatin / 1 arb. š. želatinos
1 tbs cold water / 1 valg. š. šalto vandens


I was using premium quality chocolates for cooking. The better quality of the chocolate the more heavenly the cake shall taste.

For the cake:
Preheat oven to 200° C. Place pieces of the chopped dark chocolate and the butter into a heatproof bowl. Bring a small quantity of water to the boil in a saucepan, place the bowl firmly on top. Stir until melted. Remove from heat and leave to cool a bit. Divide the eggs. Beat the egg yolks with the sugar until fluffy. Add the melted chocolate and stir well. Add flour. Beat the egg whites until soft peaks start to form. Gently fold it in the batter. Pour the batter into the greased spring form. Bake for 20-25 minutes or until a cake tester comes out clean. Leave to cool. With the help of the glass you are going to use for serving the cake, cut out the cake piece and push it into the bottom of the glass. Clean the glass with the paper tissue. Repeat with other glasses until you have enough cake. The amount depends on the glass size (I recommend small ones). You shall have odd cake pieces left. As the cake is soft and sticky, so just put it into the glass and press with your fingertips to form a layer.

For the middle layer:
Chop the chocolate and place it in a heatproof bowl. Bring the cream to a boil and pour it over the chocolate. Stir the mixture gently, until smooth. Soften the gelatin in the water for a few minutes. Heat it shortly on low heat, stirring to dissolve. Stir it into the melted chocolate. Leave to cool for 5 minutes and pour it over the cake in the glasses, distributing evenly and leaving some place for the top layer. Refrigerate for 1 hour before starting with the top layer.

For the top layer:
Chop the chocolate and place it in a heatproof bowl. Bring the cream to a boil and pour it over the chocolate. Stir the mixture gently, until smooth. Soften the gelatin in the water for a few minutes. Heat it shortly on low heat, stirring to dissolve. Stir it into the melted chocolate. Leave to cool for 5 minutes

Optional
Top with some shaved coconut and/or chocolate.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tortui naudojau labai kokybiškus šokoladus maisto gaminimui. Kuo aukštesnė šokolado kokybė, tuo tortas skanesnis.

Torto pagrindui:
Orkaitę įkaitinkite iki 200° C. Susmulkintus šokoladą ir sviestą sudėkite į karščiui atsparų dubenį. Puode užvirkite nedidelį kiekį vandens, uždėkite ant viršaus dubenį ir maišykite, kol viskas ištirps. Nuimkite dubenį nuo garų ir palikite atvėsti. Atskirkite kiaušinio baltymus nuo trynių. Trynius išsukite su cukrumi iki purumo. Įmaišykite atvėsusį šokoladą. Suberkite miltus. Kiaušinio baltymus plakite, kol pradės formuotis minkštos viršūnėlės. Atsargiai įmaišykite į tešlą. Supilkite į riebalais išteptą kepimo formą nuimamais kraštais. Kepkite 20-25 min arba kol ištrauksite švarų pyragų testavimo pagaliuką. Palikite atvėsti. Pasirinkite stiklines, kuriose norėsite patiekti tortą. Rekomenduoju mažesnes, nes šis tortas labai sotus, tad porcijos turėtų būti mažos. Apversta stikline išspauskite pyrago gabaliuką, pirštais įstumkite jį į stiklinės dugną. Popierine servetėle nuvalykite stiklinės kraštus. Kartokite su likusiomis stiklinėmis. Liks mažų keistų pyrago gabaliukų. Kadangi pyragas minkštas ir lipnus, tad sudėkite po kelis gabaliukus į stiklinę ir pirštų galiukais suspauskite iki vientiso sluoksnio.

Viduriniam sluoksniui:
Susmulkinkite šokoladą ir sudėkite jį į karščiui atsparų dubenį. Užvirinkite grietinėlę ir užpilkite ją ant šokolado. Palengva maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Vandenyje suminkštinkite želatiną. Trumpai visą laiką maišydami pakaitinkite and mažos ugnies, kol želatina visiškai ištirps. Įmaišykite į šokoladą. Palikite 5 minutes atvėsti ir supilkite vienodo aukščio sluoksniais į stiklines, palikdami pakankamai vietos viršutiniam sluoksniui. Laikykite šaldytuve 1 valandą ir tik tada pradėkite gaminti viršutinį sluoksnį.

Viršutiniam sluoksniui:
Susmulkinkite šokoladą ir sudėkite jį į karščiui atsparų dubenį. Užvirinkite grietinėlę ir užpilkite ją ant šokolado. Palengva maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Vandenyje suminkštinkite želatiną. Trumpai visą laiką maišydami pakaitinkite and mažos ugnies, kol želatina visiškai ištirps. Įmaišykite į šokoladą. Palikite 5 minutes atvėsti ir supilkite vienodo aukščio sluoksniais į stiklines. Laikykite šaldytuve 1 valandą.

Pasirinktinai
Apibarstykite tortą didelėmis ar mažomis kokoso drožlėmis arba tarkuotu/skustu šokoladu.



5 comments:

  1. Man, man šito reikia! Jau kai pirma įdėjai foto maniau, kad numirsiu. O dabar kai ir ingredientus tai iš vis širdis stoja (:

    ReplyDelete
  2. O taip... mane jau vien nuotraukos beveik nukelia į rojų, tai kas būtų, jei dar ir paragaut galėčiau :)) Fantastiškai skaniai skamba ir atrodo!

    ReplyDelete
  3. Kad man taip bent 5 tokias taureles.. :)

    ReplyDelete
  4. Merginos, mielai pavaišinčiau, bet dėl kiekvienos porcijos su vyru tektų derybas vesti :D

    Medėja, juk žinai, kad Sidnėjus visada laukia Kanberos su vaišėm ;)

    ReplyDelete
  5. Greetings. This is my first time on your blog, but you have a terrific one. I am always on the look out for new blogs, new ideas. I especially appreciate all the details you do, so many photos makes it seem like anyone can replicate the recipe!

    I am asking, would you please consider posting a few of your favorite recipes on erecipecards.com
    http://erecipecards.com/

    It is a tool for bloggers to see and to be seen. Your posts would fit in perfectly.

    in addition, all photos, recipe titles as well as your blog name would link directly back to your blog. Thus giving you new attention and potentially new readers.

    Or, if you just want to take a look at a lot of fellow food bloggers all in one place. A great learning experience to get ideas about how to establish your own blogging voice!


    Please take a look. If you have any ideas or questions, please do not hesitate to write

    Dave
    http://erecipecards.com/
    Contact@eRecipeCards.com

    ReplyDelete