2011-06-28

Passionfruit marshmallows / Pasiflorų zefyrai



Passionfruit marshmallows / Pasiflorų zefyrai
Recipe from Gourmet Traveller / Receptas iš Gourmet Traveller
 
180 ml strained passionfruit juice / 180 ml perkoštų pasiflorų sulčių
20 g powdered gelatine / 20 g želatinos miltelių
500 g caster sugar / 500 g smulkaus cukraus
250 ml water / 250 ml vandens
2 eggwhites / 2 kiaušinio baltymai
snow sugar* / snieginio cukraus*

Combine passionfruit juice and gelatine and set aside. Combine sugar and water in a saucepan. Cook over low heat, stirring, until sugar dissolves, then increase heat to medium and cook for 5-10 minutes or until syrup reaches 125C on a sugar thermometer. It took me around 15 min to reach 125C temperature. Remove from heat, add passionfruit mixture to syrup and stir until gelatine dissolves. Meanwhile, using an electric mixer, whisk eggwhites and a pinch of salt until frothy. Gradually add passionfruit mixture, whisking continuously on medium speed until mixture has doubled in size, then slowly decrease speed and mix until mixture is warm (about 40C).
Lightly grease and line a cake pan and dust base liberally with snow sugar. Pour into prepared cake pan, and, using a lightly oiled spatula, spread evenly, then dust top liberally with snow sugar. Stand at room temperature for 3 hours or until firm. Using a sharp knife, cut marshmallow into 2.5cm squares and roll in snow sugar to coat. Store in an airtight container between sheets of baking paper at room temperature for up to 2 weeks.




You could give your marshmallows any taste of seasonal and local fruits or berries. Strawberry, raspberry, sweet or sour cherry, wild strawberry, apple, pear, blueberry or blackberry marshmallows should taste not less good as passionfruit ones! Any flavour homemade marshmallows shall taste better than bought ones. Want your marshmallows to be more colourful, add some drops of food colour.

* Snow sugar is a confectioner’s sugar with a vegetable fat added to prevent the sugar from absorbing moisture and dissolving.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Kelis sykius per metus būna dienų, kai manyje apsigyvena namisėda. Susirangau ant sofos, atsiverčiu knygą ir paskęstu kituose gyvenimuose. Kai užverčiu vienu ypu perskaitytą knygą ir dairausi kitos, dar suspėju pasigaminti puodelį karštos kakavos ir į ją įsimesti mažų zefyriukų (marshmallows). Jie visada būdavo pirktiniai, bet per paskutines ir vėl netikėtai mane užklupusias namisėdos dienas, spintelėse nebuvo nė vieno zefyriuko. Iš namų niekur nesinorėjo, tad naujai knygai teko palaukti, kol į kakavą galėsiu įsimesti naminių zefyrų. O laukti buvo verta.
Dar viena knyga jau perskaityta ir užversta (tiesą pasakius, nebeturiu nė vienos neperskaitytos lietuviškos knygos, tad teks imtis angliškų ir švediškų), po dviejų dienų skaitymo vėl sugrįžo noras plačiai praverti namų duris ir kur nors išsiruošti, bet burnoje vis dar jaučiu tą nepakartojamą kakavos ir pasiflorų zefyrų skonio derinį. Noriu dar! Reikės susirangyti ant sofos ir pažiūrėti gerą filmą, nelaukiant, kol manyje vėl apsigyvens namisėda.

Želatiną suberkite į sultis ir padėkite į šoną. Į puodą suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus ištirps. Tada padidinkite ugnį iki vidutinės, užvirinkite ir virkite 5-10 minučių arba kol sirupas pasieks 125 C temperatūrą. Man užtruko apie 15 minučių, kol pasiekiau 125 C. Nuimkite puodą nuo ugnies, supilkite sultis su želatina ir gerai išmaišykite. Elektriniu mikseriu išsukite kiaušinio baltymus iki purumo. Pamažu pilkite cukraus sirupą ir maišykite vidutiniu greičiu. Kai masė padvigubės, sumažinkite maišymo greitį ir maišykite, kol masė atvės 40 C temperatūros.
Skardą (manoji 16 x 24 cm; kitą kartą imsiu didesnę, kad gautusi plonesnis zefyras) žemais kraštais patepkite ar papurškite aliejumi, išklokite kepimo popieriumi. Dugną gausiai apibarstykite cukraus pudra. Supilkite masę į skardą ir riebaluota mentele išlyginkite paviršių, gausiai apibarstykite cukraus pudra. Palikite kambario temperatūroje 3 valandas arba kol sustings. Pjaustykite gabaliukais aštriu peiliu ir apvoliokite cukraus pudroje. Sandariame inde zefyrus galima laikyti iki 2 savaičių. Tarp sluoksnių klokite kepimo popierių.

