2010-12-03

Smells cinnamon and Christmas / Kvepia cinamonu ir Kalėdomis

Not to be a boring just pickled herring recipes writer in December, I want to share a recipe of a wonderful Christmas cake. Moussy cinnamon and cranberries filling gives a light feeling that I want to melt into the air.
I must admit I did not manage to take pictures transfering that feeling.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kad nebūčiau nuobodi tik silkių receptų rašytoja gruodžio mėnesį, noriu pasidalinti nuostabaus kalėdinio pyrago receptu. Musinis cinamono ir spanguolių įdaras suteikia lengvumo jausmą ir aš noriu ištirpti ore. 
Turiu pripaínti, kad man nepavyko nufotografuoti taip, kad pajustumėtę tą lengvumo jausmą. 



Cinnamon and cranberries cake / Cinamono ir spanguolių pyragas
Adopted from Allt om Mat - Cinnamon and lingonberry cake / Adaptuota pagal Allt om Mat - Cinamono ir bruknių pyragą

Pastry / Tešla
 300 ml flour / 300 ml miltų
 2 tbsp sugar / 2 valg. š. cukraus
125 g butter / 125 g sviesto
1 egg yolk / 1 kiaušinio trynys



Filling / Įdaras
3 eggs / 3 kiaušiniai
200 ml sugar / 200 ml cukraus
200 ml whip cream / 200 ml riebios grietinėlės
2 tbsp flour / 2 valg. š. miltų
1 tsp vanilla sugar / 1 arb. š. vanilinio cukraus
2 tsp ground cinnamon / 2 arb. š. malto cinamono
100 ml raw cranberry jam / 100 ml trintų spanguolių

powdered sugar / cukraus pudra
cranberries and/or lingonberries / spanguolės ir/arba bruknės


Make pastry of all ingredients in a kitchen machine. With fingers distribute pastry on bottom and sides of a spring form (mine is 21 cm diameter). Refrigerate for 30 min.
Whisp eggs and sugar airy (next time I will try to use less sugar as my mom's raw cranberry jam is quite sweet). Add all other filling ingredients. Pour filling into the spring form and bake in the lowest part of your oven at 200 C temperature for around 40 min. Leave to cool completely. Decorate with berries and sprinkle powdered sugar on top.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iš visų sudėtinių dalių virtuviniu kombainu pagaminkite tešlą. Pirštais paskirstykite ją ant formos nuimamais kraštais (naudojau 21 cm skresmens) dugno ir kraštų. 30 min laikykite šaldytuve.
Puriai išplakite kiaušinius ir cukrų (kitą sykį bersiu mažiau cukraus, nes mano mamos trintos spanguolės ir taip saldžios). Sudėkite likusius produktus. Supilkite įdarą į formą ir kepkite orkaitės apačioje 200 C temperatūroje apie 40 min. Palikite visiškai atvėsti. Puoškite uogomis ir apibastykite cukraus pudra.


I want to try to bake filling without pastry shell in souffle forms. I will let you know how it went :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noriu pabandyti kepti pyrago įdarą be tešlos suflė formelėse. Pranešiu, kaip man sekėsi :)


17 comments:

  1. Koks fantastiškas derinys - spanguolės su cinamonu! Būtų smalsu išmėginti... :)

    ReplyDelete
  2. Man taip skanu, kad sėdžiu ir tvardausi nesuvalgyti dar vieno gabaliuko :D

    ReplyDelete
  3. Gražus ir žiemiškas pyragas.Puikios nuotraukos!
    Man patinka :)

    ReplyDelete
  4. Labai gražios nuotraukos, o tą neapsakomą purumą ir lengvumą aš tikrai matau... :)

    ReplyDelete
  5. Norėčiau, kad Kalėdos ir visi Kalėdiniai dalykai tęstūsi bent dar porą mėnesių!!! Atrodo pasakiškai.

    ReplyDelete
  6. O iš kur spanguolių gavai? Ar bruknes naudojai? Tikrai labai skaniai atrodo. Reikės bandyt!

    ReplyDelete
  7. Ai jau radau, kad spanguolės iš mamos :)

    ReplyDelete
  8. Gėrių gėris mamos su cukrumi trintos spanguolės. Arbatėle peršalę geriam, į košę vaikams dedam ir va kaip puikiai tiko šauniam pyragui!

    ReplyDelete
  9. O kap su grietinele? Ar ja isplakti? :)

    ReplyDelete
  10. Grietinėlės specialiai plakti nereikia. Tik supylus į cukraus ir kiaušinio plakinį gerai išmaišyti su kitom sudėtinėm dalim

    ReplyDelete
  11. Pasinaudojau kalėdinio pyrago receptu. Naudojau obuolius, o ne uogas. Šeimynai patiko ir kaip mat visą sušveitė.

    ReplyDelete
  12. Asta Astaite trukdo:)
    Gavosi labai skanus pyragas.
    Tik tesla iskepta labai trupejo.Taip turi buti ,ar gal reikejo vandens truputi dapilti?
    Idaras man kazkoks per skystas atrode,tai dapyliau
    miltu dar 4 saukstus,o grietine dejau 12 procentu.
    Bet pyragas gavosi super skanumo:)niam,niam:DDD

    ReplyDelete
  13. Taip, šio pyrago tešla trapi. Kiaušinio trynio turėtų užtekti, nebent kiaušinis labai mažas, tarkim putpelės :)
    Įdaras ir turi būti skystas, kepant jis sustandėja. Grietinę vietoj grietinėlės naudojai? Aš naudojau 36% grietinėlę.
    O dėl skanumo, tai tikrai niam niam taip, kad ilgai dar skonį atsimeni :)

    ReplyDelete
  14. Dejau gräddfil 12 priocentu.Kiausas vistos buvo,bet gal ir per mazas:)Eisim i svecius savaitgali,planuoju toki iskepti.Idomu ar svedams patiks?Nes jie spanguoles tik su mesa isivaizduoja:)Pranesiu A.A.

    ReplyDelete
  15. Tikrai patiks. Gali spanguoles bruknėmis keisti. Tikrai nemažai saldžių kepinių su bruknėm yra, tai neturėtų stebėtis

    ReplyDelete
  16. Siandien iskepiau Tavo nuostabuji pyraga... Bet valgysime tik per Kaledas.. Tikiuosi jam nieko nenutiks iki to laiko, stoves salatai.. Bet jau taip knieti paragauti... :D
    Dar eisiu bent kelias rusis Tavo silkuciu pasigaminti, kad iki rytojaus gerai pastovetu...

    ReplyDelete