2011-05-09

New cookbook / Nauja knyga virtuvėje

Last week I bought Donna Hay’s newest book A cook’s guide. The best of Donna Hay magazine’s how to cook and tried out two recipes for my husband’s birthday dinner. Basic flatbread dough recipe had a mistake, but I have managed to fix the dough, and flatbread was soft and delicious in the end. It suited very well to chicken liver pâté. I had never made pâté before and was a little bit surprised how easy it was to make one. Certainly shall make it again.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Praėjusią savaitę nusipirkau Donnos Hay naujausią knygą A cook’s guide. The best of Donna Hay magazine’s how to cook ir išbandžiau du receptus vyro gimimo dienos vakarienei. Pagrindiniame plokščios duonos recepte buvo gan grubi klaida, bet man pavyko pataisyti tešlą, ir duona iškepė minkšta ir skanutė. Ji labai tiko prie vištienos kepenėlių pašteto. Niekada anksčiau nesu gaminusi pašteto ir buvau lengvai nustebinta, kaip paprasta jį pagaminti. Tikrai gaminsiu dar ne kartą.



Chicken liver pâté / Vištienos kepenėlių paštetas
Adopted from Donna Hay's book / Adaptuota iš Donnos Hay knygos

20 g butter / 20 g sviesto
2 cloves garlic, crushed / 2 skiltelės česnako, sutraiškytos
1 small brown onion, chopped / 1 mažas geltonasis svogūnas, susmulkintas
500 g chicken livers, trimmed / 500 g vištienos kepenėlių, apipjaustytos (išvalytos)
60 ml brandy / 60 ml brendžio
125 g cold butter, extra, chopped / 125 g šalto sviesto, papildomai, smulkinto
60 ml cream (35%) / 60 ml grietinėlės (35%)
Salt & pepper / druska ir pipirai
1 tbs dried chives / 1 valg. š. džiovintų laiškinių česnakų
80 g melted butter / 80 g lydyto sviesto




Place the butter, garlic and onion in a large non-stick frying pan over medium heat and cook until softened. Add the livers and cook for a few minutes. Add the brandy and cook for a few minutes. Process the liver mixture, extra cold butter, cream, salt and pepper in the kitchen machine until smooth. Add the chives and mix by hand. Spoon mixture into 2 ramekins (250 ml capacity). Pour over the melted butter and refrigerate at least 2 hours.
Yummy yummy with fresh bread and cornichons or with Swedish rye crispbread and fresh tomatoes.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Česnaką ir svogūnus pakepinkite svieste ant vidutinės ugnies kol suminkštės. Pridėkite kepenėles ir pakepinkite kelias minutes. Supilkite brendį ir pakepkite dar kelias minutes. Virtuviniame kombaine sumaišykite keptuvės turinį, šaltą sviestą, grietinėlę, druską ir pipirus. Suberkite laiškinius česnakus ir išmaišykite ranka. Masę supilkite į du indelius (talpa 250 ml). Ant viršaus užpilkite lydyto sviesto ir laikykite šaldytuve bent 2 valandas.
Neapsakomai skanu su šviežia duona ir marinuotais mažais agurkėliais arba su švediška rugine trapia duona ir šviežiais pomidorais.

8 comments:

  1. Naminis paštetas yra gėris! Taip ir pagalvojau, kad jį gaminsi, kai pamačiau jog brendžio ieškai, neapsirikau :]

    Beje praleidai lietuviškai 125 g cold butter, extra, chopped :>

    ReplyDelete
  2. Aiškiaregė ;) Einu taisytis :)

    ReplyDelete
  3. Asta, būtų įdomu ir tos duonelės receptą sužinoti. Atrodo labai skaniai. Ir kaip tas skylutes ant viršaus padarei? Yra kažkoks specialus įrankis?..

    ReplyDelete
  4. P.S. Labai įdomiai rodo australietišką laiką :) Pas jus jau vakarėja... :)

    ReplyDelete
  5. Labai mėgstu paštetus, aš tik grietinėlę kartu patroškinu su kepenėlėmis. Ir man įdomu būtų sužinoti duonelės receptą.

    ReplyDelete
  6. pritariu, kad naminis pastetas yra geris, o jei dar su ikejiniu traskuciu - niam niam :P

    ReplyDelete
  7. Citrina ir bulve, duonelė nuotraukoje - švediška trapi duona, kurią pirkau Ikea. Ją galima ir namie išsikepti, bet dar niekada nebandžiau. Skylutės daromos specialiu kočėlu. Konkrečiai toks raštas tik ant pirktinių duonelių. Namie tik dailiuoju badymu galima būtų atkartoti. Pirkti esu mačiusi tik tokio rašto duoninius kočėlus http://www.kitchenstore.se/se/articleimage.php?id=14970&image=3256587&fullwidth=0&fullheight=0

    ReplyDelete
  8. Svedišką apvalia duoną su skyle viduj jau radau Rimi ir Prismoj. O gamybos eiga ir recepta galim atrasti Astos vienoje nuorodoje, švediškai, bet suprasti galima kas su kuo ;)

    ReplyDelete