Zefyrų skoniui suteikti galite naudoti bet kurias sezonines ir vietines uogas bei vaisius. Braškiniai, avietiniai, trešnių, vyšnių, žemuogių, obuolių, kriaušių, bruknių mėlynių ar gervuogių zefyrai turėtų būti ne ką prastesni nei pasiflorų! Ir bet kokio skonio jie bus žymiai skanesni už pirktinius. Jei norite ryškesnių spalvų zefyrų į masę įlašinkite kelis lašus maistinių dažų.

* Snieginis cukrus – specialus cukraus pudros mišinys su augaliniais riebalais, kuris išlieka purus net kai cukraus pudra sudrėksta. Nors ir galiu gauti pirkti snieginio cukraus Sidnėjuje, bet naudojau cukraus pudros mišinį su kukurūzų krakmolu (4%) ir tiko kuo puikiausiai.





13 comments:

  1. Grazuciai kokie.. mikstuciai..snieginiai. Pasiilgai ziemos? :)

    ReplyDelete
  2. Oj ne žiemos nepasiilgau. Geros knygos ir kakavos puodelio jau pasiilgau :)

    ReplyDelete
  3. Įkvėpėt ir mane pasigaminti zefyriukų, tik aš gaminau be kiaušinių baltymų, pagal šiek tiek kitokį receptą. Viską dėjau maždaug, tai kolkas ir zefyrai tik maždaug sustingo :), na bet iki vakaro dar yra laiko :) O į kavą kuo puikiausiai tinka ir dabar, beje niekad iki šiol nemėginau dėti nei į kava, nei į kakavą.
    Bet šiaip tai siaubas, niekad net nesusimąsčiau, kad zefyrai, tai beveik vien CUKRUS :)
    Jūsiškiai atrodo tokie purūs, reiks pamėginti ir pagal jūsų receptą :)

    ReplyDelete
  4. Cukrus, cukrus ir dar kartą cukrus :) Labai smagiai karštame gėrale tirpsta ir gyvenimą apsaldina :)
    Reiks ir man pabandyti be baltymų pasigaminti. O vat cukraus tai neišvensim niekaip :D

    ReplyDelete
  5. Tai jau tikrai labai apsaldino gyvenimą, dėkui už gerą idėją jį taip saldinti :)
    Savuosius dariau pagal šį receptą
    http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/homemade-marshmallows-recipe/index.html

    ReplyDelete
  6. Nerandu lietuviskos gamybos eigos, o taip norisi situ pukuciu. Angliskai neskaitau, moku tik vokieciu, rusu, lenku, prancuzu ir lotynu :(

    ReplyDelete
  7. Anonime, labai atsiprašau, skubu taisytis!

    ReplyDelete
  8. Super! Aciu LABAI! Is Jusu nuostabaus saito jau nebe pirma skanesta darau.
    Aciu uz Jusu puikius skanestus ir nuostabu tinklarasti, kuris visada kvepia namu jaukumu ir Jusu nuosirdumu! Visad idomus reseptai, kerincios nuotraukos ir siltos istorijos! Sekmes Jums!

    ReplyDelete
  9. Labai malonu girdėti! Ačiū, kad skaitote ir gaminate!

    ReplyDelete
  10. Ar kas kur mate pasifloru pirkti?

    ReplyDelete
  11. Paklausinėjau skaitytojų Lietuvoje, tai dauguma pasiflorų matė didžiosiose Maximose.

    ReplyDelete
  12. o juos iseitu spausti konditeriniu svirkstu, taip suteikiant forma?

    ReplyDelete