2011-07-08

Friday dessert / Penktadienio desertas



Passionfruit soufflé / Pasiflorų suflė

50 g butter / 50 g sviesto
35 g cornflour / 35 g kukurūzų miltų
70 g caster sugar / 70 g smulkaus cukraus
250 ml milk / 250 ml pieno
80 ml passionfruit pulp / 80 ml pasiflorų minkštimo
4 eggs / 4 kiaušiniai
icing sugar / cukraus pudra

Recipe adopted from Woolworths Australian Good Taste magazine, July 2011.

Separate egg whites and yolks. Prehest oven to 200 C temperature. Place a baking tray in the oven. Grease 4 large soufflé ramekins with melted butter. Lightly dust with caster sugar. Melt the butter in a saucepan over medium heat until foaming. Cook cornflour and 3 tablespoons of caster sugar, stirring, for 2 minutes or until the mixture begins to come away from the side of the pan. Remove from heat. Gradually add half the milk, whisking constantly with a ballon whisk until smooth. Gradually whisk in the remaining milk until smooth and combined. Place the saucepan over medium heat. Whisk for 3-4 minutes or until the mixture boils and thickens. Remove from heat. Whisk in the passionfruit pulp and egg yolks. Transfer to a bowl. Use an electric beater to beat the egg whites in a clean, dry bowl until soft peaks form. Gradually add the remaining caster sugar and beat until firm peaks form. Add one-third of the egg white mixture to the passionfruit mixture. Use a large metal spoon to fold until jut combined. Repeat, in two more batches, with the remaining egg white mixture. Spoon the mixture into the prepared soufflé ramekins. Bake for 18-20 minutes or until puffed and just set. Dust with icing sugar and serve immediately.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Receptas adaptuotas iš Woolworths Australian Good Taste žurnalo, 2011 m. liepos numerio.

Žinau, kad pasiflorų Lietuvoje sunku nusipirkti, bet agrastų, aviečių, žemuogių ir dar gausybė kitokių vaisių ar uogų, kuriuos galima paversti tyre, tai tikrai netrūksta. Labai norėčiau paragauti suflė su agrastais, bet teks jų iki sausio ar vasario palaukti ir dar gerai paieškoti, kur parduoda.

Atskirkite kiaušinio bakltymus ir trynius. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros. Į orkaitę įkiškite skardą. Lydytu sviestu patepkite 4 didelių suflė indelių dugną ir kraštus. Pabarstykite smulkiu cukrumi. Sviestą ištirpinkite puode ant vidutinės ugnies, kol jis pradės putoti. Suberkite kukurūzų miltus ir 3 valg. š. cukraus. Maišydami virkite 2 minutes arba kol masė nebesivels prie puodo kraštų. Nuimkite nuo ugnies. Po truputį pilkite pusę pieno. Nuolatos maišykite balioniniu plaktuvu, kol masė taps vientisa. Įmaišykite likusį pieną. Puodą vėl statykite ant vidutinės ugnies. Maišykite 3-4 minutes arba kol masė užvirs ir sutirštės. Nuimkite nuo ugnies. Įmaišykite pasiflorų minkštimą ir kiaušinio trynius. Masę perkelkite į dubenį. Elektriniu mikseriu plakite baltymus, kol pradės formuotis minkštos viršūnėlės. Po truputį berkite cukrų ir toliau plakite, kol susiformuos tvirtos viršūnėlės. Vieną trečiają baltymų masės dėkite į pasiflorų masę. Metaliniu šaukštu įsukite baltymus, bet nepermaišykite. Dar per du kartus įmaišykite likusius baltymus. Šaukštu padalinkite suflė masę į paruoštus indelius. Kepkite 18-20 minučiu arba kol suflė nustoskilusi. Apibarstykite cukraus pudra ir valgykite iš karto.



12 comments:

  1. Atrodo labai liux, ir svarbiausia - taip nekaltai! :)

    ReplyDelete
  2. Mačiau vakar tų pasiflorų pirkti. Žalios spalvos - 6vnt 8lt. Pagailo kažkaip pinigų... Plius kaip suprantu jos violetinės turi būti, o jei nesunoks ant palangės?

    ReplyDelete
  3. Taip, Indre, jos turi būti tamsios. Daryk su lietuviškom uogom raudonom arba agrastais. Mėlynės tai nelabai viliojančią spalvą suteiks :)

    ReplyDelete
  4. Nesu valgiusi jokios suflė dar. Bet atrodo labai gundančiai, labai gražiai. Reikės bandyti!

    ReplyDelete
  5. Atrodo labai viliojanciai :) . Butinai pameginsiu ,nors pagaminti gera sufle nera taip lengva kaip atrodo is pirmo zvilgsnio.

    ReplyDelete
  6. Dar bijau suflė, kažkokia baimė įskiepyta kaip be galo sudėtingo reikalo. Ar labai baisu? :)

    ReplyDelete
  7. Egle, bijojau ir aš, bet reikėjo tik pabandyti. Iš 4 sykių kokį 1 nepavyksta idealiai, bet šiaip nieko baisaus :) Kaip ir su macarons :)

    ReplyDelete
  8. Ar kas kur mate pasifloru pirkti?

    ReplyDelete
  9. Paklausinėjau skaitytojų Lietuvoje, tai dauguma pasiflorų matė didžiosiose Maximose.

    ReplyDelete
  10. Kokiais vaisiais galima būtų pasiflorus pakeisti?

    ReplyDelete