2010-12-02

The Pickled Herring Christmas Countdown - 23 / Silkė silkutė Kalėdų belaukiant - 23


Basic pickled herring / Bazinė marinuota silkė

This pickled herring is a basis for many other recipes of different tastes, but can be eaten as it is as well.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ši marinuota silkė yra pagrindas daugeliui kitų receptų su įvairiais skoniais, bet taip pat gali būti valgoma tokia, kokia yra. 


3 herring fillets (around 225 g) / 3 silkių filė (apie 225 g)
1 red onion  (optional) / 1 raudonas svogūnas (nebūtinas)
100 ml vinegar (9-12%) / 100 ml acto (9-12%)
200 ml sugar / 200 ml cukraus
300 ml water / 300 ml vandens
5 carnations / 5 gvazdikėliai
5 allspice berries / 5 kvapnieji pipirai
1 bay leaf / 1 lauro lapas


Boil up vinegar, sugar, water and spices and cook for about 5 min. Leave to cool. I take use of cold Swedish winter and put the pot in the balcony for 20 min. Cut herring into 1-2 cm wide slices. Slice onion. In glas jar put herring and onion in layers. Pour marinade and leave in fridge for 24 hours.
Red colour comes from red onions. If you do not use onions, herring shall keep its natural colour. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Užvirinkite actą, cukrų, vandenį ir prieskonius ir virkite apie 5 min. Palikite atvėsti. Aš pasinaudoju šalta švediška žiema ir palaikau puodą 20 minučių balkone. Silkes supjaustykite 1-2 cm pločio gabaliukais. Svogūną supjaustykite griežinėliais. Stikliniame inde sluoksniuokite silkes ir svogūnus. Užpilkite marinatą ir palikite šaldytuve 24 valandoms.  
Silkė raudonai nusidažė dėl raudonojo svogūno. Silkė išlaikys naturalią spalvą, jei nedėsite svogūno.

6 comments:

  1. mano mamos receptas, daro lygiai taip pat :D labai skanu :) ir šauni įdėja su silkučių kalendoriumi - puikus dalykas lietuvėms šeimininkėms nebežinančioms kaip įmantriau patiekti šią Kūčių favoritę.

    ReplyDelete
  2. tai šitas receptas ant kiekvieno acto butelio ir visose receptų knygose yra :) net nežinau, kam autorystę priskirti
    švedai tikrai labai daug silkės valgo per šventės pagrindines, tad variacijų su šita bazine silkute be galo be krašto. šiandien dar 4 naujus įdomius receptus susižvejojau

    ReplyDelete
  3. Man pirktinis mėlynasis svogūnas silkės nenudažė, reiks iš kaimo parsivešti naminio :D Gvazdikėliai tikrai suteikė įdomų poskonį, bet apelsininė silkutė skanesnė.

    ReplyDelete
  4. Hmmm, keista, nes man šitaip raudonai nudažė lietuviškas pirktinis svogūnas

    ReplyDelete
  5. o silke naudojot sviezia-ta prasme "zalia"?

    ReplyDelete
  6. man lengvai prieinama tik išdarinėta silkė iš parduotuvės

    ReplyDelete